Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Column van hoofdredacteur: Een zwarte lente

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, maandag 20 april 2020
80 sec


De lente is vroeg dit jaar. Ik maak er een hobby van om ieder jaar een foto te twitteren van een Magnolia x soulangeana, oftewel een beverboom, die in het centrum staat van het dorp waar ik woon. Vroeger, toen ik als klein menneke naar school wandelde, was die wolk van roze en witte bloemen voor mij het symbool van het begin van de lente.


Dit jaar bloeide de Magnolia een maand eerder dan in vorige jaren

Dat is altijd zo gebleven. En dit jaar bloeide de boom bijna een maand eerder dan bijvoorbeeld in 2017. Gecombineerd met een strakblauwe lucht, waarin sinds enkele weken de condensstrepen ontbreken van de vliegtuigen die hun daling naar Eindhoven inzetten, geeft dat een prachtig lentebeeld. Tegelijk is dat maar deel van het verhaal. De coronacrisis heeft die prachtige lentedagen in een paar dagen en twee persconferenties van onze MP Rutte omgekleurd naar het zwartste zwart. Ik hoor dat de huidige crisis voor de natuur een zegen zou zijn. We kunnen weer vissen zien in de wateren rondom Venetië en de witte koppen van het Himalaya-gebergte zijn weer op meer dan 200 kilometer afstand te zien. Dat zou op zich natuurlijk goed nieuws zijn, als het tegelijk ook niet zoveel slecht nieuws zou inhouden. Ik woon zelf in Noord-Brabant en betrapte me er gisteren op dat ik met tranen in mijn ogen een verhaal zat te lezen over twee echtelieden die na 63 jaar huwelijk binnen een halve dag door dezelfde sluipmoordenaar kwamen te overlijden. Natuurlijk, die mensen waren oud, heel oud zelfs. Maar het zouden je ouders, buren of vrienden maar zijn.

Gelukkig vergaat de wereld morgen niet. Daarom vindt Luther het vast ook goed als u een mooie beverboom, eik of linde plant

Wat betekent deze crisis voor de bomensector? Een verloren seizoen is te kort door de bocht. Boomkwekers hebben over het algemeen een fantastisch seizoen achter de rug. Net op het moment dat ze begonnen aan de kers op de taart, slaat het coronavirus toe. Ik heb vandaag minimaal vier boomkwekers aan de lijn gehad die de oproep deden om toch vooral te blijven aanplanten. Ook hier geldt het motto dat ooit door Maarten Luther zou zijn opgeschreven: Als de wereld morgen vergaat, plant ik vandaag nog een appelboompje. Gelukkig vergaat de wereld morgen niet. Daarom vindt Luther het vast ook goed als u een mooie magnolia, eik of linde plant.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Reinier Smits
Tuesday 14 April 2020
Mooi verhaal Hein!

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER