Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Chlorofylfluorescentie
Zonlicht is één van de essentiële onderdelen voor fotosynthese. Als licht van de zon is geabsorbeerd door een chlorofylmolecuul, dan wijzigt de elektronische configuratie van het molecuul voor een korte periode door overdracht van een elektron.
01-08-2016 7 sec
'De wandeling': tijd voor een goed gesprek
Martin Efdee van de gemeente Rijswijk en Martin Tijdgat en Frank Peters van de gemeente Wijdemeren kregen op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam een rondleiding van de boomverzorger aldaar, Johan Mullenders.
01-08-2016 7 sec
Hoe de boom zijn verhaal vertelt
Iedere boomverzorger in Nederland zou zijn vingers aflikken bij de website van de Urban Forest Strategy in Melbourne, Australië. De site bevat een schat aan informatie over de 77.000 bomen van de stad.
01-08-2016 7 sec
Het geslacht Crataegus (deel 2)
Meidoorns... Zoals in deel I van dit geslacht al gememoreerd: aan de ene kant de schitterende bloemenzee en aan de andere kant het slechte wortelstelsel en de enorme hoeveelheid vervelende insecten.
01-08-2016 7 sec
Een natuurlijke boom en geen stijve hark, waar boomkwekerijen vol mee staan
‘Ik heb geen echte favoriete boom,’ meldt Johan Canoot, ontwerper in dienst van de gemeente Maastricht. ‘Hoogstens een voorkeur voor natuurlijk groeiende bomen en niet voor die stijve harken die je steeds meer ziet staan bij kwekers. Maar als ik moet kiezen, kies ik die Ulmus laevis vanwege het bijzondere verhaal dat aan deze boom vastzit.’
01-08-2016 13 sec
Meer veiligheid door voortschrijdende inzichten
Pfanner, fabrikant van het merk Protos-integraalhelmen voor industrie, bos en boomverzorging, heeft een oplossing bedacht voor de storingsgevoelige radiocommunicatiesystemen waarmee boomverzorgers regelmatig onderling communiceren.
01-08-2016 6 sec
Bezorgdheid over hercertificering ETW'ers
Sinds 1 januari 2013 is er een hercertificering voor ETW’ers ingevoerd. Iedere ETW’er is verplicht om jaarlijks punten te verzamelen. Doet hij dat niet, dan verloopt zijn certificaat. Veel ETW’ers dreigen daarom in 2016 hun certificaat te verliezen.
01-08-2016 8 sec
Duurzaam behoud monumentale plataanstadhuis Tilburg
Om de kantoren van de gemeente Tilburg meer te concentreren zijn er renovatieplannen voor het stadskantoor in het centrum van Tilburg. Om ruimte te maken voor de renovatie moeten meerdere bomen geveld worden; ook een monumentale plataan staat op een ‘lastige’ plek.
01-08-2016 9 sec
Proeve van bekwaamheid is vooral een generale repetitie voor het ETW-examen
Zo’n 28 jongens van Helicon Apeldoorn deden dit jaar eindexamen Boomverzorging. De Proeve van bekwaamheid vond plaats in het Zuiderpark in Apeldoorn. Boomzorg nam er een kijkje en de vier kandidaten brachten het er zo te zien goed van af.
01-08-2016 10 sec
Bestrijding eikenprocessierups nog in tussenfase
Wat doen we als het om bestrijding van de irritante eikenprocessierups gaat? Nematoden, afzuigen of toch maar weer Xen Tari? Opdrachtgevers hebben moeite de effecten van alle methoden tegen elkaar af te zetten. Ondertussen staan de ontwikkelingen niet stil. Nieuwe onderzoeken en middelen dienen zich aan.
01-08-2016 10 sec
Een compleet concept van totale ontzorging
Pius Floris Boomverzorging heeft in 2015 een nieuw plan opgesteld met betrekking tot hoe de organisatie zich de komende jaren gaat positioneren in de markt. De zevenkoppige franchiseraad kwam onlangs in het Miranda Paviljoen in Amsterdam bijeen om dit plan naar buiten te brengen.
01-08-2016 10 sec
'Team Boomzorg' steekt de handen uit de mouwen in arboretum Oostereng
Eind mei hield het team van Boomzorg zich voor één dag niet bezig met het schrijven over bomen, maar stak het zelf de handen uit de mouwen in het arboretum Oostereng in Wageningen. Onder leiding van projectcoördinator en Wageningen-docent Leo Goudzwaard.
01-08-2016 10 sec
Niks boven bomen
Ook in deze uitgave van Boomzorg staat weer een forse opsomming van groene projecten met daarin aandacht voor bomen in de openbare ruimte.
01-08-2016 5 sec
Kastanjes uit het vuur
Eigenlijk was ik min of meer in de veronderstelling dat we het moede hoofd al gebogen hadden voor deze ziekte
01-08-2016 4 sec
Boombeheerders staan machteloos tegenover kastanjebloedingsziekte
‘De kastanjebloedingsziekte (KBZ) is zeker nog niet op zijn retour.’ Dat zegt Fons van Kuik, senior onderzoeker gewasbescherming, boomziekten en plagen aan Wageningen UR. ‘We zijn er inmiddels aan gewend, maar de ziekte woekert wel degelijk door.’
01-08-2016 8 sec
Richtlijn voor aanpak roetschorsziekte
Roetschorsziekte vormt een risico voor de volksgezondheid. Het snel verwijderen van een aangetaste boom is belangrijk om dat risico te beperken.
01-08-2016 5 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER