Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Handhaven: geen woorden, maar daden
‘Handhaving’ betekent ‘ingrijpen in een illegale toestand’. Voorbeeld: iemand gebruikt een perceel in strijd met het bestemmingsplan. Of er dreigt gevaar voor de instandhouding van een aangewezen Monumentale boom. Handhaving kan door middel van het strafrecht of het bestuursrecht. Een toezichthouder kan dus soms twee petten op hebben.
01-02-2015 10 sec
Kwaliteit van plantgoed meetbaar maken
In de groensector wordt weinig over de kwaliteit van nieuw aan te planten bomen gesproken, laat staan gediscussieerd. Toch is die kwaliteit een van de belangrijkste onderdelen bij het realiseren en uitvoeren van een project.
01-02-2015 8 sec
Niet van de hak op de tak springen, maar veilig hakselen!
Speciaal voor de Europese markt ontwikkelde het Amerikaanse bedrijf Vermeer de Brush Chipper BC230 XL. Deze houtversnipperaar is nu zo'n drie jaar op de markt en doet het goed hier in Nederland. Ook Pius Floris Amsterdam werkt ermee.
01-02-2015 10 sec
Veilig hakselen met takkenversnipperaars

01-02-2015 3 sec
Bomendag Van Hall Larenstein opent met het thema diversiteit de ogen van studenten
Hogeschool VHL, voorheen Hogeschool van Hall Larenstein, hield op 11 december 2014 een bomendag. Het thema was 'diversiteit van bomen in het stedelijk gebied'.
01-02-2015 7 sec
Plant eens een boom van de buitencategorie
De telefoon rammelt in de auto: Opperhoofd Hein aan de lijn. Na de gebruikelijke prietpraat vraagt het opperhoofd: ‘JP, denk eens mee over de vraag hoe bomen onder de aandacht te brengen bij de eindgebruikers, zoals gemeenten, maar ook particulieren. En dan anders dan de acties Boom van het jaar, Boom van de toekomst en dat soort initiatieven.
01-02-2015 13 sec
Iben Margrete Thomsen: 'Essentaksterfte, don't panic'
De Friese Iepenwacht organiseerde op 19 februari in Drachten een kennissymposium voor beheerders van de deelnemende gemeentes over essentaksterfte. De belangrijkste spreker tijdens dit symposium was Iben Margrete Thomsen. Haar visie op essentaksterfte was tweeledig. Enerzijds: ’Don’t panic' en begin niet te snel met kappen’, anderzijds ’You ain’t seen nothing yet’. Nederland staat pas aan het begin van de uitbraak, en zeker in de bossen zal het waarschijnlijk nog veel erger worden.
01-02-2015 15 sec
Boomambassadeurs kiezen hun inspiratieboom
De laatste jaren zijn een aantal dingen verdwenen uit de groene wereld waar we misschien niet zo rouwig om moeten zijn. Iets waar wij als redactie wel verdrietig over zijn is het wedervaren van het fenomeen Boom van Het Jaar. Oké, formeel gezien bestaat dat predicaat nog steeds, maar er is werkelijk niet een groenbeheerder, boomverzorger of landschapsarchitect, die de boom van 2015 zonder de hulp van Google kan benoemen. Ik heb het even voor u opgezocht maar het was Magnolia kobus.
01-02-2015 17 sec
Divers
Dit nummer staat in het teken van diversiteit. Graag willen wij als vakblad de handschoen opnemen om meer diversiteit in het Nederlandse bomenbestand te brengen. Gelukkig zijn we af van de discussie dat het alleen maar inheems of exoot mag zijn.
01-02-2015 8 sec
Pterocarya stenoptera: een boom die uitroept: ik ben natuur
Als wij als redactie van Boomzorg aan landschapsarchitect Lodewijk Baljon vragen naar zijn inspiratieboom, komt het antwoord snel: 'Ik kies de klimboom.' Misschien een logisch antwoord voor een architect: die gaat voor functie, maar wat minder handig voor het project Boomambassadeur. Dat is in essentie toch een sortimentswedstrijd, met als doel beheerders, architecten en bestuurders te inspireren om meer bijzonder sortiment toe te passen.
01-02-2015 14 sec
Pterocarya stenoptera: overal toe te passen waar voldoende ruimte is
Binnen de systematische indeling van het regnum vegetabile – het plantenrijk - behoort het geslacht Pterocarya tot de orde van de Juglandales en daarbinnen tot de familie van de Juglandaceae, de nootachtigen.
01-02-2015 8 sec
Pterocarya stenoptera: gewichtig, maar zeker geen geweldige straatboom
Deze minder bekende Pterocarya vertakt zich, net als de bekendere Pterocarya fraxinifolia, laag, dus we begrijpen goed dat Lodewijk Baljon deze uitkiest als klimboom. Ook de sierwaarde is groot door het lange geveerde blad en de rijke bloei. De lange vruchtkatjes blijven ook in de winter aan de boom hangen en samen met de diepgegroefde schors geven deze de boom ook een goed winterbeeld.
01-02-2015 14 sec
Nyssa sylvatica is eigenlijk een liquidambar 3.0
Laat tien mensen een boom tekenen en de kans is groot dat er negen keer een lollystok wordt getekend met een breed eivormige kroon. Beheerders en ontwerpers zijn niet anders dan die negen tekenaars en passen graag dit soort bomen toe. Op het eerste gezicht is dit soort bomen er in overvloed. De Liquidambar is zo’n boom, maar ook landgenoot Nyssa sylvatica past in dit profiel.
01-02-2015 14 sec
Nyssa sylvatica: een boom die in vuur en vlam staat
Binnen de systematische indeling van het regnum vegetabile – het plantenrijk – behoort het geslacht Nyssa tot de orde van de Cornales en daarbinnen tot de familie van de Nyssaceae, de Tupelo’s.
01-02-2015 8 sec
Nyssa sylvatica: 'Onze klanten willen kleur en Nyssa kan dat leveren'
De Nyssa sylvatica of tupeloboom is bij liefhebbers voornamelijk bekend om zijn fel oranjerode najaarsverkleuring. Dat de boom veel meer goede eigenschappen heeft en breed kan worden toegepast, is veel minder bekend.
01-02-2015 8 sec
Gemeente Cuijk enthousiast over nieuw bomengranulaat
Noem het bomengranulaat 2.0. Volgens Den Ouden Groenrecycling in Schijndel zou hun nieuwe product duurzamer, sterker en goedkoper zijn dan de bestaande bomengranulaten. Boom in Business ging op zoek naar het verhaal achter dat product en sprak ook een van de eerste toepassers, de gemeente Cuijk.
01-02-2015 10 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER