Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Slecht huwelijk: uitgestelde onverenigbaarheid

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 18 juli 2024
100 sec


Met ons recente - totaal uitverkochte - forum over uitgestelde onverenigbaarheid nog vers in mijn geheugen , wil ik nogmaals in het fenomeen duiken. Uitgestelde onverenigbaarheid , waarbij een geënte boom na jaren plotseling zijn ware (incompatibele) aard toont, is een van de ongewenste verrassingen in de openbare ruimte.


Het is alsof de boom ineens besluit, na jaren van schijnbare harmonie, dat het toch niets wordt met die onderstam. Het is vergelijkbaar met een echtgenoot die na twintig jaar huwelijk besluit dat hij op eigen wortel wil gaan staan. Je dacht dat je de boom kende, maar blijkbaar niet ... Het problematische is dat deze combinaties vaak ogenschijnlijk decennialang succesvol zijn.

Laten we even stilstaan bij het onderwerp veiligheid: een boom die plots als een mikado-stokje omvalt kan meer dan alleen een bladzijde schade aanrichten. Het is niet alleen een risico voor bewoners , maar creëert ook hoofdpijn bij boombeheerders, kwekers en vermeerderaars. Juridisch gezien heeft echter vrijwel niemand ervoor hoeven "boeten". Volgens boomjurist Jilles van Zinderen zijn er nog geen openbare rechterlijke uitspraken over gedaan. Dit is natuurlijk een kwestie van tijd , zeker bekeken door de juridische bril , is uitgestelde onverenigbaarheid een waar mijnenveld. De levensduur van een boom versus de verjaringstermijn van productaansprakelijkheid creëert een scenario waarin je als gemeente of bewoner vaak achter het net vist. Terwijl zo'n omgeknakte boom toch behoorlijk schade kan veroorzaken. Daarnaast is de bewijsvoering vaak het meest problematisch . Het vaststellen van de exacte oorzaak van schade na decennia is vergelijkbaar met het oplossen van een moordzaak zonder lichaam.

Het vaststellen van de exacte oorzaak van schade na decennia is vergelijkbaar met het oplossen van een moordzaak zonder lichaam

Bij ons symposium kwam naar voren dat de hele keten, van kweker tot boombeheerder, een verantwoordelijkheid draagt. Te zien aan de massale opkomst bij ons symposium , willen we deze verantwoordelijkheid ook allemaal serieus nemen. Zoals Ronnie Nijboer terecht opmerkt, ligt de oplossing wellicht in de eigen wortels van de boom. Toch stuit het voorstel op wat praktische bezwaren. Niet elke boom laat zich makkelijk vermeerderen via stekken, waarbij een onderstam overbodig is. Gaan we dan voor de duurdere optie , ook al is het probleem niet universeel?

In de wereld van bomen - net als in de liefde - is het belangrijk om zaken goed vast te leggen, mocht het tot die scheiding komen

Iepenkweker Nijboer nam moedig het voortouw met een pleidooi voor een compleet verbod op het enten van iepen. De introductie van een 'gebruikte onderstam' veld in boombeheersystemen, zoals voorgesteld door Ivo Janssen in deze editie van Boomzorg, lijkt mij ook een stap in de goede richting. Dit zou een helder beeld geven van welke bomen potentieel problematisch zijn, zodat deze proactief kunnen worden beheerd. Daarbij is zo'n systeem natuurlijk ook top voor de bewijsvoering , mocht het wel een keer uitlopen op een juridische casus. In de wereld van bomen - net als in de liefde - is het belangrijk om zaken goed vast te leggen, mocht het tot die scheiding komen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER