Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Toon Ebben (Boomkwekerij Ebben): 'Ik gun iedere tuin een Aralia elata'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
maandag 6 mei 2019
78 sec


'Denkend aan Aralia elata zie ik mijn ouderlijk huis op de Mookerheide voor me. Naast de voordeur stond een meerstammige Aralia; na een lange winter kondigde het zwellen van de dikke knoppen het voorjaar aan. Aralia lijkt wel dood in de winter, met knokige dikke hoofdtakken zonder de fijnere zijtakken die we van andere bomen gewend zijn. Maar in het voorjaar komen binnen de kortste keren uit de dikke knoppen grote dubbelgeveerde bladeren, die langer dan een meter worden. Dan ontstaat er een prachtige parasolachtige kroon waar het licht gefilterd doorheen valt.


De Nederlandse namen van Aralia elata zijn, heel vreemd, tegengesteld, namelijk duivelswandelstok en engelenboom. De naam duivelswandelstok komt van de iets kronkelige stammen die bezet zijn met doornen. In mijn jeugd heb ik van dichtbij pijnlijk kennisgemaakt met die stammen. De Aralia stond bij ons thuis naast de voordeur en mijn vader had een grondspotje geplaatst om de boom te verlichten, maar uit zuinigheid brandde dat lampje nooit. Als mijn broers en ik in het weekend na het stappen thuiskwamen, moesten wij in het pikdonker de voordeur zien te vinden. Een hard auw-geroep gaf aan dat we er bijna waren ...

De grootste waarde van Aralia ontdek je in augustus, als de boom bloeit. Ga maar eens onder een bloeiende boom staan; het gezoem van bijen is dan oorverdovend. Kijk je omhoog, dan zie je honderden bijen op de bloemen vliegen. De boom bloeit als er voor bijen minder te halen valt bij lindes en andere bijenbomen, en met nectar- en pollenwaarde 3 is Aralia dan een feestelijk buffet voor de bij.

Op onze kwekerij in Cuijk hebben we twee grote moerplanten staan, één Aralia elata en één Rhus typhina. Grote bosachtige, veelstammige retroplanten die we vermeerderen door wortelstek. Op de kwekerij zijn veel minder vrijwilligers te vinden voor het vermeerderen van Aralia, want de doornen steken dwars door de handschoenen heen. Beiden soorten vormen worteluitlopers. Als je die afsteekt en plant, heb je binnen de kortste keren een nieuwe meerstammige plant. Om die reden wordt de soort gemeden; men is bang dat één plant de hele tuin overneemt. Maar de worteluitlopers zijn ook weer heel makkelijk te verwijderen, en de soorten zijn zo mooi en waardevol voor bijen dat ik iedere tuin in Nederland een Aralia of Rhus gun.'

project Appartmentencomplex ROY in Winterthur, Zwitserland: pas aangeplante spillen van de Aralia.
project Appartmentencomplex ROY in Winterthur, Zwitserland: pas aangeplante spillen van de Aralia.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Monique Flederus
Saturday 8 August 2020
Als een aralea onder aan de stam gebroken is maar wel gewoon nog bloemen maakt hoe kan ik hem dan ondersteunen zodat hij niet verder knakt?

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER