Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hoort een ongeluk af en toe erbij?

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Bert van Eck, donderdag 11 juli 2024
61 sec


Column door Bert van Eck

Statistieken worden vaak gebruikt om te onderbouwen hoe belangrijk iets is. Toch leidt de uitleg van zulke harde cijfers vaak tot discussie. Dat is niet anders als het gaat om het aantal (dodelijke) ongelukken in de boomverzorging. Persoonlijk vind ik dat elk slachtoffer er één te veel is; daar heb ik geen statistieken voor nodig.

Bert van Eck
Bert van Eck

In 2009 kreeg ik een mooi boekje in handen: 'Veilig werken in de boomverzorging'. Daar staan nuttige tips in die je als boomverzorger moet weten om veilig te kunnen werken, zodat je niet te makkelijk denkt: dat kan ik wel even... Dat boekje is trouwens nog steeds het meest actuele wat we hebben; het is te krijgen via IPC. Gek genoeg is er nooit een update gekomen, ook niet in een modern jasje, zoals online of met een app op je telefoon. Misschien verandert er in ons vakgebied niets op veiligheidsgebied, of werken we wel veilig genoeg - een ongelukje af en toe hoort er nu eenmaal bij?

Ook minder ernstige ongelukken en bijna-ongelukken wil je graag voorkomen als dat kan

Het gaat natuurlijk niet alleen om incidenten met fatale gevolgen; ook minder ernstige ongelukken en bijna-ongelukken wil je voorkomen. Zeker als dat gewoon kan door veiliger te werken. Ik denk dat daarover genoeg ideeën zijn bij mensen in het vak, ook over het werken met de nieuwste machines en klimmaterialen en over de nieuwste inzichten op dit gebied.

De VHG en Nationaal Platform Bomen hebben initiatief genomen om dit op te pakken en een actuele update te ontwikkelen, met de inzichten van nu. Elk ongeluk dat je kunt voorkomen, is immers winst. En nu maar hopen dat het geen vijftien jaar duurt voordat de verbeterde update er is.


Bert van Eck is boomtechnisch adviseur en -taxateur bij Boomtotaalzorg in Schalkwijk (Utrecht)


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Lars Rodrigues
CEO | Treetied
maandag 15 juli 2024
Beste Bert,
Dit boekje is ongeveer 15 jaar gelden tot stand gekomen door de inzet van een groepje vrijwilligers. Het publiceren was toe al een financiele uitdaging. Er is in een recenter verleden al eens geprobeerd om een moderne versie op te zetten. Dat initiatief kwam ook bij jullie vandaan. Er is 5 jaar geleden nog onderzoek gedaan naar het digitaliseren hiervan; dit bleek echter een zeer kostbare investering die niet of nauwelijks terug te verdienen valt. Het gevolg hiervan is dat er ook geen investering wordt gedaan door de bedrijven in het groen tenzij dat voor eigen gebruik is; .......Helaas.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER