Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kritiek op aanplanten 'invasieve' Robinia bij herinrichting Bolwerk Alkmaar

NIEUWS
SORTIMENT
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 12 september 2024
54 sec


Bij de plannen voor de herinrichting van het Bolwerk in Alkmaar, bij de zogenoemde Molen van Piet is men zorgvuldig te werk gegaan. Toch kwam er kritiek op de keuze van nieuw aan te planten bomen. Daar zouden 'invasieve soorten' tussen zitten.

Robinia pseudoacacia op archiefbeeld
Robinia pseudoacacia op archiefbeeld

Na wat uitzoekwerk stelde de gemeente vast dat de kritiek was gericht op Robinia pseudoacacia, ook wel valse acacia genoemd. De wethouder liet uitzoeken of dit inderdaad een invasieve soort is, maar deze komt niet voor op de EU Unielijst. Hij blijkt wel op de zwarte lijst te staan in een onderzoek van Natuur & Milieu uit december 2023.

Het onderzoek van Natuur & Milieu geeft antwoord op de vraag hoe gemeenten omgaan met biodiversiteitsherstel bij het aanplanten van bomen. Een van de uitkomsten is dat er relatief veel niet-aanbevolen soorten worden aangeplant en dat dit aandeel niet daalt.

Groene en zwarte lijst

In het onderzoeksrapport is een groene lijst opgenomen van inheemse en uitheemse soorten die een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit en een zwarte lijst met 'invasieve exoten', die ruimer is dan alleen de Unielijst. Die zwarte lijst is onder meer gebaseerd op de 'Veldgids invasieve houtige planten in Nederland' van de NVWA, waarin van Robinia onder meer wordt gezegd dat die via worteluitlopers tot tientallen meters uit de stam dichte klonen kan vormen.


In Alkmaar blijft Robinia pseudoacacia gewoon op de aanplantlijst staan, omdat hij volgens de wethouder weinig risico oplevert, aangezien hij op het Bolwerk solitair wordt aangeplant.

LEES OOK

In 2023 werd Robinia pseudoacacia nog genomineerd voor de boom van het jaar-verkiezing met het thema 'lichtdoorlatende kronen'.

LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Jan P. Mauritz RT-RE
directeur eigenaar | J.P. Mauritz Holding BV
donderdag 12 september 2024
Chapeau bestuurders van de gemeente Alkmaar !
Wat een waanzin van een Natuurclubje en zelfs ook de NVWA om prachtige bomen in het verdomhoekje te plaatsen. Hoe durven ze bomen op een Groene en een Zwarte lijst zetten, het lijkt helemaal nergens naar en hoeveel gemeenten met beperkte kennis van het bomensortiment gaan twijfelen of slechter nog gaan gewoon geen andere bomen planten dan Populieren en Wilgen met alle narigheid van dien.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
GrootGroenPlus 2024: In the Picture
woensdag 2 oktober 2024
t/m vrijdag 4 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER