Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rupsen en haartjes veilig in gecertificeerde zak

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, dinsdag 10 maart 2020
115 sec


Eikenprocessierupsen en -nesten veilig verwijderen met nieuwste machine van Meclean

Asbest en eikenprocessierupsafval, daar moet je doordacht mee omgaan. Meclean had al een stofzuiger voor asbestresten en ontwikkelde op basis van die machine een zuiger voor nesten van processierupsen. Dankzij de speciaal hiervoor ontwikkelde zakken kunnen de nesten veilig afgevoerd geworden.


In de brede aanpak bij de bestrijding van de processierupsenplaag is het opzuigen van de nesten één van de oplossingen. Nesten van processierupsen bevinden zich zoals bekend op de stam, in de boomkroon en soms aan de grond. Als vóór het ontpoppen het nest wordt weggezogen, voorkomt men een nieuwe populatie op de boom. Daniël Goossens is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie bij Meclean en vertelt meer over de hagelnieuwe zuiger: 'De Meclean EPR VAC is een professionele zuiger. Dankzij de extra brede zuigbuis met een diameter van 6 cm en het speciaal hiervoor toegevoegde handvat op de zuigbuis kunnen nesten makkelijk en toch nauwkeurig weggehaald worden.'

Gesloten zakken

In de stofzuiger kan een speciale HEPA-gecertificeerde zak met een inhoud van 30 l worden geplaatst. Meclean ontwikkelde al eerder speciale zakken voor asbestverwerking en deed dit nu ook voor afval van rupsnesten. Het materiaal laat geen haartjes door en de zakken zijn milieuvriendelijk te verbranden. Naast de zakken zelf is ook het sluitsysteem speciaal ontwikkeld voor de verwerking van processierupsafval. Goossens: 'Je moet natuurlijk voorkomen dat er bij het vervangen van de zak toch nog haartjes vrijkomen. Daarom zijn de zakken uitgerust met een speciale rubber sluiting en vindt de afdichting direct na het afnemen van de zak plaats. Omdat de machine te maken kan krijgen met schokkende bewegingen tijdens het werk, heeft de zak ook nog een extra borging, om te voorkomen dat hij tijdens het gebruik loskomt van de zuigbuisconnectie aan de binnenkant van de zuiger.'


Drie motoren, instelbare zuigkracht

De Meclean EPR VAC-zuiger is uitgerust met drie motoren. Deze kunnen afzonderlijk van elkaar worden ingeschakeld en de zuiger kan dus werken op een, twee of drie motoren. Waar en wanneer minder vermogen nodig is, kan dit naar behoefte worden ingesteld. De machine is aan te sluiten op 220 V, direct op de netspanning of op een aggregaat.


Combi met heetwaterbestrijding

Meclean heeft ook een serie warmwater-hogedrukreinigers die uitgerust kunnen worden met Weedplus. Met deze techniek kan op een milieuvriendelijke wijze onkruid worden bestreden met alleen maar zuiver water.


Volgens een Franse studie uit 1989 verliezen de haartjes van de processierups hun irriterende werking wanneer ze behandeld worden met heet water. De heetwatertechniek van Meclean, waarbij water met een temperatuur tot 99,5 °C wordt afgegeven, kan ook ingezet worden om de nesten eerst te laten stollen. Vervolgens kunnen ze dan worden opgezogen met de Meclean EPR VAC.

Eenvoud en degelijkheid

De zuiger en de speciale zakken voor de nesten van processierupsen zijn recent ontwikkeld en inmiddels met een korte levertijd beschikbaar. Net als de andere professionele reinigingsmachines van Meclean staat deze machine bekend om zijn degelijke techniek en eenvoud. 'Wat er niet per se op hoeft te zitten, zit er niet op', zegt Goossens. 'Onze gebruikers weten en waarderen dat.' Het hoofdkantoor van Meclean is gevestigd in Terneuzen. De machines worden internationaal verkocht via een selectief netwerk van dealers. Meclean is ook specialist in hogedruktrailers en machines voor reiniging in de openbare ruimte. Deze machines worden ontwikkeld en gebouwd in Terneuzen.


Specificaties van de EPR VAC:

Aansluitwaarde: 3300 W max. (220 V)
Gewicht: ca. 26 kg
Geluidsniveau: ca. 65 dB
Snoerlengte: 8,30 m
Zuigbuislengte: 150 cm
Zuigbuisdiameter: 6 cm
Lengte flexibele slang: ca. 600 cm; langere slang op aanvraag mogelijk

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER