Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Digitalisering is bij Stihl hét woord voor 2019

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Linde Kruese, vrijdag 19 oktober 2018
196 sec


Apps, virtual reality en elektronische brandstofinjectie moeten het leven van boomverzorgers een stukje makkelijker maken

Bij Stihl wordt 2019 het jaar van de digitalisering. En stiekem zijn ze daar dit jaar al volop mee bezig. Dat heeft de tuinmachinefabrikant mede te danken aan de komst van dr. Christian Vogt. Een jaar geleden deed hij zijn intrede als chief digital officer met het uiteindelijke doel om het werk voor de eindgebruiker makkelijker te maken. Vroeger ging dit vooral door het lichter maken van machines, tegenwoordig ligt het gebruikersgemak bij nieuwe digitale toepassingen. En die zijn er volop, ook voor boomverzorgers.


Tijdens de internationale mediadag van Stihl werden de innovaties op digitaal vlak gepresenteerd. De volledige raad van bestuur presenteerde tijdens een persconferentie de nieuwigheden die dit jaar en volgend jaar zullen uitkomen. Dr. Bertram Kandziora, voorzitter van de raad van bestuur, vertelde dat er intelligente oplossingen komen voor de thema’s Smart garden, Smart landscaping en Smart forest: ‘Alle producten krijgen digitale functies. Smart technologie wordt toegepast op de nieuwe producten, maar ook bestaande producten worden smart gemaakt.’ Zo is er voor de tuin de zogeheten Smart Garden Hub. Dit apparaat verbindt Stihl-machines die in de tuin gebruikt worden, zoals de robotmaaier iMow, met bijvoorbeeld de buitenlampen en de sprinklerinstallatie, waardoor deze gemakkelijk te bedienen zijn vanuit een app. Voor groenprofessionals is de draadloze grasmaaier Stihl RMA 765 V nieuw. Deze emissievrije maaier is krachtig en stil, dus kan goed ingezet worden op geluidsgevoelige plekken.

MS 500i

In de eerste helft van volgend jaar wordt de MS 500i-kettingzaag geïntroduceerd, een kettingzaag met elektronische brandstofinjectie. Dat betekent dat de hoeveelheid brandstof, injectietijd en ontstekingstiming volledig automatisch worden berekend door de besturingseenheid van de zaag.
De motor van de MS 500i, waarbij de i staat voor injectie, heeft geen carburator nodig.
In de zaag is een hele reeks sensoren geïnstalleerd die de benodigde informatie doorgeven. Op deze manier blijven de druk en temperatuur gereguleerd tijdens het zagen. Het zorgt er tevens voor dat de machine snel accelereert: hij gaat van 0 tot 100 km/u in 0,25 seconden. Het vermogen van de zaag ligt goed in verhouding met het gewicht: 1,24 kg per kilowatt. Het is het laagste vermogensgewicht dat bereikt is bij een in serie verkrijgbare kettingzaag.


‘Smart technologie wordt toegepast op de nieuwe producten, maar ook bestaande producten worden smart gemaakt’

De raad van bestuur geeft een persconferentie tijdens de Stihl Mediadag 2018
De MS 500i werd begin augustus al uitvoerig getest door Marco Trabert tijdens het World Logging Championship in Lillehammer (Noorwegen). Het kampioenschap werd voor de 33e keer georganiseerd en dit jaar waren er meer dan 100 deelnemers die meestreden om de titel. De disciplines die getest worden, komen overeen met de taken die de professionals dagelijks verrichten in hun werk. Het gaat om het kappen van een boom, het monteren van een nieuwe ketting, tegenwerkend gecombineerd zagen enzovoort. Trabert kon dankzij zijn optreden met de MS 500i tijdens het wereldkampioenschap de winst in zijn zak steken.

Stihl-training gaat digitaal

De rol van dealers bij de verkoop van de nieuwe digitale producten van Stihl is ontzettend belangrijk. Dat onderstreepte Norbert Pick, hoofd marketing en sales, tijdens de persconferentie. ‘We willen het aantal approved Stihl dealers verhogen. We investeren graag in goede service voor de eindgebruiker omdat we de voordelen daarvan inzien. Alle dealers moeten een training volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Dealers die geen training willen volgen om de producten goed te leren kennen, mogen de producten simpelweg niet verkopen. Klanten verwachten nu eenmaal een bepaalde service.’ Ook de training waar Pick op doelt is vernieuwd. Sinds een jaar geeft een speciaal team bij Stihl trainingen aan dealers met behulp van virtual reality en augmented reality. Met behulp van de kettingzaag-simulator en een VR-bril kunnen meerdere technieken virtueel met de kettingzaag aangeleerd worden, zonder dat er een echt werkende kettingzaag aan te pas komt. Onder andere het vellen van een boom en het ontbladeren en schaven van brandhout komen terug in de training. De focus ligt daarbij op het correct en veilig omgaan met Stihl-gereedschap.


Marco Trabert kon dankzij zijn optreden met de MS 500i tijdens het wereldkampioenschap de winst in zijn zak steken

Augmented reality wordt gebruikt met de Stihl AR2Go-app. Gebruikers kunnen geselecteerde Stihl-producten demonteren en de afzonderlijke onderdelen van alle kanten bekijken. Hiermee krijgen ze inzicht in het ontwerp van het gereedschap en dat vergroot het technisch inzicht. De trainingen zijn het afgelopen jaar uitgerold in meer dan 160 landen.

Bomen digitaal markeren

De inzet van technologie beperkt zich bij Stihl niet tot machines. Met Logbuch wordt intelligente software ingezet om het dagelijkse werk van de boomverzorger aangenamer te maken door de communicatie met de boombeheerder te vergemakkelijken. De boombeheerder beoordeelt normaliter welke bomen er in een bos omgezaagd moeten worden. De desbetreffende bomen worden gemarkeerd met verf. Het nadeel hiervan is dat de boomverzorger op zoek moet gaan naar deze bomen, waarbij hij soms letterlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Een makkelijkere manier volgens Stihl is om de Logbuch-app hiervoor te gebruiken.



De Logbuch-app houdt met gps bij waar de boombeheerder zich bevindt. Met een speciale scanner, die veel weg heeft van het apparaat dat gebruikt wordt voor het zelfscannen in de supermarkt, wordt de specifieke locatie van een boom opgeslagen. Daarbij kan hardop worden uitgesproken wat er met de desbetreffende boom moet gebeuren. Zo kan bijgehouden worden of de boom weg moet, moet blijven staan of bijvoorbeeld ziek is. De gesproken woorden worden automatisch omgezet naar geschreven tekst, die verschijnt als een geomark op de kaart. De boomverzorger kan vervolgens in de app zien met welke bomen hij iets moet doen, wat hij precies moet doen en waar de bomen staan. Volgens Stihl worden door gebruik te maken van de app 31 procent minder bomen over het hoofd gezien, het scheelt 21 procent lopen en er wordt 25 procent minder gezocht naar de juiste bomen.

De boomverzorger kan in de app zien met welke bomen hij iets moet doen, wat hij precies moet doen en waar de bomen staan

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER