Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
'We willen bomenkennis uidragen en vergroten'
Eind mei lanceert Boomkwekerij Ebben een compleet nieuwe website, gericht op landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen, groenaannemers, boomverzorgers, studenten en andere vakgenoten.
01-06-2015 5 sec
Monumentale okkernoten te Linschoten
Afgelopen jaar hebben we de stabiliteit van twee monumentale okkernoten aan de rand van het dorp Linschoten in de provincie Utrecht nader onderzocht. De twee okkernoten zijn particulier eigendom en staan op een boerenerf.
01-06-2015 7 sec
Inspiratieboom Tetradium 'Eigenlijk klopt alles aan deze boom'
Een nicheboom, maar wel een boom van de toekomst. Vraag dendroloog en vakspecialist bomen Jaap Smit naar de Tetradium daniellii (bijenboom) en hij wordt vanzelf enthousiast. Smit breekt in deze nieuwe rubriek (zie kader) een lans voor zijn lievelingsboom. 'Tetradium daniellii is een probleemoplosser die niets extra's kost en nog bijzonder is óók.'
01-06-2015 12 sec
Tetradium, de bijenboom
Binnen de systematische indeling van het regnum vegetabile - het plantenrijk - behoort het geslacht Tetradium tot de orde van de Sapindales en daarbinnen tot de familie van de Rutaceae, of, in gewoon Nederlands, de ruitachtigen. Andere, wat bekendere geslachten binnen deze grote familie zijn bijvoorbeeld Citrus, Euodia, Phellodendron en Skimmia.
01-06-2015 9 sec
Kwekerij Udenhout over de Tetradium daniellii
Boomkwekerij Udenhout BV koopt de bijenboom als halfproduct in: spillen en lichtere bomen (6-8/8-10) die op contract worden gekweekt door gerenommeerde spillenkwekers. Zij verkrijgen hun uitgangsmateriaal uit zaad; de bomen staan dus op eigen wortel.
01-06-2015 8 sec
De boom die niet aanwezig is (maar er wel staat)
Het is een boom met twee gezichten. Die prachtige dikke, kale takken in de winter, en in de zomer die enorme lappen van bladeren die het zonlicht zo prachtig gefilterd op stadsgevels kunnen laten vallen. Tuin- en landschapsontwerper Frans van der Steen treedt op als ambassadeur van de Gymnocladus dioica, oftewel de doodsbeenderenboom.
01-06-2015 12 sec
Gymnocladus, de doodsbeenderenboom
Binnen de systematische indeling van het regnum vegetabile - het plantenrijk - behoort het geslacht Gymnocladus tot de orde van de Fabales en daarbinnen tot de familie Leguminosae of Fabaceae (synoniem) en de onderfamilie van de Caesalpiniaceae.
01-06-2015 7 sec
'Een Gymnocladus groeit zoals hij groeit'
Kweker Herman Mauritz, directeur/eigenaar van Mabo Boomkwekerijen uit Randwijk, vertelt over de botanische eigenschappen van en ervaringen met Gymnocladus dioica, en over de weg die de boom aflegt voor hij naar zijn eindbestemming gaat. 'Wij zijn een beetje sortimentsgek.'
01-06-2015 9 sec
Door houtwal geen zonnepanelen
Acht bewoners van de Voorstebree in Assen gaven in de zomer van 2014 aan last te hebben van de zomereiken op de houtwal langs hun huizen. Deze zouden in verband met het eventuele plaatsen van zonnepanelen te veel schaduw geven. De gemeente Assen schakelde hierop het ingenieursbureau Boom KCB in voor een analyse.
01-06-2015 11 sec
'Bomen zijn emotie'
Donderdagochtend 12 maart om half twee 's nachts is een ruim honderjarige iep in Beverwijk gekapt, aldus Dagblad Noord-Holland.
01-06-2015 4 sec
Het geslacht Pyrus
Chanticleer' en 'Conference', wie kent ze niet? De twee bekendste peren van de wereld, de een voor de sier en de ander voor het sap! Beide komen ruim aan bod in dit deel van het feuilleton dat geheel gewijd is aan het geslacht Pyrus, oftewel de peer!
01-06-2015 10 sec
Voor- en nadelen van groeiplaatsverbetering met luchtdrukapparatuur
Een stedelijke omgeving is niet ideaal voor de groei van bomen. Door het intensieve gebruik van de openbare ruimte komen bomen letterlijk in de verdrukking en kunnen groeiplaatsproblemen ontstaan. Deze problemen zijn divers. Daarom is het goed eerst te bepalen wat de precieze oorzaak is van het probleem door middel van een groeiplaatsonderzoek.
01-06-2015 12 sec
How trees survive the urban jungle
Hoe kunnen bomen goed groeien in een hoogstedelijke omgeving waar de omstandigheden verre van ideaal zijn? In hoogstedelijk omgevingen zien we de laatste tijd steeds meer constructies worden toegepast waarin bomen worden geplant, de zogenaamde groeiplaatsconstructies..
01-06-2015 8 sec
Essen
Net terug van een trip naar Denemarken, voor een afspraak met een Deense onderzoeker over essentaksterfte.
01-06-2015 3 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER