Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Meer dan duizend bomen in Ede worden gekapt en vervangen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 31 januari 2022
70 sec


Reconstructie Parklaan maakt kap noodzakelijk

In de gemeente Ede hebben 1208 bomen een roze stip gekregen. Deze zullen gekapt worden vóór het begin van het broedseizoen. Er worden 1080 bomen voor teruggeplaatst. Acht bomen worden herplant op een andere locatie. Aanleiding zijn aanpassingen aan de Parklaan.


De Parklaan in Ede krijgt een ander traject, waardoor de weg komt te lopen op plekken waar nu nog bomen en ander groen staan. De gemeente heeft per boom de leeftijd, kwaliteit en exacte locatie in kaart gebracht en bij het ontwerp van de nieuwe weg geprobeerd zoveel mogelijk groen te sparen. Ook is steeds afgestemd met de Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME) en Natuur en Milieu Gelderland.

Gekapte bomen vervangen

De kap van de bomen vindt plaats van eind januari tot half maart. Het betreft bomen langs de hele aan te leggen Parklaan, van de N224 langs de kazerneterreinen richting Ede-Zuid tot aan de Poortwachter (het viaduct over de A12). Voor bomen met een omtrek van meer dan 80 centimeter op 1,3 meter hoogte is in Ede een kapvergunning nodig en deze moeten vervangen worden. Dit geldt voor 944 bomen. Kleinere exemplaren hoeven niet vervangen te worden. Omdat gezocht is naar zoveel mogelijk plekken om bomen te planten, kunnen er 147 meer bomen worden terug geplant dan verplicht.


Er is gekozen voor een diverse combinatie van soorten, om plagen en ziekten niet in de kaart te spelen.

Grotere en diverse bomen

De gemeente kiest ervoor om grotere bomen aan te planten dan gewoonlijk wordt gedaan, namelijk met een omtrek van gemiddeld circa dertig centimeter op een meter hoog, in plaats van twintig centimeter. In bosvakken komen gemiddeld wat kleinere bomen, maar in lanen en op andere plekken juist groter, tot een omtrek van veertig centimeter.
Er is voor gekozen om een combinatie van boomsoorten aan te planten, om ziekten en plagen niet in de kaart te spelen. Ook worden soorten geplant die het veranderende klimaat relatief goed kunnen verdragen. Aannemer Van Gelder maakt het groenplan, en werkt nog uit welke soorten er precies worden geplant. De bedoeling is dat de aanplant in het voorjaar van 2022 plaatsvindt.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost S.H. Gieskes
Monday 31 January 2022
Alleen al in deze nieuwsbrief worden welgeteld 1356 bomen geveld. Ik noen=m het maar voor de statistiek. Het geeft te denken.....

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER