'Tree Talk biedt de Londenaren perspectief, die ene keer per dag dat ze naar buiten gaan tijdens de lockdown' |
|
|
|
|
| 238 sec |
Website genereert bomenroutes en identificeert in Londen 700 duizend bomen
Tienduizenden Londenaren zijn verslaafd aan een bomenwebsite die in 2017 de lucht in ging: TreeTalk. Op deze website worden wandelroutes uitgestippeld op basis van een gebruikersadres en 600 boomsoorten geïdentificeerd, 700.000 stuks in totaal. Eén recenserende gebruiker noemt TreeTalk zelfs 'een stuk leuker dan Pokémon Go'. Engelse media, waaronder BBC London News en de Evening Standard, hebben het TreeTalk-item opgepikt.
|
Rob Tustain is eigenaar van een marketingbureau, Revolution Consultancy & Design, en beheert TreeTalk samen met boomexpert Paul Woods (auteur van 'A Field Guide to the Urban Forest', 2017) en Steve Pocock, ontwikkelaar van technologie-oplossingen. De website toont het openbare bomenbestand in Londen en geeft informatie over boomsoorten, herkomst, de toepassingshoeveelheid in de stad en enkele eigenschappen. Enkel en alleen bomen in de openbare ruimte binnen de bebouwde kom staan erin. TreeTalk is niet te vergelijken met de beheertools die we in Nederland gebruiken, maar de kleurrijke foto's en het eenvoudige gebruik spreken gebruikers aan.
Grote populariteit
In mei vroegen 16 duizend mensen een gepersonaliseerde bomenroute aan. De website had in deze maand 10 duizend bezoekers per week. De groei van het succes was zichtbaar vanaf het moment dat de coronacrisis uitbrak en mensen thuis bleven. Niet alleen Engelse media hebben het item TreeTalk opgepikt, ook steden in Australië en India hebben interesse getoond. TreeTalk is zelfs in gesprek met een stad aan de oostkust van de Verenigde Staten.
Data
De boomgegevens zijn afkomstig van de overkoepelende GLA (Greater London Authority), die beheergegevens van bijna alle zelfstandig opererende Londense buurtschappen verzamelt. 'Niet alle buurtschappen hebben hun beheergegevens even goed op orde; soms verwerkt men informatie nog handmatig. Toch is het ons gelukt om alle gegevens te vertalen en om te zetten naar een werkbaar bestand', aldus Tustain.
|
Voor beheerders is TreeTalk in deze vorm nog niet praktisch om mee te werken
| |
|
| Rob Tustain |
|
|
Wat kan TreeTalk wel en wat niet?
TreeTalk toont geen informatie over ziekten en plagen of insectvriendelijkheid en er zijn geen gekoppelde satellietbeelden beschikbaar van de conditie van de bomen. Ook is het niet mogelijk om een historische analyse te maken: de informatie dateert uit 2015 en is nog niet geüpdatet. Voor beheerders is TreeTalk in deze vorm dus niet praktisch om mee te werken. De ontwikkelaars zijn wel van plan om TreeTalk steeds meer uit te breiden met interessante bomenweetjes. De website is geschikt gemaakt voor Android-toestellen en is toegankelijk via een app. Hierdoor neemt het aantal gebruikers wekelijks met grote aantallen toe. Tustain: 'Sommige Engelse gemeenten hebben een wat schrale bomenklikkaart voor hun burgers opgetuigd. Daar staat vaak niet meer in dan de soort, het plantjaar en het bomennummer', vertelt hij. 'Deze hippe, feel-good website en app over de Londense stadsbomen biedt de Londenaren perspectief, die ene keer per dag dat ze naar buiten gaan tijdens de lockdown. Doordat we zo lang binnen zitten als gevolg van het coronavirus zijn we de natuur meer gaan waarderen. TreeTalk helpt mensen om opnieuw verbinding te voelen met de natuur om hen heen.' Revolution Consultancy &Design heeft ook meegeholpen aan het opzetten van andere groene projecten, zoals London Car Free Day en GoParksLondon. Hiervoor heeft het bureau een website gemaakt waarop meer dan vierduizend groene plekken in Londen terug te vinden zijn.
Arboretum
Plataan (Platanus x hispanica) is de meest voorkomende boomsoort in Londen. Op de website staat informatie over het onderhoud van deze bomen, zoals het kandelaberen. 'Dit creëert meer begrip onder burgers. Zij weten dan dat intensieve snoei een onderdeel is van het noodzakelijke onderhoud aan deze bomen. Ook geeft de website aan dat mensen met hooikoorts in maart beter uit de buurt van platanen kunnen blijven.'
De plataan deelt de top vijf met Prunus, Tilia, Fraxinus excelsior en Acer pseudoplatanus. Maar er staan ook veel bijzondere soorten in de openbare ruimte. Doordat mensen toegang krijgen tot de bomeninformatie, is het alsof ze op straat door een arboretum lopen. Over de glansmispel (Photinia x fraseri 'Red Robin') bij het Great Ormond Street Hospital en de katsuraboom (Cercidiphyllum japonicum) bij het New London Theatre verklaart TreeTalk dat er van beide soorten slechts 100 exemplaren bekend zijn in Londen. Over de zakdoekjesboom (Davidia involucrata) om de hoek bij Red Lion Square staat vermeld dat er 28 exemplaren van geïdentificeerd zijn in Londen. Van Photinia serratifolia staan er maar vier in Londen, waarvan een in Westbourne Gardens. De allerzeldzaamste boom is de Nieuw-Zeelandse breedbladige kapuka (Griselinia littoralis); daarvan staan er slechts twee in Londen, waarvan een in het park tegenover de University of the Arts London.
|
'Deze website is hip, in tegenstelling tot de soms wat schrale gemeentelijke bomenkaarten voor Engelse burgers'
| |
|
Wandel- en fietsroutes
Op de website kun je klikken op bomen in je straat en omgeving. Ook kun je online een route uitstippelen naar je doel door een postcode in te voeren, waarna de website toont langs welke boomsoorten je dan komt. Dit gebeurt met de 'TreeTalk Generator', die gebruikmaakt van gps en draait op algoritmes. Ook staan er talloze van tevoren uitgestippelde avontuurlijke routes op de website. Detail: de website toont ook langs welke pubs je komt, niet onbelangrijk in het leven van een Engelsman. En de bomen? Dat zijn er heel wat: Groot-Londen telt bijna 8 miljoen bomen in de openbare ruimte, dat is haast één boom per inwoner. Van de bijna 8 miljoen brengt de website er zo'n 700.000 in beeld. Tustain: 'We willen actief bewegen stimuleren, op een speelse manier. Nu gelden er nog allerlei coronamaatregelen, maar ook na de lockdown zullen dingen nooit meer hetzelfde zijn. Mensen willen wellicht minder de bus, metro en trein nemen en kiezen voor de fiets of de benenwagen. TreeTalk laat hen al het mooie groen langs de route zien.' TreeTalk is niet gelinkt aan iTree om exacte economische of milieutechnische bomenbaten uit te rekenen. Wel kun je binnenkort met TreeTalk Generator selecteren op een bepaalde mate van luchtzuivering en de hoeveelheid bladoppervlak, wanneer je een groene route laat uitstippelen.
Groene olievlek
Tustain hoopt dat het Londense stadsbestuur TreeTalk kan gebruiken in zijn plan om actief reizen te stimuleren. De lokale overheid schat namelijk in dat het aantal fietsers na de coronacrisis zal vertienvoudigen en wil daarop voorsorteren door hiervoor faciliteiten te bieden. Ook hebben de TreeTalk-ontwikkelaars de ambitie om andere gemeenten aan deze app te krijgen, onder licentie. 'Het enthousiasme van burgers voor bomen is van groot belang voor lokale overheden om hun beleid goed te kunnen uitvoeren. Daarnaast laat de Treetalk-kaart zien hoeveel bladoppervlakte er is. Hiermee kunnen overheden hun groene ambities aantonen. Wanneer meerdere gemeenten met TreeTalk werken, kan er landelijk worden samengewerkt. Vorig jaar hebben verschillende gemeenten namelijk de Climate Emergency-plannen ondertekend, waarin ze de intentie uitspreken om CO2-neutraal te zijn in 2030 en om hun groene aanplant te vergroten, in samenwerking en overleg met burgers.'
'Bomen helpen om CO2 op te slaan, hittestress tegen te gaan, fijnstof af te vangen en water te bufferen. Dit zijn uitdagingen waarmee we te maken krijgen door de klimaatverandering, zeker in een metropool als Londen', verklaart Tustain. 'De bewustwording moet van onderaf komen, bij de burgers vandaan. Het is van het allergrootste belang dat zij de natuur meer gaan waarderen. Hun waardering vormt de basis van het klimaatbestendig maken van onze stad.'
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
|
|
|
|