Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De natuur laten bijdragen aan een beter klimaat

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dr. ir. Jacqueline Baar, directeur/adviseur Soil Best BV, dinsdag 20 december 2022
76 sec


'De natuur kan helpen het klimaat te redden', kopte De Volkskrant op dinsdag 6 december. Deze kop fascineerde me. Mijn eerste gedachte was dat het ging om het toepassen van mycorrhizaschimmels bij elke boom die wordt aangeplant.


Deze schimmels gaan immers een symbiose aan met bomen. Nutriënten uit de bodem worden aan bomen geleverd, in ruil voor koolstof die afkomstig is van de fotosynthese. Een natuurlijk proces, waarbij tot twee keer zo veel CO2 wordt opgenomen en vastgelegd als zonder mycorrhizaschimmels. In de natuur groeit immers elke boom met mycorrhizaschimmels. Sterker nog, onder natuurlijke omstandigheden overleeft een boom niet zonder mycorrhizaschimmels.

Dit deed me denken aan mijn promotieonderzoek. Een studie was afgekeurd voor publicatie omdat we dennenboompjes met mycorrhizaschimmels hadden opgekweekt in verschillende natuurlijke bodems. Het tijdschrift vroeg boompjes op te kweken zonder mycorrhizaschimmels. Dat bleek lastig te zijn. Uiteindelijk hebben we een paar miezerige dennetjes zonder mycorrhizaschimmels aan het groeien gekregen - net voldoende voor de publicatie.

Maar is dit niet waar het mis gaat? De mens, in dit geval de reviewer van het tijdschrift, wilde iets wat niet natuurlijk is. Waarom? Omdat dit volgens de regels van het onderzoek zou zijn. Maar wie heeft die regels gemaakt? Wij, mensen ... En wij mensen hebben nog zo veel meer bedacht. Wij hebben boomsubstraten ontwikkeld met het idee dat onze bomen daar goed in groeien. Daarbij focusten we vanuit ons menselijk gezichtspunt vooral op de groei van de bomen in de eerste jaren. De ontwikkeling van relatief dikke wortels met witte wortelpunten gaven het idee dat we de juiste substraten hadden ontwikkeld. Maar in de natuur zien we dat bomen juist dunne en veelvuldig vertakte bruine wortels met mycorrhizaschimmels vormen. In bodems met weinig beschikbare nutriënten zijn bomen in symbiose met verschillende mycorrhizaschimmels, soms wel meer dan tien soorten.

Als we dit in ogenschouw nemen en onszelf meer in de natuur plaatsen, zou het dan niet logischer zijn om bomen zo natuurlijk mogelijk aan te planten? De bodem van het plantgat zo samen te stellen dat het lijkt op een natuurlijke bodem, met de mycorrhizaschimmels die passen bij de boomsoort. De mycorrhizaschimmels gaan wel aan het werk en zorgen dat de CO2 wordt opgenomen en vastgelegd. Zo kunnen we de natuur laten bijdragen aan een beter klimaat.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER