Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Belang van PEFC en COC Certificeringen

INGEZONDEN MEDEDELING
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Arno Peeters, donderdag 27 juli 2023
85 sec


Ben je geïnteresseerd in duurzaam bosbeheer? Dan heb je vast weleens gehoord van het PEFC en COC certificaat. Deze certificeringen zijn enorm belangrijk. Ze zorgen ervoor dat bossen op een duurzame manier worden beheerd. Ook controleren ze hoe producten uit deze bossen worden verwerkt en verhandeld.


Aanscherping van de PEFC Standaarden
PEFC, ofwel Programme for the Endorsement of Forest Certification, is een belangrijke speler. Deze organisatie zet zich wereldwijd in voor duurzaam bosbeheer. Het is alweer geven geleden, maar PEFC drie van haar standaarden aangescherpt. Eén daarvan is de Chain of Custody-standaard, ook wel COC genoemd. Deze vernieuwing is cruciaal. Het zorgt ervoor dat we nog beter kunnen controleren of een duurzaamheidsclaim klopt.

De nieuwe COC-Standaard
Wat houdt de nieuwe COC-standaard in? Het maakt duidelijker waaraan bedrijven moeten voldoen. Alleen dan mogen ze hun producten voorzien van het PEFC-keurmerk. De oude standaard had wat onduidelijkheden en onnodige bepalingen. Die zijn nu verwijderd. Het resultaat? Een standaard die makkelijker te lezen en te begrijpen is. Dankzij deze nieuwe standaard kunnen we beter controleren of een product het PEFC-keurmerk verdient.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe COC-standaard is de omschrijving van controversiële bronnen. Om aan de PEFC COC-standaard te voldoen, moeten bedrijven niet-duurzaam materiaal vermijden. Dit betekent geen materiaal uit gebieden waar belangrijke bossen niet worden beschermd. Ook geen materiaal uit gebieden waar de rechten van inheemse volkeren niet worden gerespecteerd. En het gebruik van genetisch gemodificeerde bomen en 'conflict timber' is uit den boze.

Logo gebruik
Het PEFC-logo is ook belangrijk. De standaard voor het gebruik hiervan is gewijzigd. Het doel? Een consistent gebruik van het PEFC-merk wereldwijd. Zo begrijp jij als consument beter waar het PEFC-logo voor staat. Bedrijven die gecertificeerd zijn, moeten nu de PEFC Label Generator gebruiken. Dit is een gratis en gebruiksvriendelijk online hulpmiddel.

Veranderingen in de certificeringsstandaard
De derde vernieuwde standaard gaat over de certificering zelf. Deze wordt uitgevoerd door volledig onafhankelijke certificerende instellingen. Deze instellingen moeten nu voldoen aan extra opleidingseisen. Zo zorgen we voor de integriteit en de conformiteit van het beoordelingsproces.

Het is al even in werking
De vernieuwde standaarden zijn al sinds 14 februari 2020 in werking. Desondanks is het goed om ervan op de hoogte te zijn. Voor bedrijven geldt een overgangsperiode van achttien maanden. In die tijd moeten ze voldoen aan de nieuwe eisen. Deze vernieuwingen laten zien hoe belangrijk PEFC en COC certificeringen zijn. Ze helpen ons streven naar duurzaam bosbeheer en een eerlijke behandeling van medewerkers in de sector.

Bron: www.houtcertificering.nl


Deze ingezonden mededeling valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van Boomzorg

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER