Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

In Leusden kun je je eigen boom aanmelden voor een beschermde status

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 8 oktober 2024
44 sec


Particuliere bomen vanaf ongeveer dertig jaar die voldoende zeldzaam zijn en punten scoren op beeldkwaliteit, cultuurhistorie, natuurwaarden en waarde voor de leefbaarheid, kunnen in het Utrechtse Leusden aangemeld worden voor de 'Groene Kaart'. Eenmaal op de kaart is de boom beschermd tegen vergunningvrije kap.

Monumentale rode beuk, niet degene op de Groene Kaart in Leusden, afbeelding van Hans via Pixabay
Monumentale rode beuk, niet degene op de Groene Kaart in Leusden, afbeelding van Hans via Pixabay

De gemeente Leusden nam het initiatief om particuliere bomen op te nemen op de zogenoemde Groene Kaart. Inwoners kunnen zelf een bijzondere boom in de eigen tuin aanmelden. De aangemelde boom wordt onder leiding van groenbeheerder Caspar Bolscher beoordeeld op de genoemde criteria. Scoort de boom voldoende punten, dan komt hij op de kaart.

Rode beuk

In een bericht van RTV Utrecht komt inwoonster Louise Voorhagen aan het woord, die de zelf aangeplante rode beuk in haar tuin aanmeldde. Zij ziet in haar wijk dat het groen onder druk staat en dat er te makkelijk bomen verdwijnen. Daarom is ze blij dat haar rode beuk beschermd kan worden. Hoewel de beuk eigenlijk nog te jong is (ongeveer 25 jaar), is hij toch toegelaten op de Groene Kaart, vooral omdat hij beeldbepalend is voor de straat.


De gemeente Leusden (20.000 bomen in openbaar groen) hoopt wel dat meer inwoners enthousiast worden voor een beschermde status van een eigen bijzondere boom. Tot nu toe kwam er slechts 'een tiental' aanmeldingen binnen.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Tinka Chabot
eigenaar | s-kwadraat snoei-advies Arnhem
donderdag 10 oktober 2024
Grappig dit. Je plant een boom, die wordt groot en dan meldt je hem aan als beeldbepalende en beschermde boom. Al die tijd betaal je zelf voor het onderhoud, bv. regelmatige snoei. Jaren later blijkt hij toch te groot te worden voor de plek, gaan veel buren klagen, blijkt hij toch niet zo gezond en dan mag je nogmaals dokken voor een kapvergunning? Ik vind dat als iedereen profiteert van jouw boom en de gemeente het ook belangrijk vind om hem te behouden, je niet alleen op hoeft te draaien voor de kosten. Oudere bomen moeten om de 3 tot 5 jaar gecontroleerd worden op veiligheid. Kosten al gauw €1.500,- Veterane bomen zouden jaarlijks geïnspecteerd moeten worden op veiligheid. Dat loopt al gauw in de papieren. De gemeente maakt goede sier met deze lijst, maar betaalt vaak geen cent. Zo kan ik het ook.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ETW-verdiepingsdag: Verplanten van bomen
woensdag 16 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER