Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hoe selectief zijn Xentari en nematoden?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 4 maart 2020
68 sec


Nematoden zijn zeker niet onschuldig, zoals weleens wordt beweerd

Het belangrijkste wapen in de strijd tegen de eikenprocessierups is waarschijnlijk biodiversiteit. Maar voor bestrijding op korte termijn volstaat dat niet altijd en zul je ook op andere manieren moeten beheren. Het gevaar bestaat dat je door de inzet van deze middelen ook andere insecten bestrijdt en dus contraproductief bezig bent voor de biodiversiteit. Vakblad Boomzorg vraagt het na bij entomoloog Henk Vlug.


Xentari is zeker niet selectief en doodt alle rupsen die op het moment van aanbrengen en direct daarna voorkomen op de eik. Nematoden (aaltjes) zijn ook niet selectief. Nematoden doden de eikenprocessierupsen met een zekere vertraging, maar uit de gedode rupsen komen nieuwe nematoden, die op hun beurt weer rupsen kunnen doden die later verschijnen en dan opnieuw de cyclus in gang zetten. Vermoedelijk zal de effectiviteit steeds afnemen, maar dan is er al veel kwaad geschied. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat nematoden niet tegen blootstelling aan uv-straling kunnen.

Wintervlinder

Vooral de rupsen van de wintervlinder, die vaak massaal aanwezig zijn, worden gedood en zorgen dus ook voor de vermeerderingscyclus van de aaltjes. Een ander nadeel van nematoden is dat deze methode duur is en lastig toe te passen.
Op eiken komen ongeveer zestig verschillende vlinders voor. Een deel daarvan is aanwezig in het vroege voorjaar, samen met de eikenprocessierupsen. Eiken produceren al vroeg in het seizoen jonge bladeren, en een aantal rupsen is gespecialiseerd in het eten daarvan. Een aantal polyfage soorten, soorten die zich met meerdere planten voeden, is eveneens vroeg in het jaar aanwezig en min of meer gespecialiseerd in het eten van vers jong blad.


Varenrouwmug

Steinernema feltiae, de bekendste nematode tegen de eikenprocessierups, wordt ook gebruikt tegen andere insecten uit verschillende groepen, zoals de orde van de vliegen (onder andere de varenrouwmug) en kevers (onder andere de taxuskever). Hieruit blijkt dat deze nematode niet specifiek werkt tegen rupsen alleen. Wat de impact is op de diverse op eiken levende insecten, dus de biodiversiteit van de eik, is niet onderzocht, maar het vermoeden bestaat dat deze niet verwaarloosbaar is, zoals velen beweren.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
G. Hellingman
Tuesday 20 October 2020
Onzin wat H.J. Vlug stelt "uit de gedode rupsen komen nieuwe nematoden, die op hun beurt weer rupsen kunnen doden die later verschijnen". Echte wetenschappers weten dat een nematode binnen een paar uur in contact moet komen met een rups want anders droogt hij uit en sterft hij.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER