Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hanzehogeschool Groningen ontwerpt en realiseert klimaatboom op de eigen campus

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 16 oktober 2023
59 sec


Toen student Niels Kuijpens stage liep op de Hogeschool Groningen ontwierp hij een klimaatboom. Gisteren 10 oktober tijdens de Dag van de Duurzaamheid, werd een eerste boom feestelijk onthuld op Zernike Campus. "Echt hartstikke tof om mijn ontwerp van de Klimaatboom gerealiseerd te zien worden", zegt ontwerper Niels Kuijpens.


Tijdens zijn stage kwam Kuijpens in contact met de gemeente Leeuwarden. Zij zochten een manier om zoveel mogelijk bladgroen in de stad te krijgen, zonder de moeilijkheden van het plaatsen van bomen. Zo ontstond het idee van deze klimaatboom. Dit is een frame van duurzame en gerecyclede materialen met daar boven een bladerdek van klimplanten. "Er zijn geen boomwortels en het frame hoeft maar een klein stukje in de grond verankerd te worden", vertelt Kuijpens, inmiddels werkzaam als onderzoeker bij Kenniscentrum NoorderRuimte. "Er hoeven dus geen leidingen verlegd te worden. Boven in het frame groeien planten, bijvoorbeeld klimop. De klimop kan zichzelf van water voorzien dankzij de trechtervorm van het frame. Regenwater loopt naar het midden en via de stam naar beneden. Zo heb je de voordelen van een echte boom, maar niet de nadelen."

Gerecycled plastic

De laatste twee jaar hebben studenten, onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven de Klimaatboom ontwikkeld van een concept naar een prototype. Kuijpens: "We hebben een subsidieaanvraag gedaan om het concept uit te werken. Nadat we de financiering rond hadden, zijn we in februari 2023 gestart met de concrete uitwerking van de Klimaatboom. We zijn van een concept naar iets concreets gegaan. Voor het prototype op de campus maken we gebruik van steigerbuizen, gerecycled plastic en andere duurzame materialen die herbruikbaar zijn. De steigerbuizen die we nu gebruiken kunnen bijvoorbeeld eenvoudig hergebruikt worden. We willen in de toekomst een boom ontwikkelen volledig gemaakt van gerecycled plastic.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER