Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bomenrij verbindt stadspark Leuven met nabijgelegen plein

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Frank Blaauboer, dinsdag 27 november 2018
200 sec


Flexibel boombunkersysteem laat bomen leven in de stad

In de stad Leuven in België is een plein in het centrum vernieuwd. Een grote waterpartij en een rij bomen zijn de twee aandachttrekkende onderdelen. Voor die rij bomen is boombunker Treeparker van het Nederlandse bedrijf Treebuilders geplaatst, waardoor de bomen langer vrij kunnen groeien zonder de bestrating te beschadigen. Het boomvriendelijke systeem rukt op. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland timmert Treebuilders aan de weg.

Hooverplein in Leuven
Hooverplein in Leuven

Het vernieuwde Herbert Hooverplein in het centrum van Leuven is omgetoverd tot een gezellige en groene ontmoetingsruimte voor inwoners, studenten en toeristen. Het plein verbindt het stadspark met het Ladeuzeplein en de Universiteitsbibliotheek van de Katholieke Universiteit Leuven. De bomenrij van het stadspark werd doorgetrokken over het Hooverplein, waardoor een soort verbinding ontstaat met dat park. Die bomen hebben speciale aandacht gekregen, juist ook omdat ze zo’n prominente rol spelen op het vernieuwde plein.

Sinds 2006 levert Greenmax groeiplaatsconstructies door heel Europa. Sinds die tijd zijn al duizenden bomen in meer dan 1200 projecten met deze producten voorzien van een optimale groeiplaats.
Treebuilders is een dochterbedrijf van Greenmax. In oktober 2017 is er een splitsing gemaakt tussen beide bedrijven. Treebuilders verkoopt de ondergrondse groeiplaatsoplossingen voor stadsbomen. Hiervoor hebben zij een eigen ingenieursafdeling, die de constructieberekeningen en ontwerpen maakt. Beide bedrijven trekken samen op als het gaat om de aanleg van het Treeparker-systeem. Treeparker is een geavanceerde boombunker. Het is een modulair systeem dat bestaat uit units die in elke hoogte leverbaar zijn. Deze units dragen het verkeer en zorgen voor een onverstoorde doorwortelbare ruimte onder de verharding.


Makkelijke plaatsing

Een boom groeit het best in onverdichte grond. Voorheen stonden bomen in grasperken en daar groeien ze goed. Bij bomen op een plein heb je te maken met verdichte grond onder de verharding. Bomenzand en bomengranulaat worden nog vaak gebruikt, maar de ervaring leert dat de wortels daaruit kunnen ontsnappen en dan alsnog schade kunnen aanbrengen aan de bestrating. Het Treeparker-systeem zorgt ervoor dat de wortels niet naar boven groeien en de verharding niet omhoogduwen. De wortelgeleidingspanelen begeleiden de wortels de grond in en geven ze alle ruimte om te groeien. Zo groeien de bomen beter en wordt voorkomen dat ze na tien tot vijftien jaar doodgaan door een tekort aan water, lucht of grond. Het systeem is bovendien heel gemakkelijk te plaatsen. Zodra de ondergrond recht ligt, bouw je het op door de onderdelen in elkaar te klikken.


Eenvoudig en flexibel

De boomgroeiplaatsen van Treeparker zijn over de volledige lengte van het Hooverplein geplaatst. Het plein is ongeveer 100 meter lang en is afgewerkt met klinkers en beton. Joris de Coster is international manager bij Treebuilders en heeft het project in Leuven begeleid. Hij weet hoe Treebuilders in contact kwam met de gemeente Leuven: 'Het was eigenlijk een project van Krinkels België. Het plein moest vernieuwd worden met bomen, bestrating en een waterpartij. Krinkels had in Brussel een groot project gedaan met Treeparker. Het bedrijf vond het systeem veel eenvoudiger en flexibeler en door de besparing in arbeid ook voordeliger dan een betonnen boombunker. Daarom vroeg Krinkels ons mee te gaan naar Leuven om de stad te overtuigen van de voordelen van het Treeparker-systeem. Wij hebben dat gedaan en een en ander uitgerekend. We kregen daar de handen voor op elkaar en mochten samen met Krinkels het project gaan uitvoeren.'


Joris de Coster
De boomgroeiplaatsen zijn over de volledige lengte van het Hooverplein geplaatst

Over de hele lengte heeft Krinkels de boomgroeiplaatsen Treeparker geplaatst. Het boombunkersysteem beschermt zowel de bomen als het plein. De Coster: ‘Op het Hooverplein is een dreef gemaakt met bomen. Zo lijkt het alsof het stadspark dat ernaast ligt doorloopt op het plein.’

Geen kabels meer verleggen

Het project was niet al te ingewikkeld. ‘We moesten natuurlijk rekening houden met wat kabels en leidingen, maar dat is eigenlijk bij elk project het geval. Kabels verleggen is met Treeparker niet nodig’, vertelt De Coster. Het systeem is ontwikkeld om stedelijke omgeving te verbeteren door het bieden van voldoende doorwortelbare ruimte onder de verharding. Dit is nodig voor de ontwikkeling van bomen. Helaas is plaatsgebrek een groot probleem in onze stedelijke omgeving. En de plek die beschikbaar is wordt vrijwel altijd doorkruist door allerlei kabels en leidingen.


Treeparker met zijn grote open volume, losse staanders, demonteerbare deksel en standalone units is ontworpen om de integratie van deze kabels en leidingen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ook nieuwe kabels en leidingen kunnen worden geïntegreerd zonder aanpassingen aan het systeem of vertragingen bij de aanleg. Dat opdrachtgever gemeente Leuven en samenwerkingspartner Krinkels België tevreden zijn, is duidelijk. Als er meer pleinen in Leuven vernieuwd moeten worden, denkt De Coster dat de gemeente Treebuilders weer inschakelt om het Treeparker-systeem ook op die pleinen aan te leggen.

Het is dus een open systeem met een optimaal doorwortelbare ruimte. Dat betekent dat de grond in het systeem kan functioneren alsof het een open veld is zonder hinderlijke wanden en kleine openingen. De constructie ontlast de boom door de natuurlijke water- en luchthuishouding in het systeem dat in contact staat met de omringende grond. Dat is een gunstig neveneffect. Tot 95 procent van het systeem wordt gevuld met de beste onverdichte grond die beschikbaar is voor de boom – grond waarmee een boom ‘uit de voeten’ kan.

Aanbrengen van het systeem in Leuven

Regenwater koppelen in het systeem

In Leuven zijn er beluchtings- en bevloeiingsbuizen geplaatst voor het beluchten en de watertoevoer. De Treeparker hier is niet gebruikt als bioretentiesysteem, zoals op sommige andere plaatsen. Regenwater afvoeren terwijl de boom in de stad verdroogt, is een principe dat gek genoeg vaak wordt toegepast. Het is logischer eerst de boom te laten profiteren van de regen en pas daarna het water af te voeren. Hiervoor is een integrale aanpak nodig en een infiltratiesysteem dat geschikt is voor zowel boomwortels als regenwaterinfiltratie. Treeparker is mede ontworpen door deze twee vakgebieden. Het systeem werkt als een ondergronds bioretentiesysteem. Onderhoud is niet meer nodig in dit infiltratiesysteem. De natuur, het bodemleven, zorgt er zelfs voor dat het systeem met de jaren alleen maar beter gaat functioneren.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER