Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rechter maakt korte metten met 'gigantische naaldbomen', maar esdoorn vernielen mag niet

NIEUWS
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 23 april 2024
82 sec


Noord-Hollandse buren allebei in het (on)gelijk gesteld in tuinbomenkwestie

Twee Noord-Hollandse buren waren het oneens over de bomen in een van de twee tuinen. Die stamden van voor 1966, maar stonden erg dicht bij de erfgrens. De 'nieuwe' buren woonden er sinds 2018 en hadden last van te weinig licht, overhangende takken, hinderlijke wortels en getik op het dak.

Foto ter illustratie, dit zijn niet de bomen in kwestie. Wikimedia Commons
Foto ter illustratie, dit zijn niet de bomen in kwestie. Wikimedia Commons

In de achtertuin van het ene huis stonden vier bomen nabij de erfgrens, een sierkers, meidoorn, larix en esdoorn. In de voortuin twee volgens de rechter 'gigantische' naaldbomen die boven het huis uitkwamen. Het oordeel van de rechter in Haarlem over beide situaties pakte verschillend uit.

Vernielende snoei

De 'nieuwe' buren hadden in de achtertuin zowel overhangende takken als wortels van alle bomen 'gesnoeid'. Een beoordeling door Pius Floris Boomverzorging maakte duidelijk dat dit op een onkundige manier was gebeurd, waardoor met name de esdoorn was beschadigd. 'Takken zijn slecht gesnoeid, er zijn te grote en rafelige wonden ontstaan. Dit snoeibeeld zorgt voor gevaar van insporing door zwammen en bacteriën. Teveel blad(naald)verlies zorgt verder voor conditieverlies bij de bomen.' De esdoorn moest hierdoor verwijderd worden. Het snoeiwerk van de overige bomen moet door een professional opnieuw worden gedaan om verdere schade te voorkomen.

In het deel 'achtertuin' kreeg de boomeigenaar gelijk van de rechter. Hoewel de buur wel overhangende takken had mogen snoeien, mochten de bomen daarbij niet ernstig beschadigd worden. Ondanks enige overlast mogen de overige bomen in de achteruin blijven en mag er in plaats van de verloren esdoorn een nieuwe boom aangeplant worden. Het opnieuw snoeien, verwijderen en aanplanten van een nieuwe boom gebeurt op kosten van de 'nieuwe' buur.


Snoeien, verwijderen en aanplanten van een nieuwe boom gebeurt op kosten van de 'nieuwe' buur

Geen zonlicht

In de voortuin is de situatie anders: twee naaldbomen van zeker 15 meter hoog stonden ook dicht bij de erfgrens; door de volgens de rechtbank 'forse omvang en gigantische hoogte' lieten die nagenoeg geen zonlicht door naar huis en tuin van de buren. Bovendien raakten takken het dak van de buren en zorgden bij wind voor hinderlijk getik. Omdat de bomen er al (heel) lang stonden toen de 'nieuwe' buren het huis betrokken, maakte het niet meer uit dat de bomen te dicht bij de erfgrens stonden; een zekere overlast moet je dan dulden. Maar de rechter oordeelde dat de overlast in dit geval te groot was. De naaldbomen moesten binnen vier maanden verwijderd worden op kosten van de eigenaar.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost S.H. Gieskes
donderdag 25 april 2024
Wat ik hier mis is, dat overhangende takken enz. wel mogen worden teruggesnoeid, maar dat moet eerst worden overlegd met de eigenaar. ik kan niet beoordelen of dat hier is gebeurd.
Jozé 't Hoen
donderdag 25 april 2024
De bomen in de voortuin raakten met hun takken het dak en de gevel. Dat kan schade geven en vochtproblemen. Snoei was daarom zeker op zijn plaats geweest. Maar de hele boom verwijderen? Het gebrek aan zonlicht was duidelijk bij aanschaf van het huis, daar hebben de nieuwe buren zelf voor gekozen.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER