Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Pleidooi voor één online bomenbeheersysteem voor overheidsinstanties, adviesbureaus en uitvoerders

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Herman Weevers (Alles over Groenbeheer), vrijdag 15 maart 2019
97 sec


Toegankelijk voor iedereen. Makkelijk in gebruik. Altijd bereikbaar.

Mijn goede voornemen voor dit jaar is minder achter een scherm zitten en meer in de natuur zijn. Want wie denkt dat het in ons werk alleen maar om de natuur en bomen draait, komt bedrogen uit. Een flink deel van de tijd turen we op een computerscherm naar een rij kolommen met cijfertjes om de informatie daarin te updaten.


Dergelijke bomenbeheersystemen zijn af en toe net hogere wiskunde: ieder programma ziet er anders uit en is weer anders ingericht. En laat nou net elke overheidsinstantie weer een ander systeem gebruiken. Dan heb ik het nog niet eens over besteksoftware. Het kost veel tijd om systemen te leren kennen en de gegevens goed in te voeren en te analyseren. En wat zouden al die programma's bij elkaar wel niet kosten?

Je snapt het, wij brengen heel wat uurtjes achter een scherm door. Natuurlijk is dit nodig. Waar kunnen we anders de conditie van die ene eikenboom invoeren? Maar we horen ook met onze laarzen in de modder; dat is een van de reden waarom we juist dit vak gekozen hebben. We werken liever in het veld dan achter een computer. En áls we dan een kantoordag hebben, moet de technologie in ieder geval goed werken.

Dat was niet het geval bij onze server. Die lag er regelmatig uit, en áls hij het deed, kon je gerust een kop koffie halen als je ermee bezig was, zo traag ging het. Starend naar het laad-icoontje droomden we van werken via de cloud met bereikbare servers, een mailserver die continu online is en altijd toegang biedt tot onze projectbestanden. Een duurzame oplossing. Die droom werd gelukkig realiteit.

Eind 2018 stapten we over naar onze nieuwe online server. Dertien jaar Alles over Groenbeheer heeft minstens 20.320 projectbestanden opgeleverd. In combinatie met onze ervaring met computersystemen zorgde dat ervoor dat we voor alle zekerheid drie dagen uittrokken voor de migratie van alle gegevens. Onze ict'er offerde drie dagen van zijn kerstvakantie op om de digitale verhuizing in goede banen te leiden. 'Veel succes', zeiden we nog, toen we ietwat zenuwachtig vertrokken om de kerstdagen te gaan vieren. Want stel je voor dat we alles kwijtraken ...

Dezelfde avond kregen we een appje: 'Het is klaar, hoor!' Wat? Dat moest ik zien. En inderdaad, het werkte als een tierelier allemaal. Ongelooflijk.

Waarom bestaat dat niet nog niet bij boombeheersystemen? Waarom zijn daar zoveel varianten van en waarom kunnen die niet op elkaar afgestemd worden? En: waarom moeten al die systemen zoveel kosten? Als een systeemontwikkelaar nu eens één online bomenbeheersysteem creëerde voor overheidsinstanties, adviesbureaus en uitvoerders. Toegankelijk voor iedereen. Makkelijk in gebruik. Altijd bereikbaar. Dat zou heel wat geld, tijd en werk schelen. Want blijkbaar kan het wél. Misschien is dat alvast een goed voornemen voor dit jaar? Dan komen mijn eigen goede voornemens ook een stuk dichterbij en kan ik wat vaker de natuur in.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024
Boomfeestdag plantseizoen 2024-2025
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 19 maart 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER