Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Boomregister, whats in it for me?
Boomregister, grote kans dat u er al wat over gehoord hebt of iets van heeft gezien. Voor wie het niet weet; het Boomregister is een gegevensbestand met informatie over de bomen in heel Nederland. Het bestand heeft alle boomkronen in kaart gebracht en bovendien is van al die bomen de boomhoogte berekend.
01-12-2015 11 sec
Een karakteristieke stokoude baas, leunend in de wind
Populieren zijn fantastische bomen, maar hebben ook wat nadelen. Er waaien sneller takken uit, ze zorgen voor wortelopdruk en hebben een korte omlooptijd, en daardoor misschien hogere beheerskosten. Gelukkig is er volgens Henry Kuppen ook veel goeds te zeggen over peppels, of, zoals de Brabanders zeggen: 'cannadassen'.
01-12-2015 11 sec
Vaarwel slappe, ingeklapte gietranden
Gietranden zijn er in alle soorten en maten, maar na een paar jaar worden traditionele gietranden slap onder invloed van zonlicht, ze worden kapotgereden door de maaier of buigen door te ruig watergeven met de slang. Ze worden dan weggegooid. RootBarrier BV uit Lelystad heeft sinds twee jaar een gietrand die in zijn geheel bij andere jonge bomen hergebruikt kan worden, omdat hij superlang mee gaat.
01-12-2015 14 sec
Tilia tomentosa 'Nijmegen' begint zicht thuis te voelen op Nijmeegse parkeergarage
In 2012 plantte Mostert de Winter in Nijmegen langs een esplanade 109 Tilia tomentosa ‘Nijmegen’, waarvan 61 op een ondergronds parkeergaragedak. Enkele jaren verder is het bomenonderhoud van de aannemer overgedragen aan de gemeente. .
01-12-2015 9 sec
Een greep uit de stapel van het bureau
Zomaar weer eens een greep uit de stapel van het (digitale) bureau. Momenteel hot issues: boomschenders, herfstelijke overhangende takken en hoe houden gemeenten hun groendiensten binnen de wet. Dat laatste ligt in de Tweede Kamer onder vuur. Niet alleen vuur in bomenland, maar ook storm: hoe ziet de rechter boomveiligheid? Eerst maar eens de schenders..
01-12-2015 12 sec
'LWD-meter is de hightech versie van de penetrometer'
Precies een jaar geleden kwam de RAG-werkgroep op de Dag van de Openbare Ruimte naar buiten met de LWD-meter. Deze test meet in de praktijk de verdichting van granulaat. Inmiddels blijkt dat gemeenten met deze meter eindelijk een middel in handen hebben om de verwerking van granulaat bij bomen eenvoudig en snel te controleren..
01-12-2015 12 sec
Een tweeling die niet echt een tweeling is...!
De veldesdoorn en Franse esdoorn lijken vanuit de verte wel een tweeling. Van dichtbij zijn ze echter toch verschillend, met als grootste verschil dat de Franse esdoorn van droge grond houdt en de veldesdoorn doorgaans niet. De veldesdoorn staat regelmatig in de openbare ruimte, maar het aantal Franse esdoorns in de openbare ruimte en bij Nederlandse kwekers is op één hand te tellen.
01-12-2015 14 sec
Houtversnipperaar met innovatieve snufjes
Stierman de Leeuw is sinds oktober importeur van de gehele range TP-houtversnipperaars van het Deense Linddana. Die varieert van versnipperaars voor hout vanaf 10 centimeter houtdikte tot 40 centimeter. Net nieuw op de markt is de TP 235 met het baanbrekende bedieningspaneel TP NAVIGAT OR.
01-12-2015 9 sec
Bomen zijn essentieel in project Centrumplan Ermelo
Op maandag 26 november 2012 werden de plannen voor een betere buitenruimte in het centrum van Ermelo officieel gelanceerd onder de naam ‘Beter Ermelo’. Er moest meer sfeer en beleving komen en het moest aantrekkelijker worden voor inwoners en toeristen om het centrum van Ermelo te bezoeken...
01-12-2015 10 sec
Een boom met spierballen: torsiebreuk, of toch een pechstam?
De stam van deze eik in het dorp Bergharen vertoont sinds een aantal jaren zware vergroeiingen, die schuin rond de stam van de boom naar boven gaan. Geert Starre van Boom7 Boomverzorging, maar sinds kort ook eigenaar van Treehugs, was zo vriendelijk om voor ons op papier te zetten wat er aan de hand is.
01-12-2015 12 sec
De vallende iep en het ontbrekende nader onderzoek
Een opvallende uitspraak van de rechtbank van Amsterdam over schade aan een auto door een omgevallen iep in het stadscentrum. De onderaannemer die de boomveiligheidscontrole uitvoerde voor de Bomenwacht, heeft een beroepsfout gemaakt en de gemeente wordt daarvoor aansprakelijk gesteld.
01-12-2015 9 sec
Monumentale bomen behouden door efficiënt verplanten
De versleeptechniek die Willy van de Vorst (Van de Vorst Groenprojecten) gebruikt om grote bomen te verplanten, is nu ondergebracht bij Van HelvoirtGroenprojecten in Berkel-Enschot. Met de kennis van Van de Vorst en de boomverzorgingsafdeling van Van Helvoirt zijn de krachten nu gebundeld om deze verplantingsmarkt verder uit te breiden. .
01-12-2015 11 sec
Tien don'ts op het gebied van groeiplaatsinrichting
Groeiplaatsconstructies voor bomen worden tegenwoordig overal toegepast. Helaas niet altijd goed. Werner Hendriks, werkzaam bij Greenmax, adviseert graag breed als groeiplaatsspecialist. Hij komt in de praktijk nog regelmatig verkeerd aangelegde groeiplaatsconstructies tegen.
01-12-2015 7 sec
Hiermee krijgen stadsbomen wat ze verdienen
Bomen groeien beter naarmate de grond rijker en ruller is. Logisch, maar in de stad is dat vaak lastig, omdat de grond verdicht en uitgeput raakt. Om dit probleem tegen te gaan, is er Substrado BBV: een lichtgewicht substraat met een hoog organischestofgehalte.
01-12-2015 9 sec
Populier
Afgelopen dagen druk geweest met de laatste uitgave van Boomzorg van dit jaar. Aan mij de eer om het eerste verhaal over een inspiratieboom voor 2016 te schrijven. Kan niet anders, natuurlijk. Ik ben de zoon van een boomkweker, die in die tijd vooral ook gespecialiseerd was in populieren.
01-12-2015 9 sec
Niks boven bomen!
Ook in deze uitgave van Boomzorg staat weer een forse opsomming van groene projecten met daarin aandacht voor bomen in de openbare ruimte.
01-12-2015 5 sec
Van Weert Rondhout reikt verder
Met zijn nieuwste aanschaf, de Merlo 60.24 met velkop, kan Boomrooierij Van Weert Rondhout uit Loosbroek takken en toppen vastpakken, doorzagen en op de grond leggen.
01-12-2015 6 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER