Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Duizend bomen beschikbaar voor 'Ieder huishouden een boom' in Tiel

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 23 oktober 2024
59 sec


Inwoners van Tiel kunnen bij de gemeente een gratis fruitboom aanvragen onder het motto 'Ieder huishouden een boom'. De gemeenteraad stelt 25.000 euro ter beschikking voor vijfhonderd bomen. De provincie Gelderland zal dit bedrag mogelijk verdubbelen door middel van een subsidie.

Fruitbomen bij een kwekerij, archiefbeeld
Fruitbomen bij een kwekerij, archiefbeeld

De uitdeelactie komt voort uit een motie die werd aangenomen in de gemeenteraad voor meer bomen in de openbare ruimte en particuliere tuinen. Het planten van bomen levert direct kwaliteit op voor de leefomgeving, is de gedachte. 'Deze tijd vraagt om meer vergroening', aldus de wethouder, 'Dat doen we op veel plekken in de openbare ruimte maar het is wel heel leuk om inwoners ook iets voor in hun eigen tuin aan te kunnen bieden.'

Pilot

De gemeente Tiel deed een aanvraag voor de subsidieregeling biodiversiteit en landschap van de provincie Gelderland om het reeds gereserveerde bedrag te kunnen verdubbelen. Met duizend bomen op een totaal van ongeveer 19000 huishoudens in de gemeente Tiel kan ongeveer vijf procent van de Tielenaren aanspraak maken op een van de bomen.
De bomenmotie werd al in juli 2023 aangenomen. In december volgde het besluit tot de pilot die nu wordt uitgevoerd. Hiermee wil Tiel peilen of er interesse is en of het plan uitvoerbaar is. Er is ook gedacht aan mensen met een sociale huurwoning: zij hebben binnen deze actie geen vergunning nodig van de woningbouwcorporatie.
Om ook mensen zonder eigen tuin te laten profiteren van meer groen, volgt uit de motie een apart plan voor meer bomen in de openbare ruimte.


Biologisch geteeld

Inwoners kunnen kiezen uit verschillende, biologisch geteelde fruitbomen die ze gratis kunnen ontvangen. De keuze is uit appel, peer, kers en pruim. Het ophalen en planten moeten de inwoners dan nog wel zelf doen, op basis van bijgeleverde plantinstructies.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER