Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Feestelijke opening seizoen met Nationale Boomfeestdag op 20 november in Echten

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 9 oktober 2024
65 sec


Jaarthema: Van boom tot bos - kinderen bewust maken van de waarde van bomen

Op 20 november vindt in het Drentse Echten de feestelijke opening plaats van de Nationale Boomfeestdag 2024. De 67ste Nationale Boomfeestdag staat in het teken van het 125-jarig jubileum van Staatsbosbeheer, de moederorganisatie van Stichting Nationale Boomfeestdag. Het jaarthema is daarom 'Van boom tot bos'.

Foto: Stichting Nationale Boomfeestdag
Foto: Stichting Nationale Boomfeestdag

Binnen dit thema wil de organisatie kinderen laten ontdekken dat bomen veel verschillende functies vervullen en dat een bos een verzameling bomen is, maar een verzameling bomen nog geen bos maakt. Hier wordt ook het startschot gegeven voor het Boomfeestdag plantseizoen. Tot en met 19 maart 2025 pakken ongeveer 100.000 kinderen tijdens Boomfeestdagen in heel Nederland de schep op om 200.000 bomen en struiken te planten.

Bos als ecosysteem

Het programma van de Nationale Boomfeestdag van dit wil kinderen laten ervaren dat een bos een ecosysteem is en waarom dat belangrijk is: 'Alles is met elkaar verbonden en in een gezond bos is de biodiversiteit hoog. Er leven veel soorten planten, schimmels, insecten, vogels en zoogdieren en dat maakt het bos beter bestand tegen ziektes en plagen, en het kan zich makkelijker aanpassen aan klimaatverandering.'
De kinderen leren over dit thema en over wat zij zelf kunnen doen, in de vorm van interactieve spellen die bedacht zijn en begeleid worden door IVN Natuureducatie, Landschapsbeheer Drenthe, Het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, NatuurWijs en Stichting Nationale Boomfeestdag. Als cadeau voor het jarige Staatsbosbeheer maken de kinderen een groot bijenhotel, samen met de uitgenodigde netwerkpartners.


Kinderen en bomen

Ook worden er op 20 november door (onder meer) basisschoolleerlingen 1.500 bomen aangeplant in diverse inheemse soorten. Die bomen moeten samen een stukje multifunctioneel bos vormen, vlak bij waar de kinderen wonen.
Boomfeestdag is al sinds 1957 een activiteit voor kinderen, die erop is gericht om Nederland groener te maken én kinderen te laten ontdekken hoe ze hier zelf iets aan kunnen doen. De hoop is dat zij zich ook op latere leeftijd meer betrokken zullen voelen bij bomen en de natuur.


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ETW-verdiepingsdag: Verplanten van bomen
woensdag 16 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER