Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Britse interesse voor kweek grote poppenrover vanwege bestrijding EPR

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 23 september 2024
55 sec


Recent bezocht een groep medewerkers van UK Forest Research het Europese LIFE project dat onderzoek doet naar ecologisch beheer van de eikenprocessierups (EPR). Hun interesse ging vooral uit naar de grote popenrover, een rupsenetende kever die in het Belgische Bokrijk wordt opgekweekt.

Foto: Bernard DUPONT (op Flickr), 'Agreeable Caterpillar Hunter, eating a Gypsy Moth', licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
Foto: Bernard DUPONT (op Flickr), 'Agreeable Caterpillar Hunter, eating a Gypsy Moth', licentie: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

De grote poppenrover (Calosoma sycophanta) komt oorspronkelijk voor in Europa en Azië, waaronder in Nederland en België. In Nederland is de kever sinds de jaren vijftig niet meer waargenomen en in België heel sporadisch. Binnen het LIFE project worden grote poppenrovers opgekweekt met behulp van kevers uit Turkijë. De kweekpopulatie groeit op een dieet van eikenprocessierupsen die in België en Nederland zijn verzameld.

Invasie

De interesse van de Britten komt voort uit een invasie van eikenprocessierupsen die sinds ongeveer tien jaar gaande is in en om Londen. De soort komt verder niet voor in Groot-Brittannië en wordt als invasieve exoot gezien. De Britse bezoekers kwamen naar België om te zien welke rol de grote poppenrover kan spelen in de bestrijding van EPR.


Rupsenjager

De grote poppenrover is een van de weinige predatoren die geen last heeft van de brandharen van de eikenprocessierups en waarvan zowel de larve als de volwassen kever jaagt op harige rupsen, ook in de hogere delen van een boom. Een volwassen grote poppenrover kan tot zo'n tien eikenprocessierupsen per dag eten.

Tijdens een excursie in het gebied waar zowel de eikenprocessierups als de grote poppenrover kunnen voorkomen, leerden de Britten meer over gunstige omstandigheden voor de rupsen etende kever. Overigens werden er geen grote poppenrovers en ook geen eikenprocessierupsen aangetroffen tijdens de excursie. Wel gingen de Britten met veel extra kennis en inzicht terug naar huis.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER