Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Waar niet gehakt wordt, vallen Bomen
Het rapport van Bomenwacht, dat recent op de website van dit blad werd besproken, heeft weer eens haarfijn aangetoond dat er niet zoiets bestaat als absolute veiligheid. Ik wil het niet met u over dit rapport hebben, want dat schijnt zo ontzettend geheim te zijn, dat in ieder geval de redactie van dit vakblad het niet mocht inzien.
01-06-2014 12 sec
Boombeheerder Joop Klimp: Iedere honderd euro boven de grond verdient tweehonderd euro in de grond
De gemeente Opsterland wilde meer vat krijgen op haar uitvalspercentage met de plantsoenen en bomen. Het doel: minder hoeven inboeten in de toekomst, waardoor de openbare ruimte er volgens een afgesproken beeldkwaliteit uit ziet. Als studieopdracht is door een twee deeltijdstudenten vanuit de Agrarische Hogeschool CAH Vilentum in Dronten een relatief eenvoudige onderzoek gedaan naar de uitval van plantmateriaal.
01-06-2014 14 sec
Altijd spannend: komt plantmateriaal tot wasdom nadat het op de kwekerij wordt uitgezwaaid
Bomen leggen een fiks traject af voor zij tot volle wasdom komen. Loopt daar iets spaak, dan is de boom dood of juist te groot om er nog iets aan te doen. De arbitrerende partij bij geschillen rond aanleg, onderhoud, groen of bomen is vaak de Raad voor Arbitrage (RvA).
01-06-2014 12 sec
Er zijn veel verschillende soorten krenten......
Amelanchier, een bijzonder geslacht van met name kleinere bomen die weinig eisen stellen aan de bodem. Bovendien is hij omdat hij als telg uit de rozenfamilie niét direct door uw schrijver naar de brandhoop gedeporteerd wordt!
01-06-2014 8 sec
Niet linksom, niet rechtsom, maar er onderdoor
Voor de aanleg van het warmtenet 'Leiding over Noord' is er in de gemeente Vlaardingen onder twee oude bomen door geboord. Hierdoor konden deze twee bomen gespaard blijven.
01-06-2014 19 sec
Verdichting rond bomen bestrijden als grootste uitdaging in stedelijke omgeving
Vanaf eind jaren '90 zijn er verschillende systemen ontwikkeld, waarbij we onderscheid kunnen maken tussen bepaalde boomgranulaten, verkeersbelasting opnemende constructies (veelal beton) en de lichtgewicht drukspreidende plaatconstructie, de zogenaamde Permavoid Sandwich Constructie.
01-06-2014 14 sec
Passie voor hout
Vorig jaar schonk Boomzorg aandacht aan de rondhoutveiling van de Unie van Bosgroepen. Dat artikel was een pleidooi voor meer aandacht voor het gebruik van hout voor nuttiger bestemmingen dan de opwekking van warmte of elektriciteit. Maar waar gaat het hout dan wél naartoe? Eind februari, tijdens de achttiende editie van de rondhoutveiling, vertellen kopers wat ze met het hout, dat ze gekocht hebben vanwege bepaalde specifieke eigenschappen, van plan zijn.
01-06-2014 14 sec
Niet alle gemeentes krijgen het juiste plantmateriaal geleverd, dus...
Staan in uw gemeente wel echt de bomen die besteld zijn? Sommige gemeentes ontvingen bomen die ze niet besteld hadden of bomen van inferieure kwaliteit.
01-06-2014 9 sec
Wegen, kabels en leidingen zijn weer veilig voor wortels
In onze steeds meer verstedelijkte gebieden zorgt wortelgroei jaarlijks voor veel overlast. Wortelopdruk en scheuren in het asfalt komt men overal wel tegen. Hoge kosten voor reparaties zijn het gevolg en komen jaarlijks terug. Er bestaat een wortelfrees die snel en makkelijk wortelbescherming plaatst waardoor de wegen en riolen veilig blijven voor beschadiging.
01-06-2014 12 sec
Jaarlijks confettifeestje in de hoofdstad
Elk jaar in de lente strooien de iepen ‘confetti’ rond, ook wel bekend als de dubbeltjesregen, waarbij de witte ronde en platte iepenzaadjes overal door de straten dansen. Van 21 april tot 21 mei heeft Amsterdam, dat in totaal 75 duizend iepen heeft staan, dit verschijnsel gevierd met het feest Springsnow, onder meer door de organisatie van lentewandelingen langs de iepen. Artieste Fay Lovsky en muzikant Reinier Sijpkens sloten het evenement af met hun lied ‘De iep’:
01-06-2014 16 sec
Een baby verlies je toch ook geen moment uit het oog?
Uitval van plantmateriaal beperken, daarvoor hanteert boombeheerder Martin Tijdgat van de middelkleine gemeente Wijdemeren een beleid van direct contact met kwekerijmateriaal, kweker, leverancier en, in de eerste twee jaar, met de nazorg van het jonge plantmateriaal op de groeiplaats. Ook voor grote gemeenten ziet Tijdgat kansen om uitval onder de 5 procent te houden.
01-06-2014 13 sec
Nog steeds teveel dorstige jonge bomen in Nederland
Nog steeds zien we dat -ondanks goede bedoelingen en mooie plannen- een groot deel van het plantgoed het tweede jaar niet haalt. Hoeveel procent haalt het niet en waardoor komt dat? Ook vertellen beheerders en aannemers in dit artikel welke maatregelen zij nemen om plantmateriaal ongeschonden naar wasdom te laten groeien en in hoeverre deze maatregelen succesvol zijn.
01-06-2014 13 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER