Beukenbomen op Terschelling al in de herfstmodus door te veel water

Aan de grond lijkt het alsof het herfst is
© Omrop Fryslân
In het bos bij Hoorn op Terschelling lijkt het soms wel herfst. Dat komt doordat er meer water is dan de beukenbomen aankunnen.
"Ik schat zo'n tien procent van het bos", zegt boswachter Remi Hougee van Staatsbosbeheer op de vraag welk aandeel van het bos is aangetast door de natte omstandigheden. Eilanders maken zich zorgen.
Beukenbomen kunnen niet goed tegen veel water, maar dat hoeft volgens Staatsbosbeheer niet een probleem te zijn
"Door de wateroverlast zijn de bomen nu al herfstig, en dat is niet in orde", zegt horecaondernemer Hessel van der Kooij uit Hoorn. "Het lijkt me een verontrustende situatie. Ik weet niet in hoeverre die bomen echt dood zijn, maar voor nu zijn ze in ieder geval dood."
Op een oud filmpje over het water in het bos kreeg hij veel reacties. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat natuurbeheerder Staatsbosbeheer het grondwaterpeil heeft verhoogd, maar dat is alleen op West-Terschelling en Oosterend gebeurd voor het project Waterpracht.
Er zijn delen van het bos die er heel goed uitzien, die hebben misschien zelfs wel profijt van zoveel vocht.
Remi Hougee van Staatsbosbeheer
De natuurbeheerder wijst op het natte weer dit jaar, waardoor er op veel plekken op Terschelling, maar ook op andere eilanden, wateroverlast is.
Van der Kooij betwijfelt die uitleg. Maar ook als het toch zo is, vindt hij dat Staatsbosbeheer moet ingrijpen.
Hougee legt uit dat het water niet voor alle natuur zulke negatieve gevolgen heeft. "Er zijn delen van het bos die er heel goed uitzien, die hebben misschien zelfs wel profijt van zoveel vocht. Maar we hebben hier een lager gedeelte met vooral beuk en die heeft het wel wat zwaar."
Remi Hougee
© Omrop Fryslân
Er staan wel een paar kapitale beukenbomen, zegt Hougee, "en het zou zonde zijn als die het niet overleven".

Nieuwe bomen komen terug

Bij de aanleg van het bos is ooit wel een afwateringssysteem gemaakt, maar de duinsloot waar het systeem op afwatert, is al lang gelden door verstuivingen zo goed als verdwenen. Het systeem werkt daarom niet meer.
Van der Kooij zou graag zien dat alles wordt hersteld om problemen te voorkomen. Staatsbosbeheer voelt daar niets voor, want dat helpt niet bij het aanvullen van de zoetwaterbel onder het eiland.
En als de beukenbomen op sommige locaties niet overleven, komen daar weer andere bomen voor terug die het wel goed doen met natte wortels.

Omrop Fryslân is ook via WhatsApp te volgen. Via ons WhatsApp-kanaal sturen we je interessante berichten en video’s uit Fryslân en blijf je op de hoogte. Abonneer je hier.