Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Overtreding flora & fauna wet: € 75.000 per eend

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 26 november 2014
56 sec


Een aannemer rijdt met zijn klepelbak over het talud van een watergang. Daarbij sneuvelen onbewust en onbedoeld twee eenden. 'Kan gebeuren' zou je denken, maar de wetgever denkt daar toch anders over.

De directie van de betreffende aannemer wordt in de ochtend vroeg thuis opgehaald door de politie in verband met het bovenstaande en de aannemer krijgt een boete van 150.000 Euro. Dit voorbeeld staat volgens Ronald Buiting van Buiting Advies niet alleen. Buiting: 'De boetes voor dergelijke overtredingen moeten niet worden onderschat. Het feit dat dit niet veel vaker gebeurt ligt niet zo zeer in het feit dat zaken door de vingers worden gezien of dat er weinig overtredingen worden begaan, maar vooral in het feit dat deze amper aan het licht komen. Omwonenden en belangenorganisaties worden echter steeds alerter en pro-actiever.' Volgens Buiting wordt de kans daarom steeds groter dat dergelijke zaken boven komen drijven. 'Ik wist niet dat dit niet mocht' zal doorgaans niet als een ontvankelijk argument worden geaccepteerd.
Een tweede voorbeeld dat Buiting aanhaalt is en boete die 'uitgedeeld' werd doordat op de voormalige steenfabriek Rustenhoven in Wirdum twee muren werden gesloopt, die vleermuizen zouden herbergen. Het verweer van de eigenaar dat dit per ongeluk zou zijn gebeurd wordt als uitleg niet geaccepteerd en het ministerie van EZ deelt een boete uit van maar liefst twee ton uit.
De hoogte van de boete is mede zo hoog omdat beide overtredingen als een economisch delict worden gezien. Doordat de bewuste aannemer de slootkanten heeft gemaaid zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan hij sneller werken en dus concurrentievoordeel halen. Ook voor het slopen van de muren zou dat gelden.



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Frank Radder
donderdag 27 november 2014
Er is nog veel werk te doen voor overheid en handhavers op dit gebied. Voorbeeld:
Ik woon in Zuid-Limburg hier groeit wilde marjolein (Origanum vulgare) in het wild ook in de berm. Feitelijk heeft dus eenieder de plicht dit plantje niet te storen bij wet!!! Echter bij de jaarlijkse maaibeurten langs openbare wegen (opdracht gemeente of provincie, overheid dus)) wordt dit plantje waarschijnlijk onbewust, maar massaal tot gort gemaaid. Pfff.... lastige materie.
Frank Radder
zaterdag 29 november 2014
Als toevoeging op mijn reactie van 27-11-2014.
Wat niet expliciet tot uiting komt in mijn voorstaande reactie is dat wilde marjolein een beschermde plant uit onze inheemse flora is, natuurlijk.
hans
zondag 30 november 2014
Wilde marjolein is inderdaad een beschermde plant. Wanneer de bewuste berm al sinds jaar en dag op dezelfde wijze wordt gemaaid, dan kan de plant daar juist groeien dankzij het constante maaibeleid.
Mike
vrijdag 6 maart 2015
Dit is echt het meest gestoorde wat ik ooit in mijn leven heb zien staan, 75000 euro boete voor een eend. Het zou niet gekker moeten worden in dit land vol gekken. Economisch delict noemen ze het. PURE DIEFSTAL uit de portomonnee van iemand die waarschijnlijk hard werkt en een keer onbedoeld een foutje maakt. Iedereen maakt wel eens een fout maar dat dat zulke bedragen moet kosten daar zouden degenen die dat soort dingen bedenken zich keihard voor moeten schamen. Echt achterlijk. Ik schaam mn eigen ervoor dat ik een Nederlander en als ik dit soort dingen zie staan. Dit is gewoon mensen het leven zuur en kapot maken. Echt ongelooflijk dat dit gewoon zo kan. En voor wat, een paar eenden die wij in Nederland al veel te veel hebben. GESTOORD. Ik heb medelijden met de personen die zo enorm de dupe zijn geworden van dit soort achterlijke beleidsvormen. Ik heb echt werkelijkwaar een pure haat aan de mensen die dat soort boetes maar zo aan een zo goed als onschuldig persoon toe kennen. Hebben ze niks beters te doen dan het zuur verdiende geld uit de portomonnee van Jan met de pet stelen onder het mom van een goede en zeer juist berechte daad omdat deze persoon een ernstig Economisch delict heeft begaan. Man man man, ik word er misselijk van en volgens mij zijn de ''wetgevers die er anders over denken'' op hun hoofd gevallen tijdens de geboorte, vanuit het zolderraam nog wel.
G Geurts
donderdag 27 oktober 2016
Bij ons in Vathorst gemeente Amersfoort gebeurt het volgende het OBV (Ontwikkelings Bedrijf Vathorst )
Zijn van plan om 8 mooie Populieren op de Vuursteenberg die op het eerste gezicht gezond zijn te kappen.De Canadese Populieren zijn 45 jaar oud en behoorde bij een laan van een boerderij.De boerderij van de nazaten van Johan van Oldebarnevelt is tegen de wil van de bewoners afgebroken voor een nieuw bestemmingsplan om meerdere huizen te bouwen dat er oorspronkelijk zou komen in 2008.De Populieren bleven.Ze staan op een gazon. Er zitten Spreeuwen in de bomen in het voorjaar en in het najaar is het een verzamelplaats als ze wegtrekken.S'avonds fladderen ook vleermuizen om en zitten ze in de bomen.Het OBV had al een omgevings A1 aangevraagd.De bewoners hebben bezwaaraangetekent de SP in de gemeente aangeschreven en het AD in kennis gesteld. Waardoor de kapvergunning (verlopig is ingetrokken). Nu is mijn vraag mogen ze zomaar gezonde bomen kappen waar de Spreeuwen en Vleermuizen inzitten? Het OBV is een dochteronderneming van de Gemeente Amersfoort.Over 2 a 3 jaar als Vathorst is vol gebouwd gaat alles weer over naar de gemeente Amersfoort.Volgens ons is het gewoon een geldkwestie.Het hout van de bomen leverd nu veel geld op.Wij strijden ervoor dat de Populieren blijven staan.Hoe kunnen wij die dwazen tegenhouden? Hartelijke groet van de bewoners van Safe the Trees

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER