Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Het gaat niet goed met de oudste en dikste eik van Nederland

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, dinsdag 16 maart 2021
94 sec


Wim Eikelboom tegen NOS: 'We zijn er niet zuinig op en dat vind ik wel heel schraal'

Het gaat niet goed met de oudste en dikste eik van Nederland: door het overmatig gebruik van bemesting op een aangrenzend akkerland legt de eik langzamerhand het loodje. In de uitzending NOS Met het Oog op morgen legt Wim Eikelboom naar aanleiding van zijn podcastserie Eik & Ik uit dat Nederland er niet zuinig genoeg op is.

Foto: Jeroen Philippona
Foto: Jeroen Philippona

Lees ook: Tv-programma's doen mee aan campagne 'Nederland plant bomen'

De podcast Eik & Ik is het resultaat van Wim Eikelboom die naar aanleiding van zijn achternaam op zoektocht gaat naar de boomsoort. Vragen die hij onder meer wil beantwoorden in de podcastserie zijn: welke mythes bestaan er over de eik, kun je contact maken met een boom en kan je eikels eten? In de uitzending NOS Met het Oog op Morgen uit Eikelboom zijn kritiek op de manier waarop de oudste en dikste eik op het Landgoed Verwolde onderhouden wordt. 'De dikste eik van Nederland is aan het doodgaan. We zijn er niet zuinig op en dat vind ik wel heel schraal. Dit is eigenlijk houtig cultureel erfgoed,' aldus Eikelboom tegen NOS.

De tekortkoming van oude eiken

Nederland is volgens hem een echt eikenland, toch is de gemiddelde eik niet bijzonder oud. 'Er zijn ook best wel oude eiken, maar als je dat vergelijkt met onze omringende landen, zijn wij daar niet zo goed in. In Engeland en Duitsland staan bijvoorbeeld eiken die al 1000 jaar zijn, maar in Nederland komen we niet verder dan 500 à 550 jaar.' Ook kampt de Nederlandse eik met een imagoprobleem door de eikenprocessierups, vertelt Eikelboom in de uitzending. 'Die zorgt ervoor dat die eik toch in een kwaad daglicht staat en dat mensen zich afvragen of we niet te veel eiken hebben. Ik vind van niet.'


De Dikke Boom van Verwolde

De eikenboom op het landgoed van het Gelderse Verwolde, ook bekend als De Dikke Boom van Verwolde, grenst aan een akker dat jarenlang door een boer als maisland is gebruikt met zware bemesting. Eikelboom: 'Overmatige stikstof in de bodem is de monumentale eik noodlottig geworden. Dit is een concreet voorbeeld waar het toe kan leiden als we het te zwaar bemesten.'


Andere landen doen het daarentegen beter. Eikelboom legt uit dat de eiken hier op plekken staan waar de bodem onaangetast blijft. 'In Nederland lukt ons dat niet omdat wij dichtbevolkt zijn en ons land allemaal willen gebruiken. We willen zo dicht mogelijk bij die boom onze dingen blijven doen. Om een oude eik moet je eigenlijk een hek zetten zodat de mensen er niet te dichtbij komen. Je moet zorgen dat de boeren niet hun land bemesten en op die manier kunnen we wat zuiniger zijn op die eik', sluit hij af.

De podcast Eik & Ik is een productie voor de campagne 'Nederland plant bomen' en te luisteren via ieder podcastplatform.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Koos Leidelmeijer,stichting Natuur,Cultuur en Bewegen.
Thursday 18 March 2021
waarom had men niet eerder bodemonderzoek verricht bij de eigenaar van het akkerland. Treurig, als zo vaak wordt het paard achter de wagen gespannen. Wellicht zaailingen van deze boom op te kweken, of anderzins. Zoals gebeurd is met de Anne Frank paardenkastanje. Er staat nu een fraaie nakomeling in Park Plantage van ruim 3 meter hoog.
Tarzan Boomspecialisten
Friday 19 March 2021
Ik vind het zo als ik het lees erg kort door de bocht dat "de boer het gedaan heeft met zijn mest!" op fotoś zie ik geen intensief agrarisch in gebruik zijnde grond binnen de kroonprojectie wel een hek waaromheen de grond helemaal kapot gelopen (verdicht) is. Binnen het hekje gemaaid gras. Ik zou dus zeker niet uitsluiten dat het hek nog verder weg zetten en/of een zwevend loop-vlonder rond de boom zetten om het belopen van de evt. doorwortelbaar volume tegen te gaan. en groeiplaatsverbetering en/of een mulchlaag aanbrengen (bij eiken niet tot tegen de stam!) in het (grotere) doorwortelbaar volume meer oplost dan weer eens naar de boer wijzen. (ps. ik heb verder geen onderzoek gedaan of gelezen van deze boom dus mijn bericht is gebaseerd op algemene bomen en groeiplaatskennis, foto's van internet en een algemene persoonlijke irritatie dat tegenwoordig de boeren overal de schuld van krijgen).
Maarten
Friday 19 March 2021
Meer over deze boom vindt u hier: https://www.monumentaltrees.com/nl/nld/gelderland/lochem/283_landgoedhuisverwolde/1647 en hier
http://bomeninfo.nl/lochem.htm
René
Friday 20 August 2021
Ook Staatsbosbeheer is niet zuinig op haar pareltjes. Aan de Kommendijk in Doetinchem (onderdeel van de Slangenburg) staat een aantal eiken te sterven omdat de boer op het land pal rond de eik ploegt, gif spuit en bemest. De oplossing is jaren geleden al aangedragen: plaats een hek om de bomen. Jaren later na meerdere verzoeken van personen en organisaties is er niks gebeurd en zijn de eiken op sterven na dood. Men verschuilt zich achter oude pachtovereenkomsten, maar dat slaat nergens op. De eiken zijn van SBB en omdat ze uniek zijn mogen ze beschermd worden met een hek. Dat is een plicht. Daarnaast kunnen ze vast jonge eiken planten die over decennia ook weer monumentaal kunnen worden als de oude er niet meer zijn. Maar een gebrek aan voortschrijdend inzicht en pro-activiteit zorgt ervoor dat er niks gebeurt, behalve dat de eiken verpieteren.
Jan Oostingh
Saturday 5 November 2022
Ook hier weer nalatig gedrag van SBB, houtsnippers zijn in hun ogen, misschien wel belangrijker dan de te beschermen natuur?
Wanneer worden ze daar eens volwassen?

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER