Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Paul Schotman introduceert de 'schoboho' oftewel Schotman-boombandhouder

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 3 februari 2021
70 sec


Green hack: handigheidje om boomband makkelijk toe te passen

Iedereen die ooit bomen geplant heeft, kent de irritatie. Jouw rol boomband valt in de modder, raakt in de war of is ineens helemaal afgerold. Paul Schotman, voormalig greenkeeper, maar momenteel betrokken bij boombeplantingsprojecten voor De Enk Groen & Golf, heeft een even simpele als slimme boombandhouder ontwikkeld. Voor zijn vondst kreeg hij de NWST Green hack-award.


De boombandhouder bestaat uit een ijzeren grondpin waaraan een dubbele schijf bevestigd is, waartussen je een volle rol boomband kunt bevestigen. De boomband loopt door een oog en kan zo precies op maat worden afgerold, zonder dat de band vies wordt.

Paul Schotman: 'Als ik nu naar een ander project ga, roepen mijn collega's meteen: Je neemt toch wel je boombandhouder mee? Diezelfde collega's zijn overigens ook van mening dat ik een octrooi op de houder moet aanvragen. Dat zie ik niet gebeuren. Ten eerste is dat te duur en ten tweede denk ik niet dat de houder te octrooieren is. Het werkt in ieder geval wel heel makkelijk. Op dit project bijvoorbeeld moet ik veel bomen op een talud plaatsen. Ook dan kun je de houder makkelijk meenemen. De smid die de houder voor mij in elkaar heeft gelast, heeft er zelfs een naam voor verzonnen: de "schoboho", oftewel Schotman-boombandhouder. De houder die die ik nu heb, is verder helemaal "circulair" en in elkaar gelast met stukken afvalstaal. De schijven zijn oude sponsorborden van de golfbaan.'

Uitvinder Paul Schotman, voormalig greenkeeper, is momenteel betrokken bij boombeplantingsprojecten voor De Enk Groen & Golf


Engerlingen

Schotman is niet helemaal 'vies' van uitvinden. Een aantal jaren geleden ontwierp hij een methode om engerlingen op golfbanen te bestrijden. Het idee daarachter was een vrachtwagenzeil met een waterdichte zoom die je met de beregening van de golfbaan kunt laten vollopen. Het zeil kun je op die manier heel makkelijk op de grond leggen, zonder dat er gevaar voor wegwaaien is. Schotman gebruikt dit zeil om engerlingen mee te vangen. Je rolt het zeil 's avonds uit; in de ochtend daarna haal je het weer weg en kun je de engerlingen heel makkelijk van het gazon rapen.



Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Pius Floris
Thursday 4 February 2021
Dat is echt een mooie uitvinding. Practisch en duidelijk. Maak er ook een spijkerbakje bij met deksel omdat het ding in de auto ligt. Echt slim bedacht.
Het is wel echt jammer dat de bomen op het filmpje worden vastgezet aan lange boompalen.
En dat terwijl het toch echt heel erg vaak BEWEZEN is dat aanplant aan lange palen nogal wat tekortkomingen heeft.
-grotere kans op vandalisme.
-de lange paal wordt door de boom gezien als een steun waardoor er minder wortels worden gevormd ook de diktegroei blijft achter. De "uitgespaarde" groeienergie leidt tot extra kruingroei waardoor de onbalans.
-door de beperkte wortelvoring is het nodig om na aanplant vaker water te geven.

Korte boompalen tot 80 cm in de grond en max 40 cm boven de grond met snaarstrakke boomband levert de boom de meest "natuurlijke" aanslagperiode.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER