Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bouwconcern VolkerWessels bouwt ook minibossen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 1 februari 2023
98 sec


Sponsorovereenkomst met IVN Natuureducatie

In samenwerking met IVN Natuureducatie legt bouwconcern VolkerWessels de komende tijd acht Tiny Forests aan: inheemse minibossen ter grootte van een tennisbaan. Het eerste bos werd op 26 januari 2023 aangeplant bij kindcentrum Bonjour! in het Limburgse Stein.

Op 26 januari gingen in Stein de eerste bomen symbolisch de grond in
Op 26 januari gingen in Stein de eerste bomen symbolisch de grond in

VolkerWessels heeft hiervoor een sponsorovereenkomst gesloten met stichting IVN Natuureducatie en werkt samen met Earthwatch Europe.
In een nieuwsbericht van VolkerWessels schetst het Tiny Forest als plek die goed is voor biodiversiteit en de gezondheid van mensen en voor kinderen een ontwikkelplek: 'Het is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.'


Het concept Tiny Forest wordt sinds 2015 door IVN Natuureducatie in Nederland toegepast. Volgens IVN verkleint een Tiny Forest de kloof tussen mensen en de kloof tussen mens en natuur; bovendien heeft het een positief effect op biodiversiteit, waterberging, luchtkwaliteit en hittestress. IVN realiseerde tot nu toe bijna 170 Tiny Forests in Nederland.

Ook Earthwatch Europe voegt een concrete bijdrage toe aan het project, door met behulp van 'citizen science' (burgeronderzoek) samen met buurtbewoners en kinderen te meten hoe het Tiny Forest voordelen in hun buurt oplevert voor onder meer lokale biodiversiteit, verkoeling en CO2-opname.
Voor VolkerWessels sluit het initiatief goed aan bij de klimaatambitie en maatschappelijke doelstellingen van het concern. Het bedrijf is van plan om de komend jaren nog meer Tiny Forest projecten te gaan opzetten in de stedelijke omgeving in Nederland.


Eerste bomen geplant in Stein

Op 26 januari plantten kinderen van kindcentrum Bonjour!, IKC de triviant en de taalschool van KC Sittard in Stein de eerste bomen van het nieuwe Tiny Forest op hun schoolplein. Het voorbereidende werk zoals bodemonderzoek, grondverplaatsing en de plaatsing van zitelementen is eerder uitgevoerd door VolkerWessels-onderneming Gebr. van Kessel. Zij treffen samen met Farwick Groenspecialisten de voorbereidingen voor de volgende zeven Tiny Forests.


Acht nieuw Tiny Forests in 2023

Naast Stein staan ook Enschede, Breda, Borger, Venlo, Warffum, Heeze (najaar) en Schiedam in 2023 op het programma om een minibos te krijgen. In zeven gevallen is Gebr. Van Kessel de groenaannemer en in Enschede voert Farwick Groenspecialisten het werk uit.

Intussen is VolkerWessels alweer andere locaties aan het selecteren voor de aanplantperiode 23/24. Het plan is om weer rond de acht TinyForests te realiseren en mogelijk wordt dit aantal de jaren daarna zelfs uitgebreid.

Veldverkenning
De bosjes worden na eventuele bodemsanering en een veldverkenning opgebouwd uit een flink aantal inheemse soorten. Per locatie verschilt de samenstelling van het Tiny Forest op basis van de omstandigheden. In Stein worden ruim vijfhonderd bomen aangeplant, in Enschede zijn dat er ongeveer driehonderd.


Gebruikte boomsoorten in Stein

Hazelaar, Corylus avellana
Gelderse roos, Viburnum opulus
Liguster, Liguster vulgare
Haagbeuk, Carpinus betulus
Veldesdoorn, Acer campestre
Kleinbladige linde, Tilia cordata
Lijsterbes, Sorbus aucuparia
Zoete kers, Prunus avium
Wintereik, Quercus petrea
Sporkehout, Rhamnus frangula
Kardinaalsmuts, Euonymus europaeus
Gewone vlier, Sambucus nigra
Hondsroos, Rosa canina
Eenstijlige meidoorn, Crataegus monigyna
Sleedoorn, Prunus spinosa
Rode kornoelje, Cornus sanguinea

Bron: VolkerWessels

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER