Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tweede pilot boomveer in provincie Utrecht gestart

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, donderdag 14 januari 2021
76 sec


Bomen groeien op plekken waar dat anders niet kan

Na een eerste pilot start de provincie Utrecht in samenwerking met Boomkwekerij Ebben nu ook een tweede pilot op het Fietspad van de Toekomst waar de provincie experimenteert met fietsinnovaties. Langs het fietspad van de N225 in Elst kan je binnenkort een boomveer aanschouwen die fietsers luwte biedt bij forse wind.


De boomveer is een initiatief van The Urban Jungle Project, een dochteronderneming van Boomkwekerij Ebben met Daan Grasveld en Stef Janssen aan het stuur. Door een technische constructie kan een boom met een boomveer groeien op plaatsen waar dat normaal niet kan; de kluit met wortels staan los van de grond waardoor de boom mee 'veert' in de wind.

Boomveren bungelend langs het ecoduct

Nadat The Urban Jungle Project in naam van Boomkwekerij Ebben als een van de winnaars werd uitgeroepen voor de prijsvraag van het Fietspad van de Toekomst - waarbij Provincie Utrecht particulieren en bedrijven opriep om innovatieve ideeën in te zenden - zijn ze gaan kijken welke locatie geschikt zou zijn voor de boomveer. 'Langs het fietspad dat door de Utrechtse Heuvelrug loopt staan overal bomen. Op het ecoduct in Elst daarentegen, waar vee onder graast en in de richting van de Nederrijnse uiterwaarde loopt, nauwelijks. Dit is bijna een soort windtunnel waar fietsers worden weggeblazen. Om deze weggebruikers luwte te bieden hadden we als idee om de boomveren langs het ecoduct te plaatsen', vertelt Grasveld.


Energie opwekken

Dit ecoduct bevindt zich langs de N225 in Elst. In deze tweede pilot worden andere locaties langs de N225 verkend omdat het idee van de boomveren langs het ecoduct vooralsnog geen doorgang vond. Ook wordt onderzocht of de boomveer haar eigen energie kan opwekken middels de pendelbeweging in de wind. 'Maar het uitgangspunt van de boomveer is aanvankelijk het vergroenen van plekken waar dat anders niet kan. Er is al veel gaande op gebied van wind- en zonne-energie, zodra je daarmee kan concurreren heb je een multifunctionele toepassing. In potentie is dat interessant', vult Grasveld aan.


Fietspad van de Toekomst

The Urban Jungle Project won onder naam van Boomkwekerij Ebben afgelopen maart 50.000 euro voor Fietspad van de Toekomst waarbij provincie Utrecht inzet op het innoveren van fietspaden. Realiseerbaarheid van het concept was een vereiste naast onder meer het verbeteren van doorstroming, veiligheid en comfort.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER