Rond inheemse bomen leven veel meer insecten, waarom planten we dan zo veel exotische bomen?

Opinie
Rond een puur Hollandse zomereik leven ruim vierhonderd insecten, maar rond een bij ons veel geplante Amerikaanse eik minder dan een dozijn. Het maakt dus verschil welke bomen je plant in Nederland, legt bomenkenner Simon Rietveld uit.

Simon Rietveld begon op de tuinbouwschool, was lid van de milieukamer van Forest Stewardship Council en begon in 2000 met een herbebossingsproject in Madagaskar, wat inmiddels een natuurreservaat is
maandag 24 maart 2025, 14:52
Een oude zomereik in het Markiezenbos in Amelisweerd, rond 1800 aangeplant.
Een oude zomereik in het Markiezenbos in Amelisweerd, rond 1800 aangeplant. beeld: ANP
Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl.

Waarom gaan we door met het planten van bomen die niet in Nederland thuishoren? Je zou dat namelijk niet verwachten, gelet op de afname van biodiversiteit en het tragische verschijnsel dat veel van onze oorspronkelijke bomen aan het uitsterven zijn, ofwel, prominent voorkomen op de rode lijst van de internationale natuurorganisatie IUCN.

Oorspronkelijke of inheemse bomen zijn soorten die zich na de laatste ijstijd in Nederland vestigden, zoals de beuk, grove den, ratelpopulier, ruwe berk, winterlinde en zomereik. Exoten of uitheemse bomen zijn soorten die in afgelopen jaren door mensen uit andere landen zijn geïmporteerd. Denk aan de fijnspar, papierberk, boomhazelaar, sierkers, trompetboom en westerse plataan.