Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Goed teken: Nederlanders verwijderen sneller teken

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Manon Botterblom, donderdag 3 april 2025
89 sec


Nederlanders worden sneller in het verwijderen van teken, blijkt uit een onderzoek van Tekenradar.nl. Waar in 2014 de helft binnen 14 uur werden verwijderd, is dat in 2024 binnen 11 uur. Een belangrijk verschil.

Deze afbeelding is gegenereerd door AI
Deze afbeelding is gegenereerd door AI

Tekenrader.nl, een online platform waar je je tekenbeten en de eventuele symptomen kunt melden, stelt sinds 2013 de vraag aan melders hoe lang de teek in de huid heeft gezeten. Sindsdien is er langzaam maar zeker verbetering gekomen in het signaleren en verwijderen van teken.

Het belang van snel werken

Uit gegevens blijkt dat jaarlijks 1,5 miljoen Nederlanders een tekenbeet krijgen, waarbij dat tot ongeveer 27.000 leidt tot de ziekte van Lyme. Hoe langer een teek vastzit, hoe groter de kans wordt op de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk om, zodra je in het groen hebt gewerkt, je lichaam meteen te controleren op teken. Teken zijn namelijk eerder actief dan gedacht wordt. Vaak wordt gedacht dat ze alleen actief zijn in het groeiseizoen, maar dit geldt al veel eerder. Als de temperatuur boven de vijf tot tien graden is het al oppassen geblazen voor tekenbeten.
Ook Richard Maaskant van Koninklijke VHG geeft het belang aan van het snel melden van tekenbeten. 'We hebben hier al jaren aandacht voor, wat verder gaat dan alleen tijdens de Week van de Teek,' geeft Maaskant aan. 'Preventie is belangrijk, waar we aan werken met bijvoorbeeld Arbobedrijf Stigas. Stigas is specialist op het gebied van veiligheid, vitaliteit en verzuim en is onder andere opgericht om een veilige sector te creëren waar duurzame inzetbaarheid centraal staat.'
De meest voorkomende plek voor een beet is op de benen. Voorkomen is beter dan genezen, dus door het dragen van huidbedekkende of beschermende kleding wordt de kans op een tekenbeet aanzienlijk verkleind.


Hoe langer een teek vastzit, hoe groter de kans wordt op de ziekte van Lyme

Beroepsziekte

De ziekte van Lyme wordt in Nederland erkend als een beroepsziekte voor hoveniers, groenvoorzieners en bijvoorbeeld boomverzorgers. Deze erkenning is ontstaan vanwege het hoge risico op blootstelling aan teken als je werkt in het groen. Op dit moment heeft Arbo-organisatie Stigas ook een online poll lopen waarin ze meer informatie hopen te vergaren over het verloop en de blootstelling van tekenbeten in de sector. Deze kun je hier volledig anoniem invullen. https://www.weekvandeteek.nl/nieuws/werk-je-het-groen-doe-mee-met-de-poll-over-tekenbeten-2025-0/.


Week van de Teek

Deze week, van 31 maart tot en met 4 april, vindt de Week van de Teek plaats. In deze week wordt er extra bewustwording gecreëerd voor zowel mensen die in het groen werken als voor personen die graag recreatief in de natuur bezig zijn. Hun slogan luidt al jarenlang: na een bezoek aan het groen, een tekencheck doen.


Koninklijke VHG
Stigas
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Het GreenEvent Openbare ruimte: van grijs naar groen
donderdag 10 april 2025
t/m donderdag 10 april 2025
Jaarlijkse studiedagen van JUB Holland
dinsdag 15 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
Nationale Klimaat Vakbeurs 2025
woensdag 16 april 2025
t/m donderdag 17 april 2025
ReinigingsDemoDagen 2025
woensdag 14 mei 2025
t/m donderdag 15 mei 2025
Vakbeurs Openbare Ruimte België
donderdag 15 mei 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER