Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed
Goudenregen: Spring 'ns in the air!
Einde van de winter: genieten in het kwadraat met koek-en-zopie en die spanning over ‘de Tocht der Tochten’ is voorbij. Nu komt het voorjaar eraan! En dan is daar die overdadige bloei van de goudenregen.
01-02-2012 7 sec
Juridisch: zorgplicht rond EPR
EPR: korte naam, klein beestje, maar grote gevolgen in geval van schadeclaims. .
01-02-2012 3 sec
Inschrijvingseisen moeten reëel zijn

01-02-2012 1 sec
Voorwaarden certificaati Iepenhoutverwerkers aangepast
Sinds 1994 voert de BVOR een certificeringssysteem voor verwerkers van ziek iepenhout. Dankzij die gecertificeerde bedrijven kunnen bezitters van ziek iepenhout dit materiaal op verantwoorde wijze laten verwerken. Dit najaar heeft de BVOR samen met iependeskundigen de voorwaarden waaraan certificaathouders moeten voldoen onder de loep genomen. De voorwaarden zijn aangepast aan de laatste inzichten rond verantwoorde verwerking van ziek iepenhout.
01-02-2012 12 sec
Citymarketing in Venray leidt tot de 'beste binnenstad van Nederland'
Als redactie van Boomzorg hadden wij eerlijk gezegd nog nooit gehoord van de prijs ‘Beste Binnenstad van Nederland’, maar wij kenden wel de recente make-over van het Venrayse stadscentrum en de rol van bomen daarbij. Reden genoeg voor een interview met wethouder Jan Loonen en projectleider Riny van Deursen over de totstandkoming van dit opvallend mooie stadscentrum en de rol van groen daarin.
01-02-2012 14 sec
Beheerkaarten stellen beschermde en bedreigde vlindersoorten veilig voor EPR-bestrijdingsmiddelen
Waar de boombeheerder angstvallig voorzorgmaatregelen wil nemen tegen gevaar voor de volksgezondheid, heeft de Vlinderstichting andere belangen: het in stand houden van de vlinderpopulatie. Om ervoor te zorgen dat in de EPR-bestrijding geen onnodige slachtoffers vallen, heeft de Vlinderstichting beheerkaarten opgesteld, met daarop alle bedreigde soorten die op en bij eiken voorkomen. De Vlinderstichting wil beheerders en boomverzorgers tijdens dit symposium met klem aanraden om de kaart ter hand te nemen bij de strijd tegen EPR-overlast.
01-02-2012 16 sec
EPR-sleuteloverdracht aan GGD Amsterdam
Amsterdam kent een unieke situatie: het heeft EPR-beheer centraal ondergebracht bij de GGD. De GGD heeft contact met huisartsen om de impact van EPR-overlast op de volksgezondheid te volgen. Coördinator Jan Buijs deelt zijn ervaring met ons op het symposium.
01-02-2012 8 sec
Leren van het verleden
Sinds 2005 heeft Sittard-Geleen al te maken met de eikenprocessierups. De gemeente heeft dan ook al jarenlang ervaring met EPRbestrijding. Alhoewel boombeheerder Jules Sondeijker het geen ‘bestrijding’ wil noemen, maar ‘beheer’: “Eikenprocessierups verdwijnt niet meer. Je kunt de dieren niet voorkomen of weghalen. Slechts hun populatie beheren.”
01-02-2012 10 sec
Samenwerking binnen de regio met één registratiesysteem en beheerprotocol
Afgelopen tien november waren ze weer bij elkaar: alle noordelijke gemeentes, inclusief de provincie Overijssel, enkele Overijsselse gemeenten en Landschapsbeheer Flevoland. Waarom? Omdat ze ervan overtuigd zijn dat eikenprocessierups het beste beheerd kan worden in communicatie met elkaar. Dat proces niet over één nacht ijs, maar is een samenwerkingsvoorbeeld voor de rest van het land.
01-02-2012 12 sec
Big brother watching EPR
Ieder jaar komen de eitjes op een ander moment uit. Wie verzamelt actuele gegevens over EPR? Dat doet Kenniscentrum Eikenprocessierups sinds ruim een jaar.
01-02-2012 5 sec
"Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Gezamenlijke aanpak zoals bij Iepenwacht is noodzakelijk!"
De Iepenwacht is een samenwerkingsverband tussen partijen en instanties zoals gemeenten, terreinbeherende instanties, provincies, Staatsbosbeheer, landschapsbeheerorganisaties en Rijkswaterstaat. De stichting bestrijdt de iepziekte door monumentale iepen preventief te injecteren met Dutch Trig®, de iepen gedurende de zomer te inspecteren, zieke iepen te saneren conform de richtlijn Goed Iepenbeheer en iepen die minder vatbaar voor iepziekte zijn te planten.
01-02-2012 13 sec
Xen Tari is de onbetwiste nummer 1 tegen EPR
Nu het nieuwe bestrijdingsmiddel aaltjes eraan zit te komen, wordt Xen Tari afgeschilderd als ‘het mindere bestrijdingsmiddel’. Maar eigenlijk is Xen Tari, gezien de huidige bestrijdingsmiddelen, de onbetwiste nummer 1 tegen eikenprocessierups!
01-02-2012 8 sec
We helpen de EPR fantastisch!
Probleem met rups minder groot door meer diversiteit in sortiment De massale aanplant van eiken heeft ertoe bijgedragen dat de eikenprocessierups zich in twintig jaar over heel Nederland heeft kunnen verspreiden. Aanplant van andere boomsoorten kan de verspreiding niet meer stoppen. Maar het toepassen van een meer gevarieerd sortiment bomen betekent dat de beheerskosten van EPR dalen. Nieuwe aantastingen hebben dan een minder grote impact op planning en budget.
01-02-2012 14 sec
Om cowboys buiten de deur te houden moet er een kwaliteitskeurmerk komen voor EPR-bestrijding.
Het lijkt me duidelijk: het is tijd dat er een kwaliteitswaarborg komt voor eikenprocessierupsbeheer en -bestrijding. Maar ik heb gek genoeg nog geen opdrachtgever ontmoet die een kwaliteitsborging wil zien om er zeker van te zijn dat er tijdens de bestrijding geen risico wordt gelopen, dat materiaal zoals opgezogen nesten deskundig wordt afgevoerd, of dat wordt geborgd of gecontroleerd waar het materiaal naartoe gaat.
01-02-2012 15 sec
EPR is het zoveelste bewijs dat Nederland dringend behoefte heeft aan een Kennisplatform Boomziektes
Eikenprocessierups is nu een meer dan een decennium in Nederland aanwezig, maar er lijkt de afgelopen jaren om de zoveel tijd een nieuwe boomziekte of –plaag bij te komen.
01-02-2012 8 sec
EPR een volksgezondheidsprobleem! Waarom betaalt de boombeheerder dit dan?
Een koe vliegt de boom in en omdat hij geen klauwen heeft maar hoeven, kan hij niet in die boom blijven hangen. Hij valt uit de boom, gelukkig raakt hij niets. Een volgende aanvliegende koe valt echter wel op een auto. Commotie alom. De gemeenschap roert zich en stelt dat de boombeheerder maatregelen moet nemen zodat er geen koeien meer uit de bomen kunnen vallen.
01-02-2012 14 sec
Totale ontzorging is dé toekomst voor eikenprocessierupsbeheer!
Wat je vaak ziet binnen de eikenprocessierupsbestrijding, is dat opdrachtgevers voor bestekvormen kiezen die ofwel de preventieve, ofwel de curatieve bestrijdingsvorm bevatten en dat er aan monitoring minimaal tijd wordt besteed.
01-02-2012 7 sec
Bestrijden met nematodes is financieel en milieutechnisch het meest voordelig
Nematodenbestrijding heeft zowel financieel-economisch als milieutechnisch meerwaarde. De meeste winst valt te halen uit milieutechnisch overweging. Nematoden worden al jaren ingezet onder andere in de strijd tegen engerlingen.
01-02-2012 7 sec
Een koe kan geen haas vangen
Twee jaar geleden claimden bedrijven nog dat het wegvangen van eikenprocessievlinders met feromoonvallen de populatie reduceert. Ik hoop dat dit is overgewaaid, want het is natuurlijk je reinste onzin.
01-02-2012 6 sec
Stap voor Stap moeten we meer gaan communiceren met elkaar
Voorzitter van de Werkgroep EPR en onderzoeker bij nVWA Joke Fransen moedigt open communicatie en samenwerking aan in EPR-beheer. ‘Netwerken kan ertoe leiden dat stakeholders gezamenlijk een fonds zouden kunnen oprichten. Maar als ieder voor zich blijft denken, krijgen we dat niet voor elkaar’, aldus Fransen.
01-02-2012 11 sec
Boomverplanting met vorstkluit
Copijn Boomspecialisten verzorgden donderdag 9 februari een spectaculaire verplanting van een vijftigjarige linde bij het toekomstige Helen Dowling Instituut. De boom die zo'n 22 meter hoog is, heeft met een grote telekraan een vlucht van 30 meter gemaakt naar de nieuwe plantplek. De boom die veertig tot vijftig jaar oud is, werd met vorstkluit en al in één keer met een 250 tons kraan opgepakt. De aardkluit heeft een doorsnede van 4 meter en weegt meer dan 40 ton. Om deze linde te behouden heeft Copijn ook een financiële bijdrage geleverd om dit project te realiseren.
01-02-2012 19 sec
Redactieteam Boomzorg aan de slag in Arboretum Oostereng
3 februari hield NWST, uitgeverij van onder meer Boomzorg, Boom in Business, Fieldmanager en Greenkeeper, een bedrijfsuitje in de sneeuw. Niet om met een snowboard of zeepkist een helling af te suizen, maar om het Wageningse arboretum Oostereng mee te helpen opruimen bij projectcoördinator en Wageningen-docent Leo Goudzwaard.
01-02-2012 10 sec
Vier arboreta in Wageningen in plaats van drie
Wageningen is door haar hogeschool- en universiteitachtergrond gezegend met een plantenverzamelingen in arboreta. Wat minder bekend is, is dat er naast de botanische tuinen De Dreijen, Belmonte en arboretum Hinkeloord nog een vierde arboretum is. Docent en dendroloog Leo Goudzwaard is nu met een aantal studenten bezig om dit arboretum op te knappen.
01-02-2012 11 sec
EPR Demodag
1 maart zal het vakblad Boomzog zijn eerste eigen symposium gaan organiseren. In 2011 organiseerden wij natuurlijk de Ziekten & Plagen Dag, maar deze dag was primair gericht op onze activiteiten in de boomkwekerijsector. De dag waar wij het nu over hebben, is natuurlijk de EPR Demodag.
01-02-2012 9 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER