Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

3-30-300-challenge

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 11 januari 2022
79 sec


Hebt u dat ook weleens? Bepaalde verschijnselen, namen of begrippen waar u nog nooit van hebt gehoord, die u nooit hebt gezien of beseft, duiken ineens overal op, als konijnen uit een hoge hoed. Dit had ik recent met het verschijnsel dat rockstar-boswachter# Peter Wohlleben beschrijft in zijn boek: Het verborgen leven van bomen. Stobben van bomen die gekapt zijn, zouden logischerwijs afsterven. Vaak is dat echter niet het geval. Wohlleben verklaart dat doordat het wortelstelsel van die gekapte bomen innig verstrengeld is met dat van andere bomen. Als een boom wordt gekapt, wordt het wortelstelsel van die boom gewoon toegevoegd aan het wortelstelsel van de buurman. De stobbe van de gekapte boom vertoont zelfs callusgroei en na een paar jaar denk je dat er sprake is van een kniewortel, zoals je wel ziet bij Taxodium. Fascinerend vind ik dat! Als je het eenmaal gelezen hebt in het boek van Wohlleben, zie je het overal in het bos.


Verschijnselen, namen of begrippen waar je nog nooit van gehoord hebt, die je nooit gezien of beseft hebt, duiken ineens overal op

Een ander voorbeeld - van een compleet andere strekking - is het 3-30-300-concept. Tot een maand geleden had ik daar nog nooit van gehoord, maar nu lees ik er bijna dagelijks over. In essentie is het een concept, of eigenlijk een lakmoesproef, waarmee je op eenvoudige wijze kunt testen of jouw omgeving wel groen genoeg is. De test is verbluffend eenvoudig: zicht op minimaal drie niet al te kleine bomen, minimaal dertig procent bladerdek en op maximaal 300 meter van de woning een robuuste groene ruimte, die geschikt is voor recreatie, wandelen en sport.

Wij zoeken een of twee gemeentes die deze 3-30-300-challenge met ons willen oppakken

Professor Cecil Konijnendijk van den Bosch, een in het buitenland werkzame Nederlandse wetenschapper op het gebied van urban forestry, ontwikkelde deze leidraad. Natuurlijk versimpel je met dit soort richtlijnen de complexe realiteit van de Nederlandse urban forester - of nee sorry, boombeheerder in goed Nederlands. Maar dit soort simpele trucs brengt het prachtige vak van boombeheerder wel direct naar het niveau van de burger voor wie we het allemaal doen. Vandaar mijn uitdaging: wie wil met dit vakblad de 3-30-300-challenge aangaan? Wij zoeken één of twee gemeentes die deze challenge met ons willen oppakken. Gewoon even een mailtje naar ondergetekende en wij maken een leuke reportage met uw gemeente als vertrekpunt.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Diny Tubbing
Wednesday 12 January 2022
Dit lijkt me op zich interesssant voor Delft. Ook omdat we samen met de TU Delft bezig zijn met een bomenatlas. Nog wel even onder voorbehoud van een reactie van mijn collega's.
Groet Diny Tubbing
Stadsecoloog Delft
Diny Tubbing
Thursday 13 January 2022
Beste
Intern nagevraagd en we zouden graag meedoen.
Groet Diny Tubbing

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER