Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Data groei Nederlandse bomen nu inzichtelijk via Dendroportaal

NIEUWS
TUIN- EN PARKTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, vrijdag 19 juli 2024
81 sec


Gedetailleerde groeiobservaties sinds 2008

Sinds 2008 wordt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen nauwkeurig gevolgd met behulp van dendrometers. Deze apparaten meten elk uur, of zelfs elk kwartier, de groei van een boom met een nauwkeurigheid van een duizendste millimeter. Dankzij deze gegevens kunnen onderzoekers zien hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze hiervan herstellen. Deze data zijn nu toegankelijk via het DendroPortaal.

<geen titel>

De dendrometers zijn geïnstalleerd in 18 van de 60 Nederlandse bosreservaten, een netwerk dat in de jaren tachtig en negentig is opgezet. Dit biedt een waardevolle steekproef om naast historische gegevens en trends, ook snel actuele informatie af te lezen. Deze actuele informatie kan dienen als waarschuwingssysteem.

Dagelijkse groeipatronen zichtbaar

De breedte van jaarringen wordt vaak gebruikt om boomgroei te schatten, maar hiermee is de groeidynamiek binnen een jaar slechts beperkt te onderzoeken. Dendrometers meten de omtrekgroei van de stam elk uur met een resolutie van een micrometer, waardoor het dagelijkse groeipatroon van bomen zichtbaar wordt.


Naast historische gegevens en trends die men kan waarnemen, wil men ook snel actuele informatie kunnen aflezen, die kan dienen als waarschuwingssysteem

Seizoensgebonden groei en krimp

In het groeiseizoen neemt de omtrek van een boom overdag meestal iets af door verdamping en 's nachts iets meer toe door assimilatie. Dit veroorzaakt een dagelijkse sinusoïde, of golflijn. De piek van deze golflijn komt steeds iets hoger te liggen, omdat de boom in het groeiseizoen meer groeit dan krimpt. Tijdens extreem hete dagen kan de omtrekgroei 's nachts de krimp overdag niet compenseren, waardoor de boom netto krimpt.


Hoewel dendrometers geen vervanging zijn voor de traditionele houtmeetkunde, helpen ze bij het begrijpen van de veerkracht van bomen in een veranderend klimaat

Waardevolle seizoensvergelijkingen

Naast de dagelijkse patronen bieden ook vergelijkingen van groeiseizoenen waardevolle informatie. Hoewel dendrometers geen vervanging zijn voor de traditionele houtmeetkunde, omdat ze in kwantitatieve zin beperkte informatie leveren, spelen ze een belangrijke rol bij het beter begrijpen van de veerkracht van bomen in een veranderend klimaat.


DendroPortaal: open data voor iedereen

Sinds een jaar zijn de gegevens uit het dendrometernetwerk openbaar beschikbaar via het online DendroPortaal, onderdeel van de Gereedschapskist Klimaatslim Bos- en Natuurbeheer. In het portaal kunnen individuele bomen worden gevolgd en kunnen verschillende jaren met elkaar vergeleken worden.


In het groeiseizoen neemt de omtrek van een boom overdag meestal iets af door verdamping en 's nachts iets toe door assimilatie. Tijdens extreem hete dagen kan de omtrekgroei de krimp niet compenseren, waardoor de boom netto krimpt

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER