Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

‘De boom is nu al karakteristiek. Stel je voor over 100 jaar’

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 16 november 2018
169 sec


De ‘duurzaamste boom van Nederland’ gaat de grond in

Op 10 november werd op het landgoed Nabbegat te Zeeland (gemeente Landerd, Noord-Brabant) een buurtboom geplant die volgens de initiatiefnemers de duurzaamste boom van Nederland is. De tamme kastanje werd voorzien van een grote groeiplaats waardoor deze minimaal 200 jaar oud moet worden. Boomzorg spreekt Roel Vermeulen over het project.



Op de regenachtige zaterdagmiddag hebben zeventien kinderen van het buurtschap Vur d'n Berg in het dorp Zeeland een boom geplant op het landgoed van de familie Jans. Dit gebied van 30 hectare dient nu nog als agrarische grond voor schapenhouders Wim en Joke Jans. De ondernemers gingen enkele jaren geleden over van melkkoeien en varkens naar schapen. Dit groeide uit tot een compleet nieuwe bedrijfstak: de schapenhouderij. Inmiddels zijn de twee met hun kuddes een bekend beeld in natuurgebied De Maashorst. Rondom hun woning gaan zij een landgoed realiseren om ook daar hun schapen te houden. Het resterende deel van het landgoed bestaat deels uit bos, een ander deel wordt met nieuwe natuur ingericht, en wordt grotendeels openbaar toegankelijk.

De tekst loopt door onder de afbeelding


De compost wordt gemengd met de vrijgekomen teelaarde
Roel Vermeulen grenst met zijn bedrijf Vermeulen Boomadvies aan het landgoed en kent Wim en Joke via het buurtschap. In overleg ontstond het idee op het landgoed een buurtboom te planten. Een buurtboom die niet alleen mooi is, maar ook de buurt verbindt met het landgoed, vertelt Vermeulen. 'Door het planten van de boom met de kinderen van het buurtschap ontstaat een duurzame relatie tussen het landgoed en de buurtbewoners. Dit idee sprak Wim en Joke aan en van het een kwam het ander. Met de expertise van Vermeulen Boomadvies werd samen een ontwerp gemaakt. Er werd gekozen voor een tamme kastanje vanwege zijn stoere uitstraling, maar ook omdat deze zowel groot als oud kan worden; een echte blikvanger. Daarbij draagt de bloei en vrucht bij aan de fauna in de nabije omgeving. De tamme kastanje heeft ook weinig last van onze nieuwe droge, hete zomers.'

Groeiplaats

Dat komt goed van pas, want de boom moet verschillende generaties blijven staan. Daarom werd besloten de groeiplaats van de tamme kastanje dusdanig te verbeteren dat een ongestoorde groei van ten minste 200 jaar mogelijk moet zijn. De locatie van de boom werd door de eigenaren gekozen. De tamme kastanje staat geheel vrij in een weiland en kan zowel boven als ondergronds onbeperkt groeien. Aan ruimte geen tekort. Maar uit een bodemanalyse bleek dat de landbouwgrond beperkt geschikt is voor de groei van bomen. Door het jarenlang intensief toepassen van dierlijke meststoffen en diverse soorten landbouwgif is het bodemleven nihil. Ook is het percentage organische stof aan de lage kant. Daarbij is de laag zwarte grond hooguit 60 cm en daarmee gevoelig voor uitdroging.

Ter verbetering van de groeiplaats werd besloten om 50 m3 van de meest geschikte vrijgekomen teelaarde op het landgoed aan te brengen. Dit in een cirkel van zeventien meter doorsnede. Den Ouden Groep schonk 20 m3 compost, die door deze teelaarde is gemengd. Van deze aangevulde 70 m3 grond is een kleine heuvel gemaakt. Het talud geeft de boom meer karakter en dient tevens als bescherming. De totale laag zwarte grond is nu bijna 110 cm. Bij de aanleg van de boom is de bovenlaag los gefreesd. In het midden, ter hoogte waar de boom wordt geplant, zijn circa tien voedingspijlers gemaakt. Deze doorboren de harde gele laag zand. Hierdoor kan de boom dieper groeier met zijn wortels, langer vocht ophalen en zich stevig vastzetten.

De tekst loopt door onder de afbeelding


De plantdag

Op 8 november trof Vermeulen Boomadvies samen met de aannemers van het landgoed, M. Potjes en Engelen Groen, de voorbereidingen voor de plantdag. De boom werd geleverd door Boomkwekerij Udenhout en voorzichtig in het gat klaargelegd. Vervolgens gaven Wim en Joke Jans het startschot aan zeventien kinderen van het buurtschap. Aan de rand van het talud zijn twee capsules met daarin tekeningen, foto's en andere aandenkens van de kinderen begraven. De tamme kastanje is vastgemaakt aan vier boompalen. Rondom is een gietrand aangebracht. De boomspiegel is afgedekt met 1,5 m3 schimmeldominante houtsnippers. In april wordt nog twee kilo regenwormen losgelaten. Bij de boom wordt een informatiebordje geplaatst en wellicht een bankje voor de wandelaars.


Aan de rand van het talud zijn capsules met aandenkens van de kinderen begraven

De boom is aangemeld voor de lijst monumentale bomen van gemeente Landerd. In 2019 wordt deze lijst herzien en de buurtboom opgenomen. Roel Vermeulen: 'De tamme kastanje kan er voorlopig even tegen. Eigenlijk vormt de boom nu al een karakteristiek element in het landschap; stel je voor hoe het eruit ziet over 25, 50 of 100 jaar. Samen met Orbis heb ik het projectplan Monumentale bomen van de toekomst geschreven. Volgend jaar gaan we in de vier Maashorst-gemeenten, ten minste 40 van deze toekomstige monumentale bomen planten. Bij succes gaan we door met planten in de rest van Noord-Brabant.'

De buurtboom werd gesponsord door JA,ZO Begrazing 't Nabbegat, gemeente Landerd, Werkend Landschap, Vermeulen Boomadvies, Den Ouden Groep, Buurtschap "Vur d'n Berg", M. Potjes en Engelen Groen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Wim van de Sande
Saturday 24 November 2018
Een duurzaam geplante boom als verbinding van mensen !
Goed om te zien dat vakbroeders elkaar vinden om zo’n geweldig initiatief te verwezenlijken .

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demo Forest 2024
dinsdag 30 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
Honderdjarig jubileum bij ISA Annual International Conference 2024 in Atlanta
maandag 12 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Fleetexpo
zondag 17 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER