Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Afvoerputjes

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Erwin van Herwijnen, maandag 14 oktober 2024
110 sec


Column door Erwin van Herwijnen

Ik weet niet hoe u dat ziet, maar bij mij thuis is het afvoerputje bedoeld om vuil water af te voeren. Vuil water drinken wij natuurlijk niet. Dat is ongezond en het gaat zo snel mogelijk de afvoer in. Bij bomen is dat niet anders.


Jaren hebben we ons als boombeheerders en boomspecialisten hard gemaakt om geen water van verharding in de boomspiegel te laten lopen, of in ieder geval zo beperkt mogelijk. Naast het dichtslaan van de bodem was vooral strooizout de reden om dit niet te doen.

Voor zover ik weet, was het altijd een algemene wijsheid onder boomspecialisten dat een groeiplaats in balans moet zijn. Simpel uitgelegd kunnen we stellen dat in de bodem een evenwicht moet zijn tussen water, zuurstof en organische stof. Waarom? Is er te veel water, dan is er geen zuurstof. Is er geen zuurstof, dan komt er geen bodemleven. Als er geen organische stof in de bodem zit, kan het bodemleven zich niet ontwikkelen. Dus alles draait om balans.

Als je nog wat verder inzoomt op de bodem, kijk je naar de samenstelling van mineralen. En wat blijkt: er zijn verschillende setjes mineralen die veel invloed hebben op de kwaliteit van de bodem. Zo zorgt de verhouding Ca : Mg (calcium-magnesium) voor een goede bodemstructuur en dat heeft een grote invloed op de zuurstofhuishouding in de bodem - erg belangrijk. Maar ook het setje Mg : K (magnesium-kalium) is een heel belangrijke, omdat dit zorgt voor een maximale opname van magnesium, kalium en fosfaat.

Zo kan ik natuurlijk nog even doorgaan, maar er is één setje waar ik me over het algemeen meer zorgen over maak: het setje K : Na (kalium-natrium). Als het aandeel natrium hoger is dan het kaliumgehalte, heeft dit een destructieve invloed op de bodem. Het was een basisonderwerp in onze opleiding tot boomspecialist. We weten heel goed welke invloed strooizout heeft op de bodem en de kwaliteit van bomen.

We weten heel goed welke invloed strooizout heeft op de bodem en de kwaliteit van bomen

Maar opeens lijkt dit uit ons geheugen gewist. Want tegenwoordig hebben we vaker droogte, én klimaatbomen die water nodig hebben. En waar vind je (soms) veel water? Op straat natuurlijk! Dus brengen we het water van de straat massaal naar de boomspiegel. Dat water afvoeren via het riool zou jammer zijn, is het idee, dus willen we het in de bodem laten infiltreren, als drinkwater voor bomen. Zijn onze bomen afvoerputjes geworden?

Even de basiskennis opfrissen. Natriumchloride oftewel strooizout heeft nog steeds dezelfde negatieve invloed op de bodem. Het onttrekt water aan de wortels: het omgekeerde osmose-effect. Een te hoog natriumgehalte leidt ook tot het afsterven van de bodem, en onze grootste partner in groeiplaatsmaterie is toch wel het bodemleven. Meer natrium dan kalium in de bodem resulteert in een blokkade van de opname van calcium, magnesium, mangaan, zwavel en natuurlijk kalium. Die elementen zijn wel aanwezig in de bodem, maar kunnen niet opgenomen worden - met als gevolg dat de bomen last krijgen van tekorten.

Nu het geheugen is opgefrist, herinneren we het ons misschien weer: net als voor ons is vuil water ook voor bomen ongezond. Gebruik standplaatsen van bomen niet als afvoerputjes, zeker niet in gebieden die in de strooiroute liggen.

De auteur, Erwin van Herwijnen is senior advisor bij New Urban Standard in Amsterdam.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Jan Mauritz
CEO | J.P. Mauritz Holding BV
maandag 14 oktober 2024
Het besluit van het bestuur van de gemeente Bergen op Zoom om een vergunning voor het kappen van 4 Eiken te weigeren is een heel goed besluit ! Een vernieling van een beschermwaardige laanstructuur voor de aanleg van een (onnodig) hockeyveld is echt te gek voor woorden. Vasthouden aan een goed besluit, College ! Chapeau !! Eiken, de toplopers in biodiversiteit met meer dan 450 organismen rondom het individu !! DAAR hebben we het over, meneer de voorzitter !!!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ETW-verdiepingsdag: Verplanten van bomen
woensdag 16 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER