Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Alles over Groenbeheer benadrukt belang te streven naar uniformiteit bij beoordeling bomen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, donderdag 4 juni 2020
111 sec


Alles over Groenbeheer krijgt regelmatig de vraag of ze kunnen inschatten of waardevolle bomen kunnen worden behouden en duurzaam ingepast. Een voorbeeld uit de praktijk.

Foto: Alles over Groenbeheer
Foto: Alles over Groenbeheer

Objectief

Die inschatting moest een gemeente maken op basis van het advies van drie gerenommeerde groenbedrijven met volstrekt uiteenlopende beoordelingen. Alles over Groenbeheer vindt, net als vele anderen, dat men altijd onafhankelijk en objectief moet zijn. Zet eerst de feiten op een rij voordat je met een conclusie komt. Het bedrijf wordt regelmatig gevraagd om zienswijzen van andere specialistische bureaus te beoordelen en een 'second opinion' te geven, altijd ter ondersteuning van de vragende partijen. Die weten vanwege de veelheid aan informatie en de uiteenlopende resultaten en adviezen niet meer wat er nu écht moet gebeuren. En dus ook niet hoe ze verder moeten.


Zet eerst de feiten op een rij voordat je met een conclusie komt

Adviesrapporten

Dit alles speelde onlangs bij een gemeente met een aanzienlijk aantal monumentale bomen. Deze gemeente had inmiddels drie uiteenlopende adviesrapporten van drie groenbedrijven. Alles over Groenbeheer kreeg de vraag om de rapporten te toetsen op kwaliteit en vast te stellen wat er moest gebeuren. Het bedrijf baseerde zich op alle bekende richtlijnen en standaarden binnen het vakgebied en kennis en ervaring en heeft zelf geen veldwerk verricht binnen deze opdracht.


Conditie

Twee rapporten van bedrijf A konden de gemeente niet overtuigen. Daarop zijn ook bedrijven B en C gevraagd de zaak te onderzoeken. Dit resulteerde in nog meer informatie, conclusies en adviezen. Helaas ook van uiteenlopende aard. Dit maakte het voor de opdrachtgever alleen maar gecompliceerder. Zo werd bijvoorbeeld de conditie van de bomen vastgelegd:
Bedrijf A: 20.56 % goed, 46.73 % voldoende, 28.04 % matig, 4.67 % slecht.
Bedrijf B: 85.11 % goed, 13.83 % redelijk, 1.06 % matig.
Bedrijf C: 91.01 % normaal, 6.74 % verminderd, 2.25 % sterk verminderd.


Dit maakte het voor de opdrachtgever alleen maar gecompliceerder

Struikelblok

Bij een opdrachtgever roept dit natuurlijk allerlei vragen op. Want hoe kan het dat bedrijf A ruim 20 procent bomen als 'goed' beoordeelt, terwijl B 85 procent 'goed' vindt? Of heeft 'goed' verschillende betekenissen? En waarom heeft bedrijf C niet de kwalificatie 'goed'? Of is 'normaal' bij hen 'goed'?
Een ander struikelblok is het advies omtrent de benodigde doorwortelbare ruimte. Waar bedrijf A ruim 30 m³ voorschrijft (met een minimum van 22 m³), vindt bedrijf B 5 tot 6 m³ voldoende. Bedrijf C benoemt 25 m³ als ideale groeiruimte.


Waardevolle bomen

Voor een opdrachtgever kan het resultaat van een door hen verleende opdracht de kenmerken dragen van twee boom-gerelateerde groeiaandoeningen: warrelknoesten en heksenbezems. Altijd warrig en moeilijk uit elkaar te trekken. Erg lastig als het gaat om onderzoeken, conclusies en adviezen binnen het duurzaam inpassen en behouden van waardevolle bomen.


Het hanteren van eigen normen schept alleen maar verwarring

Standaardiseren

Het is van zeer groot belang dat uniformiteit nagestreefd wordt, dat we dus allemaal hetzelfde bedoelen als een boom als 'goed' beoordeeld wordt. Objectief standaardiseren dus, zoals de normontwikkeling volgens NEN 2767. Het hanteren van eigen normen schept alleen maar verwarring. Geldende standaarden zijn over het algemeen opgesteld door een team van uiteenlopende disciplines. Zij zijn daarbij uiteraard niet over één nacht ijs gegaan. Maak daar gebruik van bij het beantwoorden van de vragen van opdrachtgevers. Het helpt hen op basis van feiten te beslissen. Alleen het antwoord blijft dan nog maatwerk.


Bron: Alles over Groenbeheer


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost S.H. Gieskes
Thursday 11 June 2020
Een belangrijke oorzaak van het verschil kan ook liggen aan de bekwaamheid van de beoordelaar, maar bijvoorbeeld ook aan de toegemeten tijd. Bij de Anne Frank boom waren er ook verschillende oordelen. En ja, de opdrachtgever moet ook voldoende kennis hebben om een uitslag te beoordelen.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER