Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Wortelgeleiding ging nog nooit zo snel'

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Queeny de Haan, King Rootbarrier, vrijdag 1 oktober 2021
145 sec


King Rootbarrier voorkomt wortelopdruk in Frankrijk en Ede

Waar bomen en infrastructuur samenkomen, ontstaan knelpunten zoals wortelopdruk. Met de wortelgeleidingsproducten van King Rootbarrier kan dat voorkomen worden. Een van deze producten, de Rootbarrier Rollrib, wordt al op een flink aantal plaatsen toegepast, waaronder in Ede en het Franse Troyes.

Installatie van de Rootbarrier Rollrib op de begraafplaats in de Franse stad Troyes
Installatie van de Rootbarrier Rollrib op de begraafplaats in de Franse stad Troyes

Bomen hebben zowel boven- als ondergronds veel ruimte nodig. De wortels worden elk jaar dikker. De boom stuurt de wortels naar de plaatsen waar ruimte, vocht en voeding is. Hierbij zoeken de wortels de weg van de minste weerstand. Kabels, leidingen of bestrating lijden hier helaas vaak onder. Voorkomen is beter dan genezen, want als wortels eenmaal ondergronds zijn uitgewaaierd, wordt het moeilijk en kostbaar om dit te corrigeren.

Wortelwering

Het is van belang dat de groeiomstandigheden van de boom optimaal zijn. Hiervoor kunnen wortelgeleiding of wortelweringschermen ingezet worden. Bij het toepassen van een scherm binnen 2 meter, wordt wortelgeleiding geadviseerd. Een wortelgeleidingssysteem is voorzien van verticale ribben die functioneren als grondverankering. Bovendien zorgen de verticale geleidingsribben ervoor dat de boomwortels naar beneden worden geleid. Hiermee wordt voorkomen dat er een 'bloempoteffect' ontstaat.


Verticale geleidingsribben voorkomen dat er een 'bloempoteffect' ontstaat

Installatiesnelheid

Met een installatiesnelheid van ruim 818 meter per uur is de Rootbarrier Rollrib één van de snelste wortelgeleidingsproducten. De hoge installatiesnelheid komt mede door de levering op rol: een van 21 of 75 meter. Dat zorgt ervoor dat het werk aanzienlijk eenvoudiger en vele malen sneller uitgevoerd kan worden. Daarnaast is de Rollrib dankzij de snijlijnen gemakkelijk op elke gewenste lengte te snijden.


Wortelgeleidingsplaten bestaan uit losse delen die stuk voor stuk in elkaar geschoven moeten worden. Dit duurt veel langer dan het uitrollen van de Rootbarrier Rollrib. De installatie van de Rollrib is dan ook dertien keer sneller dan die van wortelgeleidingsplaten, waarvan per uur slechts 61 meter geïnstalleerd kan worden. Deze cijfers zijn berekend op basis van twee werknemers en een werkdag van acht uur. Enkel de installatietijd is in de berekening meegenomen, niet het voorwerk, zoals het graven van een sleuf.

De Rootbarrier Rollrib werd bij verschillende projecten ingezet, waaronder in Ede en het Franse Troyes.

Installatie van de Rollrib belooft vele malen sneller te zijn dan die van wortelgeleidingsplaten

Project begraafplaats Troyes, Frankrijk

De twee hoofdpaden van de begraafplaats in het Franse Troyes hebben plaatsgemaakt voor een landschappelijke reorganisatie die over drie jaar en twee fases is verspreid. De werkzaamheden in de eerste fase zijn net afgerond en hebben betrekking op het 430 meter lange horizontale hoofdpad. Hier zijn de wegen geëgaliseerd en de trottoirs verbreed, met als doel een betere toegankelijkheid.


Daarnaast werden er maar liefst 90 bomen in boomvakken aangeplant en 21 perken met vaste planten en grassoorten. Voor het aanplanten van de boomvakken is Rootbarrier Rollrib gebruikt. Dankzij de eenvoudige installatie van het uitrolbare wortelgeleidingssysteem is er veel tijd bespaard. Daarbij heeft de Rollrib verticale geïntegreerde geleidingsribben, die functioneren als grondverankering. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet naar boven kunnen opdrukken en gecontroleerd naar beneden worden geleid.

Aan het eind van het jaar zal de tweede fase van start gaan: het verticale hoofdpad. Ook daar zal Rootbarrier Rollrib ingezet worden.

Installatie van de Rootbarrier Rollrib op de begraafplaats in de Franse stad Troyes

Project Ede, Nederland

Als hoofdsponsor van het dames 1 Polar Bears waterpoloteam uit Ede werkte King Rootbarrier onlangs graag mee aan een project in de gemeente. In opdracht van Loohorst Landscaping werd tijdens dit project bij de Elias Beeckmankazerne, de Rootbarrier Rollrib preventief ingezet om de schade die wortels aan kunnen richten te voorkomen én de stabiliteit van de bomen te behouden.


Er zijn vakken voor bomen en heesters gecreëerd van ongeveer 14 meter. Omdat het trottoir zich minder dan twee meter van de heesters bevindt, adviseerde Rootbarrier om gebruik te maken van de Rollrib. Het wortelgeleidingssysteem op rol wordt kan snel in de gewenste lengte gesneden worden. Dankzij de verticale geleidingsribben worden de wortels naar beneden geleid, waardoor een 'bloempoteffect' wordt voorkomen. Dit zorgt ervoor dat de boom zijn stabiliteit behoudt en dat de veiligheid op straat gegarandeerd is.


Meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via sales@rootbarrier.nl of +31 (0) 320 215 805.

Rootbarrier Rollrib

Naast een snelle installatietijd heeft de Rootbarrier Rollrib nog meer voordelen.
• Flexibele toepassing: kan lineair, vierkant en rondom de boom ingezet worden
• Dient door de geïntegreerde ribben ook als grondverankering
• Gemaakt van 1,5 mm gerecycled HDPE
• Materiaal is na einde levensduur 100% recyclebaar
• Boomwortels worden gecontroleerd naar beneden geleid
• Resistent tegen bacteriën en de meeste chemicaliën
• Stevig en ondoordringbaar voor agressieve wortels en mechanische belastingen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER