Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Historische bomen Tiel vervangen vanwege kastanjebloedingsziekte

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 31 januari 2022
89 sec


De gemeente wil de oude kastanjes vervangen door platanen in een laanstructuur

De afgelopen jaren zijn al meerdere oude bomen aan de toegangswegen naar station Tiel gekapt vanwege aantasting door de kastanjebloedingsziekte. Het plan is om nu alle bomen te vervangen door platanen.

Kastanjes bij station Tiel. Foto: Omroep Gelderland
Kastanjes bij station Tiel. Foto: Omroep Gelderland

In de voormalige laanstructuur zijn her en der gaten gevallen. De gemeente wil deze structuur graag herstellen. Daarom worden ook de overgebleven 26 bomen nu gekapt.

De overgebleven paardenkastanjes zijn ook aangetast door kastanjebloedingsziekte, maar vormen op dit moment nog geen gevaar voor de veiligheid. Dat was bij de eerder gekapte bomen wel het geval. De levensverwachting van de huidige bomen varieert van circa tien tot vijftien jaar. De gemeente wil dit niet afwachten en op korte termijn alle bomen in één keer vervangen.

Oorspronkelijke laanstructuur

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat men wil voorkomen dat er een rommelig beeld ontstaat. 'Als we eerst de gaten gaan opvullen met jonge bomen en dan over tien jaar weer enkele zieke kastanjes voor jonge aanplant, dan krijgen we nooit meer de laanstructuur zoals die oorspronkelijk de bedoeling was.' De gemeente heeft overlegd met de bewoners, die hebben gekozen voor platanen als nieuwe aanplant.


Betere plantvakken

De kapwerkzaamheden worden uitgevoerd door Gebroeders De Ronde. Na het kappen en frezen wordt de huidige grond verwijderd en vervangen door voedzame grond. De huidige boomspiegels komen te vervallen en in de lengte van de straat komen grote, lange plantvakken. Hierdoor worden de groeiomstandigheden voor de bomen beter dan dat het was in de stenige omgeving.
Het hout wordt door de aannemer afgevoerd. Misschien wordt een aantal stammen achterhouden om te kunnen gebruiken als belemmering voor sluipverkeer tegen of als speelmateriaal.


'Als we nu de gaten gaan opvullen met jonge bomen, krijgen we nooit meer de oorspronkelijke laanstructuur'

Vier meter hoog

Er worden veertig platanen (Platanus hispanica x 'Bloodgold') aangeplant en nog enkele magnolia's (Magnolia kobus). De aan te planten platanen moeten ongeveer vier meter hoog zijn en 25 centimeter in doorsnee. Onder de bomen komen ruime plantvakken waarin onder andere struikroos en struikkamperfoelie worden aangeplant, om de route tussen station en centrum groener te maken.
De gemeentelijke woordvoerder licht toe waarom er niet wordt gekozen voor diversiteit: 'In zijn algemeenheid moeten we zorgen voor een divers bomenbestand met verschillende bomen, om plantenziekten te voorkomen. Daarom kiezen we ook niet meer voor kastanjes. Op deze locatie speelt echter ook mee dat we de laanstructuur herstellen en we daarom kiezen voor één soort in de straat.'


Broedseizoen

De kapvergunning is al verleend en bij geen bezwaar wil de gemeente op korte termijn starten met de bomenkap. Het is belangrijk om voor het broedseizoen klaar te zijn met kappen, omdat dit tussen medio maart en midden zomer niet meer mag vanwege broedende vogels.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER