Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Arie Arts Boomverzorging en O.B.T.A. de Linde gaan verder als Vita Boomverzorging en Vita Onderzoek

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 25 mei 2023
173 sec


Jeroen van der Ven: 'Mijn beroep is ondernemer, niet ETW'er of ETW'er'

Toen Jeroen van der Ven in 1996 als 16-jarig zaterdaghulpje bij Arie Arts Boomverzorging in het Brabantse St. Agatha aan de slag ging, had hij waarschijnlijk niet gedacht dat hij 25 jaar later eigenaar van dit bedrijf zou zijn.

Jeroen van der Ven en Frits Gielissen
Jeroen van der Ven en Frits Gielissen

Jeroen van der Ven: 'In 1996 kon ik als zaterdaghulpje bij Arie Arts beginnen. Gewoon als grondman. Dat heb ik een jaar of vier gedaan en in de tussentijd heb ik mijn mbo afgemaakt. Vanuit het mbo heb ik bij een aantal partijen gewerkt, onder andere bij Krinkels en bij Elco. Omdat ik toen het idee had dat er wel iets meer in zat, ging ik op de Stoas-hogeschool de lerarenopleiding volgen. Het grote voordeel deze hbo-opleiding was dat er een enorme focus was op het bedrijfsleven. Na die opleiding heb ik bij de Nationale Bomenbank gewerkt, bij Weener XL als werkleider, bij de gemeente Beuningen en laatstelijk bij de gemeente Cuijk.

Jeroen van der Ven
'Tijdens de koffie meldde hij tussen neus en lippen: 'Jij mag mijn bedrijf wel overnemen''

Cuijk had mij gevraagd om te solliciteren als teamleider buitendienst, omdat ze bezig waren met een nieuwe opzet van hun buitendienst. Door Cuijk kwam ik natuurlijk weer in aanraking met Arie Arts, omdat ik klussen voor hem had. Ik zat er een keer koffie te drinken met Arie toen hij tussen neus en lippen meldde: "Jij mag mijn bedrijf wel overnemen." Ik heb hem toen 's avonds gebeld met de vraag of hij dat echt meende. Om een lang verhaal kort te maken: op 1 januari 2014 ging ik bij Arie Arts Boomverzorging aan de slag en begin 2022 heb ik de laatste aandelen van het bedrijf overgenomen.'

Doosan kraan met Velkop

Groei

'In de acht jaar dat ik nu bij het bedrijf werk, zijn we langzaam gegroeid. We waren eerst een klein lokaal boomverzorgingsbedrijf, gespecialiseerd in rooien en snoeien, voornamelijk voor de particuliere markt. De afgelopen jaren hebben we extra geïnvesteerd in nieuwe machines, onder andere een Merlo-verreiker met klem en een Doosan-kraan met velkop. Daarmee werken we ook voor gemeentes in de regio Noordoost-Brabant, Noord-Limburg, een stukje Gelderland en in Duitsland.
Oorspronkelijk had ik gepland om pas over een aantal jaar afscheid te nemen van de oude naam "Arie Arts Boomverzorging", maar ik raakte in gesprek met Frits Gielissen van O.B.T.A. de Linde, die ook iets wilde met zijn bedrijf. Per 1 april heb ik ook dat bedrijf overgenomen; we gaan verder onder de namen Vita Boomverzorging en Vita Onderzoek.'


Frits Gielissen

O.B.T.A. de Linde

Ook Frits Gielissen is bij het interview aanwezig. 'Ik ben in 1988 voor mezelf begonnen, eerst met zaagwerk in de bossen, later meer in de openbare ruimte. In 1995 heb ik een zwaar ongeluk gehad, waarbij ik mijn hand afgezaagd heb. Ik kreeg toen van de verzekering de kans om allerlei cursussen op boomgebied te volgen. Mede als gevolg daarvan ben ik een van de twee Vertcent-gecertificeerde specialisten op het gebied van veterane bomen in Nederland.
Daarnaast heb ik jaren geleden al geïnvesteerd in een grondradar: de TreeRadar-unit. Ik durf wel te zeggen dat de radar die wij nu hebben het betrouwbaarste resultaat geeft van de hele sector. Wij claimen een nauwkeurigheid van tegen de negentig procent. Dat is nauwkeuriger dan welk ander systeem ook. Mijn derde specialiteit is het verankeren van bomen. Ik ben echt een voorstander van statisch verankeren, dus niet aanmodderen met Cobra- of Python-ankers die je iedere paar jaar moet vervangen. Daarmee ga ik misschien tegen de markt in. Maar als je een boom hebt met een plakoksel, is het een fabeltje om te denken dat die boom dat zelf kan oplossen door het aanbrengen van een dynamische verankering. Dat is onmogelijk.'


Tegenstelling

De tegenstelling tussen boomveteraan Frits Gielissen en de veel jongere Jeroen van der Ven is opvallend. Van der Ven praat vooral over ontwikkelingen in de markt en groei van het bedrijf, terwijl Gielissen meer gefocust is op de techniek: hoe komt het dat de grondradar van Vita Boomonderzoek beter scoort dan de radars van andere bedrijven, en wat zijn de voordelen van statisch verankeren?


'Ik werk al 30 jaar voor mezelf, maar ben er pas recent achter gekomen dat ik geen ondernemer ben'

Gielissen bemerkt het verschil ook en constateert: 'Ik werk al 30 jaar voor mezelf, maar ben er pas recent achter gekomen dat ik geen ondernemer ben. Ondernemen is mooi, maar ik weet nu dat ik het niet ben.' Van der Ven op zijn beurt noemt zichzelf in de eerste plaats ondernemer en geen ETT'er of ETW'er, met een duidelijke focus op doorontwikkeling van het bedrijf. Dat doet hij heel nadrukkelijk met zijn vrouw Angelique van der Ven, die het bedrijf van binnenuit bestiert, terwijl Jeroen van der Ven zich bezighoudt met klanten en aanstaande projecten.

Ontwikkelingen

Het is duidelijk: de plannen van het ondernemersechtpaar behelzen dat Vita Boomverzorging en Vita Boomonderzoek naar een volgend niveau worden gebracht. Dat wil niet zeggen dat de bedrijven meteen alles gaan doen. Jeroen van der Ven: 'Verplanten doen we niet, en dat zullen we in ieder geval voorlopig ook niet gaan doen. Maar als jij nou een goede machinist voor ons weet, dan hou ik me aanbevolen.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER