Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Binnenkort in ons vakblad: de 3-30-300 regel voor groene steden

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 6 januari 2022
57 sec


In het komende nummer van Boomzorg verschijnt een artikel over het groene plan van Cecil Konijnendijk om de stedelijke leefomgeving gezonder, aangenamer en klimaatbestendiger te maken.

Vanuit je woning zicht op tenminste 3 bomen, dat 30% van de oppervlakte in elke wijk voorzien moet zijn van een bladerdak en dat iedereen binnen 300 meter vanaf zijn woning een park of groene ruimte moet kunnen bereiken van tenminste 1 ha.
Vanuit je woning zicht op tenminste 3 bomen, dat 30% van de oppervlakte in elke wijk voorzien moet zijn van een bladerdak en dat iedereen binnen 300 meter vanaf zijn woning een park of groene ruimte moet kunnen bereiken van tenminste 1 ha.

De 3-30-300 regel is bedoeld om steden te vergroenen door het aanleggen van meer parken en boomrijke wijken in de stedelijke omgeving. Konijnendijk, hoogleraar urban forestry aan de universiteit van British Columbia in Vancouver, Canada, probeert zijn 3-30-300 plan wereldwijd onder de aandacht te brengen. Dat komt erop neer dat iedere stadsbewoner vanuit zijn woning tenminste 3 bomen moet kunnen zien, dat 30% van de oppervlakte in elke wijk voorzien moet zijn van een bladerdak en dat iedereen binnen 300 meter vanaf zijn woning een park of groene ruimte moet kunnen bereiken van tenminste 1 ha.
Een ambitieus uitgangspunt, dat moet zorgen voor een stedelijke omgeving die beter bestand is tegen extreem weer, waar mensen die lekkerder in hun vel zitten, meer naar buiten gaan en beter verbinding met elkaar maken.


3-30-300: Een groene stad waar mensen lekkerder in hun vel zitten

Recht op een boom voor je raam

De Deense gemeente Frederiksberg in Kopenhagen is de overtreffende trap van streven naar een groene stad. Kopenhagen staat toch al bekend als een van de groenste steden ter wereld, maar voor de bestuurders van Frederiksberg is dat nog niet genoeg.
Ze zijn het ultieme bewijs van de natuur-en milieubewuste Deense mentaliteit, waarin groene belangen in wetten wordt verankerd. In Frederiksberg is namelijk bij wet vastgelegd dat inwoners vanuit elk raam tenminste één boom moeten kunnen zien. Men zegt dat dit niet alleen een papieren regel is, maar dat je werkelijk de gemeente kunt bellen om te zorgen dat er op de juiste locatie een boom wordt geplant.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Jan de Jong
Friday 7 January 2022
Geweldig idee

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER