Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuwe wind

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 7 januari 2020
82 sec


Merkt u het ook? 'Een nieuwe wind die door het Nederlandse bomenbestand heen waait'. Bomen waren altijd al belangrijk voor de lezers van dit vakblad. Maar, en dat zou je bijna een nieuwe ontwikkeling kunnen noemen: bomen worden nu ook opeens belangrijk voor de rest van Nederland. En het bijzondere is: we vinden dat als sector best wel lastig. Boombeheerders, boomverzorgers Tree Workers en Technicians hebben allemaal een groen hart, maar zitten op hetzelfde moment ook gevangen in een razend complex net van zorgplichten, aanbestedingen, certificeringen en normeringen.


Boombeheerders, boomverzorgers en Tree Workers en Technicians hebben allemaal een groen hart, maar zitten op hetzelfde moment ook gevangen in razend complex net van zorgplichten, aanbestedingen, certificeringen en normeringen

De mazen van het net rondom de Nederlandse boomprofessional zijn met de tijd steeds kleiner en benauwender geworden. En je zou bijna zeggen dat we door het mazen van het bomennet de bomen niet meer zien. Probleem van boomprofessionals is dat ze gewend zijn vooral technisch te communiceren over een boom. Dat hebben we zo geleerd en daar voelen wij ons safe bij. Allemaal begrijpelijk, maar ik denk dat we er daarmee niet gaan komen. De gewone burger heeft aan #lOns Bomenbestand geroken en zal dat niet meer loslaten. Dat merk je heel goed als Staatsbosbeheer of een van de andere grote terreinbeheerders iets willen doen met het kappen van bomen. Dat soort zaken zou een paar jaar geleden zonder enige aanstoot de revu passeren. Maar anno 2020 gaat dat niet meer lukken.

De gewone burger heeft aan #lOns Bomenbestand geroken en zal dat niet meer loslaten

De oplossing? Een makkelijke oplossing voor dit soort zaken is er helaas niet. Daarvoor is dit te complex. Maar in essentie komt het er op neer dat je als boombeheerder beter moet communiceren met de burger. Dat lijkt makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Veel burgers zijn inmiddels extreem wantrouwend als het gaat om de overheid. Ik leg net een Bezorgde Burger neer die bij ons als vakblad kwam klagen over lankmoedigheid van zijn gemeente bij een mogelijke infectiehaard van roetschorsziekte. Deze meneer wilde niet zeggen in welke gemeente hij woonde en vertrouwde ons als vakblad ook niet omdat onze lezers bij een gemeente werken. U raad het al: lastig communiceren. Gelukkig zijn niet alle burgers standaard zo wantrouwend.
Hoe dan ook, ik heb een tip voor uw goede voornemenslijstje voor het nieuwe jaar: pak de fiets en ga eens op zoek naar uw burgers en uw bomen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER