Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Trichoderma atrobrunneum vermindert infectiedruk bij bomen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Sjoerd Rispens, maandag 21 september 2020
94 sec


Middel maakt herstel van biologisch evenwicht mogelijk

Het Duitse bedrijf MycoSolutions biedt onder de merknaam Avengelus producten voor boomverzorging aan met de milieuvriendelijke en nuttige schimmel Trichoderma atrobrunneum. Deze schimmel versterkt de gezondheid van zowel de boom als de bodem, stimuleert de wortel- en algemene plantengroei en zorgt voor een biologisch evenwicht waarin schadelijke schimmels worden teruggedrongen.


Jasmonzuur

Trichoderma verbetert de bodem, zorgt voor een biologisch evenwicht en ondersteunt planten bij een transplantatieschok. Snelle groei en wortelgroei worden bevorderd door de productie en overdracht van auxines van Trichoderma naar de plant. Schade wordt voorkomen door de verbeterde wondafdichting bij wortelletsel. Daardoor gaan er geen schadelijke pathogenen naar binnen. De schimmel gaat vervolgens een symbiotische relatie aan met de plant. Trichoderma groeit tussen de eerste twee cellagen van de gastheerwortel en stimuleert daar vervolgens de aanmaak van substanties zoals salicylzuur en jasmonzuur. Deze zijn van groot belang bij de afweerreacties van planten tegen ongedierte. De vorming van fytoalexinen neemt over het algemeen toe. Naast het activeren van antistoffen kan Trichoderma schadelijke schimmels parasiteren en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van ziekten.


Trichoderma zorgt voor een verbeterd afweersysteem en mycoparasitisme

Koloniseren

Trichoderma zorgt voor een verbeterd afweersysteem en mycoparasitisme. Dit bevordert weer de gezondheid en vitaliteit van bomen en ondersteunt wondgenezing. De sporenoplossing wordt eenvoudig verdund met water en op de wond gesproeid. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Trichoderma een wond gedurende een langere periode kan koloniseren, waarbij bacteriën in de wond kunnen blijven zitten zonder dat er een ontstekingsreactie volgt. De schimmel kan de wond ook afsluiten.


Onderstam

Bomen die worden aangetast door rotschimmel, verliezen na verloop van tijd vaak hun stabiliteit en ontkomen dan niet aan kap. Hierna worden meestal nieuwe bomen aangeplant. Daar kleeft echter een hardnekkig probleem aan, namelijk schadelijke schimmels, zoals B. Hallimasch (Armillaria). Deze schimmel blijft in de grond, ondanks het verwijderen van de onderstam en de omringende grond en kan na verloop van tijd de pas aangeplante boom beschadigen. Ook in dergelijke gevallen kan Trichoderma uitkomst bieden. Met een behandeling van de grond en het aanbrengen van vervangende beplanting in de plantkuil kan een nieuwe aantasting worden voorkomen.


Bomen die worden aangetast door rotschimmel, verliezen na verloop van tijd vaak hun stabiliteit

Behandeling

De speciale stam van Trichoderma in Avengelus neemt de ruimte en de voedselbronnen van schadelijke schimmels in, verdringt en parasiteert ze. Schadelijke schimmels koloniseren de grond en de boom al lang voordat er symptomen of vruchtlichamen zichtbaar worden. Zo komt het voor dat een schadelijke schimmel zich jarenlang onopgemerkt kan verspreiden. Om Avengelus zo uitgebreid en effectief mogelijk te laten werken, wordt ook een behandeling over een langere periode aanbevolen, het liefst meerdere jaren, om de infectiedruk op de boom te verminderen en het biologisch evenwicht in de bodem te herstellen.


Met een behandeling van de grond en het aanbrengen van vervangende beplanting in de plantkuil kan een nieuwe aantasting worden voorkomen

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Thale Roosien
Monday 21 September 2020
De werking van deze schimmel is al decenia geleden onderzocht in Engeland, bij behandeling van verwonding. ook goed te gebruiken bij wortelschade bij graafwerk. In de Gemeente Twenterand in Vroomshoop is een dubbele rij Gleditsias met forse wortelschade behandeld, Dit vertraagt het in rotten van de wortels. De bomen gaan nog jaren mee
Bert van Gils M van den Oever Boomkwekerijen
Tuesday 22 September 2020
Wij hebben inmiddels zeer goede ervaring opgedaan met Trichoderma. Daarom hebben wij besloten om Dealer te worden. Trichoderma is ook in kleine hoeveelheden bij ons verkrijgbaar.
Schroom niet om ons te contacten. Wij kunnen U met raad en daad bijstaan.

Saturday 23 January 2021
Rob van Gameren

rob@famvangameren.nl

Een van onze Garria Eliptica heeft een schimmel opgelopen na de snoei van een bevroren deel. Jaren geleden. De boom verzet zich hevig en bloeit nog steeds fraai. Ik wil een handje helpen door deze schimmel toe te dienen.
R. van der Hulst
Tuesday 26 January 2021
Geachte heer Van Gameren,

Bedankt voor uw bericht, ik heb u een e-mail gestuurd met de informatie over Avengelus.

Met vriendelijke groet,

Rosemarijn van der Hulst

GreenGuard
www.greenguard.nl
035-5770972

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER