Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Mini-arboretum Warnsveld

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, donderdag 4 april 2024
92 sec


In Warnsveld tussen het Leestensepad en de Bieshorstlaan ligt langs het Havepad een bijzondere groenstrook, die sinds 1980 is beplant met veel verschillende soorten bomen. Een argeloze fietser of wandelaar heeft het misschien nog niet zo in de gaten, maar er staan echt heel bijzondere bomen zoals de zwarte moerbei, een eikbladige beuk, een Japanse zelkova, een zuilbeuk enz.


Langs het gehele pad staan winterlinden in een aaneengesloten rij die een structuur geven aan het geheel. De meeste van de meer dan vijftig soorten en cultivars in deze strook werden aangeplant, voordat de gemeenten Warnsveld en Zutphen werden samengevoegd. Meestal waren het bomen die elders weg moesten of die na een plantseizoen overbleven. Op die manier is het gebied met de aangrenzende voet- en fietspaden tot een soort loofbomentuin of "mini-arboretum", uitgegroeid.

Determineren
De Bomenstichting Zutphen e.o. (BSZ) zag de waarde van zo'n bomenverzameling en gemeente vond het ook een prima idee om er een meerwaarde aan te geven en aldus geschiedde. Nog niet alle bomen stonden goed op naam en dat was voor de BSZ een reden om een excursie te organiseren. Op 19 juni 2023, een warme zomeravond, hadden we een excursie door het arboretum met de Studieclub Vollegrondteelt Oost-Nederland. De leden van deze club zijn voor het merendeel boomkwekers. Vanzelfsprekend dus dat deze club veel van bomen en struiken weet. Spannend voor ons, omdat het niet van alle bomen zeker was dat ze onder de juiste wetenschappelijke naam stonden geregistreerd.


Uitbreiding en ruimte
Tijdens de Boomfeestdag van 2022 zijn er ook nog eens ongeveer 50 vrij onbekende soorten toegevoegd en afgelopen plantseizoen heeft de gemeente Zutphen in overleg met de BSZ nog eens enkele tientallen soorten extra geplant langs de wandelroute. Inmiddels staan in het gemeentelijke beheersysteem "GeoVisia" zo'n 120 soorten goed op naam, waarvan de meeste exotisch of uitheems zijn. De ruime plantverbanden zorgen er voor dat er geen groeibeperking is voor de bomen, zodat zij in volle glorie en natuurlijke habitus zijn te bewonderen.


Als Bomenstichting willen we het mini-arboretum gaan gebruiken om excursies te houden en de groenvoorzieners kunnen hier natuurlijk inspiratie opdoen voor de aanplant in andere delen van de gemeente Zutphen.

Info wandeling
Sinds de eerste ideeën om dit gebied als mini-arboretum in te richten, is de te wandelen route uitgebreid over de bestaande wandelpaden en nu maken het Leestensepad, het Havepad en het Hofmanspad deel uit van de route. Er kan nu een driehoekige route van ongeveer 1,8 km gelopen worden. Op de website van de BSZ staat de wandeling met plattegrond, foto's van de bomen en een korte omschrijving, zodat geïnteresseerden de route zelfstandig kunnen lopen en via de foto's de bomen kunnen herkennen.

De wandeling is te downloaden naar de mobiele telefoon, zodat in volgorde de bomen kunnen worden bekeken.


Route voor het arboretum

Indiener

Bomenstichting Zutphen e.o
Rob Weimer

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER