Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

‘Letterzetter’ zorgt voor massale bomenkap in Beekhuizer bos

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, maandag 11 maart 2019
75 sec


In het Beekhuizer bos bij Rheden worden deze week een paar honderd fijnsparren gekapt door de aanwezigheid van de letterzetter, een klein boomkevertje.


De letterzetter zijn naam dankt aan lettervormige creaties die de larven van het kevertje maken onder de schors van de boom. Het gaat vaak om beeldschone creaties, die niettemin de boom de das om doen. De letterzetter boort een gaatje in de boom en legt daarna tientallen eitjes onder de schors. De uitkomende larven waaieren zich vervolgens al etend uit onder de boomschors. De activiteiten van de kever zijn desastreus voor de boom, omdat de sapstromen de wortels niet meer bereiken.

Weinig hars
De letterzetter heeft een voorkeur voor oude, verzwakte fijnsparren. Die bomen zijn aangetast door de droogte van afgelopen zomer en produceren nog maar weinig hars. Ze kunnen zich daardoor slecht verdedigen. De fijnsparren krijgen te weinig water, wat volgens bosecoloog Frits Mohren van de Wageningen Universiteit alles bij elkaar ideale omstandigheden zijn om zich massaal voort te planten.

Vier voetbalvelden
Is de boom eenmaal dood, dan trekken de kevertjes door naar de volgende boom. Mits er voldoende letterzetters zijn, leggen ook gezonde bomen uiteindelijk het loodje onder de vraatzucht van de kevertjes. Natuurwethouder Marc Budel van de gemeente Rheden zegt dat er slechts een oplossing is: de bomenkap van alle fijnsparren in het gebied. Dit gaat in het Beekhuizer bos om een gebied van drie tot vier voetbalvelden groot.

Zo snel mogelijk kappen
De letterzetter vormt een groot probleem in landen als Zweden, Canada en Duitsland, waar heel veel fijnsparren staan. Mohren verwacht in Nederland geen problemen op zo'n grote schaal, aangezien hier niet zo veel fijnsparren groeien. Op plekken als het Beekhuizer bos, waar wel veel oude fijnsparren staan, moeten bomen volgens Mohren goed in de gaten worden gehouden en aangetaste bomen zo snel mogelijk worden gekapt.

Nieuw bos
De bomen in het Beekhuizer bos zijn niet meer te redden en worden inmiddels op een stuk van een paar hectare alle fijnsparren gekapt. Hoewel de wethouder dit betreurt, zegt hij dat er nieuw bos voor terug komt met onder meer douglas, berk en wilde kastanje. De grote variatie aan bomen moet ervoor zorgen dat ziekten en boomkevers als de letterzetter in de toekomst minder vat op het bos krijgen.

Bron: Omroep Gelderland


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER