Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Boomspiegels in Súdwest Fryslân voortaan minder netjes

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 28 mei 2024
65 sec


Bij nieuwe bomen worden eenjarige bloemen ingezaaid voor extra kleur in het eerste seizoen

Nette grasvelden, bermen en boomspiegels, dat zijn veel mensen gewend, ook in Súdwest Fryslân. Voortaan zullen ze moeten wennen aan ruigere bermen en boomspiegels die niet zo netjes zijn. De gemeente kondigt aan deze minder vaak te gaan maaien.

Foto: gemeente Súdwest Fryslân
Foto: gemeente Súdwest Fryslân

'Op steeds meer plaatsen laten we bewust grassen en kruiden staan rondom bomen. Dit is niet alleen beter voor de bomen, maar ook voor de insecten, bijen en vlinders', aldus de gemeente. Tot vorig jaar werd vijf keer per maaiseizoen rondom de bomen gemaaid, maar sinds vorig jaar gebeurt dat nog maar één keer per jaar. Er zijn wel uitzonderingen, zoals bomen binnen de stadsgrachten van Sneek en Bolsward, op begraafplaatsen en enkele monumentale parken.

Beter voor boom en biodiversiteit

De gemeente geeft aan dat er minder gemaaid wordt omdat dit beter is voor de boom en ook voor de biodiversiteit. Door minder vaak te maaien ontstaan er rond bomen, boomgroepen en bomenrijen cirkels, ovalen en stroken met grassen, bloemen en kruiden. Bijkomend voordeel is dat de kans op beschadiging van de boombast kleiner is. De verwachting is dat er gaandeweg meer wilde bloemen tot ontwikkeling komen zoals hondsdraf, madeliefjes, boterbloemen en ereprijs, waar insecten, bijen en vlinders van zullen profiteren.


'Meer grassen en kruiden rondom bomen is beter voor bomen en ook voor insecten, bijen en vlinders'

Zaaien en inplanten bloemen

Het oog wil ook wat daarom zaait de gemeente bij nieuwe bomen een insectvriendelijk bloemenmengsel gezaaid met inplant van inheemse kruiden. Daardoor ziet de boomspiegel er minder verwilderd uit en lijkt het eerder op een bloementuintje. Deze eenjarige bloemen moeten vooral het eerste jaar extra kleur geven, daarna kunnen grassen en inheemse kruiden het overnemen.


Communicatie

De gemeente stelt te beseffen dat het voor sommige inwoners wennen zal zijn, omdat het er minder netjes uit kan zien. Daarom wil men duidelijk communiceren dat 'wilde' boomspiegels een bewuste keuze zijn en dat die belangrijk zijn voor het bevorderen van de biodiversiteit.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER