Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

‘De Bomenmakelaar’ geeft boom een tweede leven

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, donderdag 31 augustus 2017
84 sec


De website www.bomenmakelaar.nl is sinds 1 september officieel online. 'De Bomenmakelaar' verbindt boomaanbieders met boomzoekers, waardoor gezonde volwassen bomen het leven kunnen voortzetten op een nieuwe plek. Het nieuwe online platform wil een einde maken aan discussies tussen opdrachtgever en de omgeving waar het gaat om de kap van gezonde, volwassen bomen.

De initiatiefnemers van de website Roy Wouters, Arjan Zoontjens en Jasper Putter hebben de afgelopen tijd gesproken met veel partijen, waarvan verschillende zich enthousiast toonden. De gemeentes Haarlem en Velsen hebben samenwerking met de Bomenmakelaar in hun beleidsnota opgenomen. Andere partijen waaronder Waterschappen, Staatsbosbeheer en enkele andere volgen binnenkort.

Maatschappelijke waarde
Bij herinrichtingen en gebieds-ontwikkelprojecten ontstaat regelmatig de situatie dat bomen niet behouden kunnen blijven op hun huidige plek. Het gaat daarbij vaak om gezonde, volwassen bomen die een grote maatschappelijke waarde vertegenwoordigen. Met jarenlange investeringen van zorg en tijd, die zich vertaalt naar een hogere kwaliteit van de leefomgeving en betere gezondheid van omwonenden. Logisch dus, dat hele buurten vaak in verzet komen wanneer een gemeente tot de kap van volwassen bomen besluit.

Aanbod en selectie
Na een bomenkap worden meestal jongere, kleinere bomen (terug)geplant, want bomen van gelijke omvang zijn kostbaar. Voor de omgeving betekent dit jaren wachten tot de kwaliteit van het groen weer op het oude niveau is. De initiatiefnemers van de Bomenmakelaar hebben hier iets op bedacht. Op het online platform www.bomenmakelaar.nl kunnen volwassen bomen worden aangeboden, die op hun huidige plaats niet behouden kunnen blijven. Opdrachtgevers zoals gemeenten, aannemers of derden die volwassen bomen willen planten, kunnen uit het online aanbod geschikte bomen selecteren. Op deze manier blijven bomen behouden en is het voor opdrachtgevers eenvoudig en voordelig om een forse maat bomen aan te planten. De Bomenmakelaar staat daarbij in voor de juiste gegevens van de bomen op het platform met een zogenaamd boompaspoort.

Voordelen

Voor de opdrachtgever zijn aan dit platform voor behoud van gezonde bomen verschillende voordelen verbonden. Voor hen is duurzaam en circulair denken een steeds grotere uitdaging. De Rijksoverheid legt regels op, omwonenden stellen kritische vragen en belangenorganisaties voor natuur en duurzaamheid laten van zich horen. Het behouden, uitwisselen en verplanten van gezonde bomen draagt bij aan circulair werken. Het past binnen ontwikkelingen als Cradle 2 Cradle en Greendeal, die door steeds meer gemeenten wordt onderschreven. Daarnaast geven grote bomen een grotere fijnstofreductie dan kleine bomen. Zij leveren ook meer profijt bij de wateropgave die veel gemeenten hebben en bij het verminderen van hittestress.

Een uitgebreid artikel over het online platform www.bomenmakelaar.nl kunt u hier lezen in Boomzorg.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER