Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ook resterende bomen kappen bij voormalig Sterrebos in Born?

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 11 juli 2023
74 sec


'Hangt af van de ontwikkelingen bij Nedcar'

Klimaatactivisten protesteerden maandag 10 juli 2023 bij het Limburgse provinciehuis in Maastricht. Binnen vond een gesprek plaats tussen de directie van VDL Nedcar en de Provinciale Staten. De activisten willen de kap van nog meer bomen bij het voormalige Sterrebos voorkomen.


Binnen enkele dagen wordt een besluit verwacht over een miljoeneninvestering in het gebied rondom VDL Nedcar in Born. Het bedrijf is met de provincie in gesprek over provinciale steun in verband met de voorgenomen uitbreiding van VDL Nedcar. Activisten van Extinction Rebellion Maastricht, Bomenbond, Klimaatcoalitie en Internationale Socialisten Limburg vrezen na het Sterrebos de mogelijke kap van nog eens honderden bomen. Terwijl de haalbaarheid van het groeiscenario van de autobouwer nog onzeker is.

Kappen mag, volgens VDL

VDL houdt tijdens het gesprek op 10 juli alle opties open wat betreft het kappen van de resterende bomen rond de autofabriek. Volgens de directie mag het bedrijf het resterende deel van het eerder gekapte Sterrebos kappen, net als enkele honderden bomen die in de weg staan bij de aanleg van nieuwe infrastructuur. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, wordt in het midden gelaten. Het hangt volgens de directie af van de ontwikkelingen bij Nedcar.


Krimpen of uitbreiden?

De provincie heeft bijna 50 miljoen euro klaarliggen voor nieuwe aanpassingen aan de infrastructuur in de omgeving van Born. Daarvoor werd eerder - tegen alle protesten in - het Sterrebos gekapt, op de plek voor een toekomstige uitbreidingen die nieuwe klanten voor de fabriek moeten trekken.
Glashelder is het zicht op uitbreiding van de autofabriek nog niet. Begin 2024 stopt juist de productie van Mini's in Born, waardoor er banen verdwijnen. Uitbreiding van de fabriek zou nieuwe klanten moeten trekken, wat dan weer voor nieuwe banen moet zorgen.


Geheim advies

Het externe adviesbureau PWC onderzocht de haalbaarheid van de VDL-plannen; de uitkomst daarvan is tot het laatste moment geheim. Voor de provincie is de haalbaarheid van die grotere autofabriek, met honderden of duizenden extra banen, belangrijk om de knoop door te hakken: wegen aanleggen (en mogelijk bomen kappen) of niet?


Resterende bomen

De activisten willen niet de uitbreiding van VDL Nedcar tegenhouden. Zij willen alleen dat de resterende bomen behouden blijven. Van de kant van Nedcar en de provincie lijkt een reactie op die wens voorlopig uit te blijven.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER